Holandský řízek: 7 tipů, jak jej mít perfektní. Důležitý je druh masa i množství sýra
14. 3. 2022 Vaření
Holandský řízek je, paradoxně, česká klasika, kterou většina z nás miluje. Aby byl ale výsledek tak chutný a šťavnatý, jak potřebujeme, je důležité zvolit správné maso, správný sýr a řízek i správně osmažit. Pro zkušené hospodyňky bude tenhle článek malé opáčko, pro ostatní manuál, co nepodcenit.
Holandský řízek z Česka
Jak už jsme psali dříve, holandský řízek nemá s Holandskem nic společného, svůj název jídlo získalo patrně podle sýra, respektive sýrů, které se do něj přidávají. A těmi sýry jsou gouda nebo eidam. Oba tyto sýry pocházejí z Holandska, konkrétně z měst Gouda a Edam, podle nichž také získaly svá jména. A podle jejich původu se zase asi pojmenoval řízek z mletého tučnějšího masa, zjemněného právě sýrem. Jak na ten nejlepší Holandský řízek?
- Zvolte správné maso
Ať už jde o sekanou či karbanátky, pro jídla z mletého masa je typická hlavně jedna věc, a tou je šťavnatost. Tu dodává jednak právě to, že je maso pomleté, ale také to, z jakého druhu masa se pokrm dělá. Nejlepší Holandský řízek je proto z tučného vepřového masa, ideálně přímo z bůčku. - Nešetřete se sýrem
Kromě masa podpoří šťavnatost jídla i přidaný sýr. Chuťově lepší je z těch dvou výše jmenovaných rozhodně gouda. Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit i nivu, ale pozor, myslete na to, že moc výrazný sýr může přebít chuť masa. Dává se ho tam totiž poměrně dost, celkově by sýr měl tvořit zhruba třetinu váhy masa. Máte-li tedy 600 g mletého bůčku, přihoďte do něj 200 g nahrubo nastrouhané goudy. - Zjemněte směs smetanou
Ano, víme, není to žádná dietka, ale zato jde o skutečně „vymazlenou“ verzi Holandského řízku. Při smíchávání masa a sýra přidejte ještě smetanu. A to stejné množství jako sýra. Takže, máte-li 600 g masa, použijte 200 g sýra a 200 ml smetany na zjemnění. Studená tekutina se s masem lépe spojí a smetana dodá jídlu jemnost a šťavnatost - Nebojte se koření a bylinek
Chuť „holanďáku“ doladíte špetkou jemně nastrouhaného muškátového oříšku. Přihodit můžete i velmi jemně nasekanou listovou petrželku nebo jiné jemné bylinky. - Maso osolte předem
To už je takový malý kuchařský trik. Mleté maso nejdříve nasolte, nechte v chladu hodinku odležet a až pak přidávejte další suroviny. Jak je známo, sůl na sebe váže vodu, takže se nasolené mleté maso pak lépe spojí s přidanou tekutinou. - Vejce přidejte až nakonec
Nakonec přidejte vejce a rukama navhlčenýma ve vodě tvořte silnější placičky a obalte je v trojobalu. Na přesný postup se můžete podívat v našem videu. - Smažte řízky správně
Holandské řízky by se měly smažit ve vyšší vrstvě vhodného tuku a pozvolna. Jaký tuk zvolíte, je na vás, ale mezi nejlepší pro tento případ patří sádlo nebo olej. Řízky smažte asi 4 minuty z každé strany, podle toho, jak silné „holanďáky“ máte. Pak nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky a řízky podávejte nejlépe s bramborovou kaší.
Náš tip: Pokud jsme vás dostatečně nalákali, připravte si Holandské řízky podle našeho prověřeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
17. 3. 2022 11:45