Řízek neodmyslitelně patří k naší kuchyni. Kdo by tuto křupavou pochoutku nemiloval?
Řízek je významnou součástí tradiční kuchyně a je oblíbený pro svou chřupavou kůrčičku a bohatou chuť masa. Řízek má kořeny v rakouské a české kuchyni, ale je oblíbený po celém světě. Slovo "řízek" pochází z německého slova "Schnitzel," což znamená "plátek." Snadno jej připravíte na pánvi, ale i zdravěji bez tuku v troubě nebo horkovzdušené fritéze.
Z jakého masa se připravuje řízek?
Tradičně se řízek připravuje z vepřového nebo kuřecího masa. Kuřecí řízek je obvykle lehčí a má méně tuku než vepřový řízek, což ho činí populární volbou pro ty, kteří preferují nižší obsah tuku v jídle. Řízek však můžete připravit i z hovězího (často spíše telecího) masa, případně z hub nebo zeleniny.
Jak vypadá řízek?
Variant na řízek existuje skutečně spoustu.
- Úplnou klasikou je trojobal, tedy obalení plátku masa v mouce, vajíčku a strouhance. Takto se připravuje i holandský řízek nebo cordon bleu.
- Místo trojobalu lze na obalení masa použít i těstíčko, navíc se jako řízek často označuje i přírodní plátek masa.
- Řízek se běžně podává s bramborovou přílohou, tedy klasickým vařenými či šťouchanými brambory, kaší, hranolkami nebo bramborovým salátem.
- Na talíři je ozdobený plátkem citronu, petrželkou nebo kapkou másla.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Smažené bramborové šišky s kysaným zelím jsou výbornou chuťovkou i skvělou přílohou, třeba k pečenému masu
Peče celá země 2022: Jak na tu nejlepší bublaninu? Tenhle recept doporučuje vítězka Martina
10 faktů o meruňkách, které jste možná nevěděli: Tohle dietní ovoce podle Konfucia rozvíjí vědomosti. Jak je skladovat?