Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
5. 5. 2022 Vaření
Středozemní kuchyně se v posledních letech stala velmi oblíbenou. Nabízí spoustu rozdílných regionálních kuchyní, které ale mají spoustu společného v chutích a vůních. Pojďte na kulinární výlet Středomořím.
Středozemní kuchyně = středomořská kuchyně
Středozemní kuchyně je sdružuje kulinářské umění okolo Středozemního moře, a proto se jí říká také někdy středomořská. V poslední době je téměř synonymem pro zdravé stravování. Obsahuje totiž spoustu zeleniny, ovoce a ryb. Většinou si pod středozemní kuchyní představíme italskou, španělskou, nebo kuchyni jižní oblasti Francie zvané Provence. Mezi její zástupce ale patří ale i chorvatská, portugalská, turecká kuchyně a severoafrická (Maroko, Tunisko, Alžír, Libanon, Sýrie).
Mohlo by vás zajímat
Množství zeleniny a ovoce
Mezi jednu z hlavních složek, které sdružují pojem „středomořská kuchyně“ patří spousta zeleniny a ovoce. Jedná se především o čerstvé plody, ale řada z nich je také součástí tepelně upravených pokrmů. Z provensálské kuchyně můžeme zmínit ratatouille, směs rajčat, lilku, cibule a dalších druhů zeleniny, okořeněné samozřejmě provensálským kořením.
Najít nejlepší italský pokrm je v řadě nejrůznějších pokrmů s těstovinami, rizot (připravte si to pravé italské) a druhů skvělé pizzy, je opravdu složité. Ze zeleninových jídel je to třeba hustá pikantní toskánská polévka Acquacotta (především rajčata, celer, houby), vyniká i proslulá polévka Minestrone. Skvělým řeckým zeleninovým jídlem (základ baklažány a brambory), kterému dělá společnost i mleté hovězí maso, je musaka. Světově známé už jsou i řecké tzatziki ze salátové okurky s voňavým koprem a řeckým jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Spousta ryb a mořských plodů
Velkou roli ve středozemní kuchyni hrají ryby a mořské plody. V menší množství v ní najdeme i kůzlečí, jehněčí, králičí a drůbeží maso. Spojení spousty zeleniny, ančoviček nebo tuňáka představuje známý salát Niçoise. Typickým řeckým jídlem je souvlaki, grilované jehněčí maso.
Známým dalmacijským jídlem je Pašticada (zadní hovězí maso v koření a vinném octě, pak se s červeným vínem a dalšími ingrediencemi dlouho dusí. Podává se s bramborovým knedlíkem, bramborovými noky nebo těstovinami). Známá je i chorvatská Pljeskavica, což je vlastně grilovaná masová placka z mletého masa, cibule a koření.
Omamné koření
Středozemní kuchyně vyniká také využíváním nejrůznějších druhů koření. V provensálské kuchyni je to již zmíněné provensálské koření a svazek zvaný bouquet garni (řapíkatý celer, fenykl, pórek), který se dává do dušených a pečených pokrmů. Také v Turecku se používá množství koření, oblíbený je hlavně koriandr, římský kmín, turecké chilli, indická kořenící směs tandori.
I chorvatská kuchyně je plná vůně koření, ať už se jedná o černý pepř, papriku, česnek, ale i rozmarýn, šalvěj, bobkový list a další voňavé poklady.
Mohlo by vás zajímat
Dostatek oleje
Pro řadu zemí představuje velký význam pěstování oliv a výroba olivového oleje. Kvalitní olivový olej najdete ve většině regionálních kuchyní. A že se s ním vůbec nešetří. Využívání oleje, zeleniny, chlebu a to vše zalité spoustou slunce zkrátka ke Středomoří patří. Připravte si třeba řeckou olivovou tapenádu.
Mohlo by vás zajímat
Hektolitry vína
Když mluvíme o středozemní kuchyni, nemůžeme zapomenout ani na víno, které je součástí kultury těchto zemí už z dob starých Řeků a Římanů. Neslouží pouze jako nápoj, ale je i součástí některých pokrmů. Vařit s vínem není věda.
Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…
Množství pečiva
Středomoří je známé typickými druhy pečiva. Ať už jde o italskou focacciu, různé turecké a řecké placky, provensálský chléb fougasse (podobný jako focaccia), chléb pita a další druhy.
Vše se hezky spojuje. K vínu si dáte sýr (řeckou fetu, italský parmezán, francouzský brie) k tomu některé z voňavých pečiv, které rozříznete a pokapete kvalitním olejem. Chybět nesmí ani miska křupavé zeleniny. Středozemní kuchyně se velmi propojuje a v jednotlivých zemích je vidět vliv ostatních regionů.
Náš tip: Recepty středomořské kuchyně – zdravá jídla s vůní dovolené
Zdroje informací:
Wikipedia.org
Provence, škola provensálské kuchyně, Slovart, 2009
Domácí řecká kuchyně, Euromedia, 2017
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty do 30 minut: Salát podle Pohlreicha i těstoviny s domácím pestem vás nadchnou
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05