Holandský řízek: 7 tipů, jak jej mít perfektní. Důležitý je druh masa i množství sýra
14. 3. 2022 Vaření
Holandský řízek je, paradoxně, česká klasika, kterou většina z nás miluje. Aby byl ale výsledek tak chutný a šťavnatý, jak potřebujeme, je důležité zvolit správné maso, správný sýr a řízek i správně osmažit. Pro zkušené hospodyňky bude tenhle článek malé opáčko, pro ostatní manuál, co nepodcenit.
Holandský řízek z Česka
Jak už jsme psali dříve, holandský řízek nemá s Holandskem nic společného, svůj název jídlo získalo patrně podle sýra, respektive sýrů, které se do něj přidávají. A těmi sýry jsou gouda nebo eidam. Oba tyto sýry pocházejí z Holandska, konkrétně z měst Gouda a Edam, podle nichž také získaly svá jména. A podle jejich původu se zase asi pojmenoval řízek z mletého tučnějšího masa, zjemněného právě sýrem. Jak na ten nejlepší Holandský řízek?
- Zvolte správné maso
Ať už jde o sekanou či karbanátky, pro jídla z mletého masa je typická hlavně jedna věc, a tou je šťavnatost. Tu dodává jednak právě to, že je maso pomleté, ale také to, z jakého druhu masa se pokrm dělá. Nejlepší Holandský řízek je proto z tučného vepřového masa, ideálně přímo z bůčku. - Nešetřete se sýrem
Kromě masa podpoří šťavnatost jídla i přidaný sýr. Chuťově lepší je z těch dvou výše jmenovaných rozhodně gouda. Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit i nivu, ale pozor, myslete na to, že moc výrazný sýr může přebít chuť masa. Dává se ho tam totiž poměrně dost, celkově by sýr měl tvořit zhruba třetinu váhy masa. Máte-li tedy 600 g mletého bůčku, přihoďte do něj 200 g nahrubo nastrouhané goudy. - Zjemněte směs smetanou
Ano, víme, není to žádná dietka, ale zato jde o skutečně „vymazlenou“ verzi Holandského řízku. Při smíchávání masa a sýra přidejte ještě smetanu. A to stejné množství jako sýra. Takže, máte-li 600 g masa, použijte 200 g sýra a 200 ml smetany na zjemnění. Studená tekutina se s masem lépe spojí a smetana dodá jídlu jemnost a šťavnatost - Nebojte se koření a bylinek
Chuť „holanďáku“ doladíte špetkou jemně nastrouhaného muškátového oříšku. Přihodit můžete i velmi jemně nasekanou listovou petrželku nebo jiné jemné bylinky. - Maso osolte předem
To už je takový malý kuchařský trik. Mleté maso nejdříve nasolte, nechte v chladu hodinku odležet a až pak přidávejte další suroviny. Jak je známo, sůl na sebe váže vodu, takže se nasolené mleté maso pak lépe spojí s přidanou tekutinou. - Vejce přidejte až nakonec
Nakonec přidejte vejce a rukama navhlčenýma ve vodě tvořte silnější placičky a obalte je v trojobalu. Na přesný postup se můžete podívat v našem videu. - Smažte řízky správně
Holandské řízky by se měly smažit ve vyšší vrstvě vhodného tuku a pozvolna. Jaký tuk zvolíte, je na vás, ale mezi nejlepší pro tento případ patří sádlo nebo olej. Řízky smažte asi 4 minuty z každé strany, podle toho, jak silné „holanďáky“ máte. Pak nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky a řízky podávejte nejlépe s bramborovou kaší.
Náš tip: Pokud jsme vás dostatečně nalákali, připravte si Holandské řízky podle našeho prověřeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
17. 3. 2022 10:45