Hrníčkové jahodové koláče: Zkuste tradiční spojení s jogurtem, nebo netradiční s tapiokou
13. 6. 2022 Vaření
Právě je sezóna jahod. Hrníčkové recepty jsou výhodné v tom, že se nic nemusí vážit, takže třeba na chatu je to ideální. Zjistěte, s čím jahody skvěle ladí a vyzkoušejte různé chuťové varianty.
Jahodové koláče
Tentokrát jsme pro vás vybrali dva rychlé hrnkové koláče a jeden, který je trochu náročnější na čas. Až ho ale vyzkoušíte, nebudete litovat, že jste si na něj museli trochu počkat. Výsledek rozhodně stojí za to. Než se pustíte do jahodových koláčů, nezapomeňte se správně postarat o jahody. Opláchněte je v cedníku pod studenou vodou a nechte odkapat. Dejte je na papírovou utěrku, kde uschnou, nebo je opatrně usušte. Jen tak se příliš neponičí a vzhled dezertu bude krásný.
Mohlo by vás zajímat
Hrnkový jahodovo-jogurtový koláč
Výběr jahod je důležitý. Volte takové, které hezky vypadají a krásně voní. Měly by mít zářivou barvu, žádné známky pomačkání a plísně. Měly by také mít nepoškozené svěží zelené stopky. Nejlépe chutnají většinou menší a středně velké plody. Náš rychlý jahodovo-jogurtový koláč je nádherně vláčný a lahodný. Budete potřebovat větší misku jahod (zhruba 500 g) na půlky nebo čtvrtky, 1 2/3 hrnku hladké mouky (dobře funguje i špaldová mouka), ½ hrnku cukru moučka, hrnek bílého jogurtu, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce řepkového oleje, 2 velká vejce, 1 lžička vanilkové esence a 50 g moučkového cukru (volitelně).
Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu (průměr 23 cm) vymažte olejem. Mouku a prášek do pečiva prosejte do velké mísy. Šlehačem ušlehejte vejce, cukr a vanilku do světlé hmoty, přidejte jogurt, olej a mouku s práškem do pečiva. Jemně promíchejte ingredience, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte. Chcete co nejvzdušnější směs. Nalijte ji do formy a nasypte na ni vrstvu jahod. Mezi jahodami nechte vždy trochu prostoru. Vložte do trouby a pečte necelou půlhodinu, dokud lehce nezezlátne. Můžete zkontrolovat špejlí. Po upečení koláč posypte zbylými jahodami a můžete poprášit moučkovým cukrem. Můžete vyzkoušet i tento jahodovo-tvarohový koláč.
Jahodový koláč s křupavou krustou
Připravili jsme si pro vás jahodový koláč vonící kořením, plný šťavnatých jahod a navrchu s křupavoučkou krustičkou. Pro přípravu tohoto koláče potřebujete zhruba 5 hodin, z toho asi 4 hodiny chladnutí. V koláči se používá tapioková mouka, kterou sice můžete vyměnit za obvyklejší kukuřičný škrob, ale tapioka hustí trochu jinak. Absorbuje tekutinu z jahodové směsi a výsledkem je vytvoří polotuhý gel, zatímco kukuřičný škrob zahustí šťávu, jakmile se začne vařit v troubě. Tapioka je lepším zahušťovadlem.
Na těsto budete potřebovat 1 1/2 hrnku hladké mouky, ½ hrnku nakrájeného másla (polovina másla), ¼ hrnku a 2 lžíce podmáslí, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli. Na jahodovou náplň budete potřebovat 6 hrnků jahod nakrájených na poloviny, 1/2 hrnku krystalového cukru, 1/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 hrnku tapiokové mouky (kukuřičného škrobu), 2 lžíce citronové šťávy, 1/4 lžičky mletého zázvoru, velká špetka muškátového oříšku, 1 velké vejce, krystalový cukr na polevu a velká špetka soli. Na vrchní poskypku potřebujete: 3/4 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku ovesných vloček, 2/3 hrnku cukru krystal, 6 lžic másla nakrájeného na kousky, velkou špetku soli.
Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené máslo a prsty zapracujte máslo do moučné směsi. Ve směsi vytvořte důlek a zalijte podmáslím. Vidličkou vytvořte těsto. Pokud bude suché, přidejte trochu vody. Na lehce pomoučněnou pracovní plochu vyklopte vlhké těsto. Těsto přitlačte a vytvořte placku. Zabalte ji do fólie a dejte do chladničky alespoň na hodinu nebo přes noc.
Pak vyválejte na mírně pomoučeném povrchu těsto zhruba na 33cm kolo. Na vyváleném těstě by neměly být trhliny, případně přitiskněte těsto k sobě. Těsto by nemělo být příliš povolené. Přesuňte ho do formy o průměru 22 cm a dejte do lednice. Na náplň smíchejte v misce jahody, cukr tapioku, zázvor, muškátový oříšek, citronovou šťávu a sůl. Tapioka by se měla hezky rozlít po jahodách. Nechte alespoň 10 minut odpočívat. Jahody vytvoří šťávu a tapioka ji bude pohlcovat a měknout. Troubu předehřejte na 200 °C. V misce spojte mouku, oves, cukr a sůl. Přidejte kousky másla a prsty je zapracujte do směsi. Do jahodové náplně vhoďte 1/4 hrnku ovesné náplně a promíchejte, aby se spojila. Vyndejte formu z lednice, nalijte do ní jahodovou náplň a šťávu. Navrch dejte zbytek ovesné směsi. Formu dejte do teplé trouby a pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a pečte zhruba půl hodiny, nebo dokud kůrka nezezlátne a jahodová náplň nebude bublat. Vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout. Chladne a tuhne zhruba 4 hodiny. Výborný je vychlazený.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnkový jahodovo-kokosový koláč
Kombinace jahod a kokosu je báječná. Pokud byste ji chtěli ještě více podpořit, můžete mezi jahody nastrouhat ještě bílou čokoládu. Pokud dáváte přednost tmavé, získáte další chuťový zážitek. Budete potřebovat větší misku jahod rozkrájených na čtvrtiny, 3 středně velká vejce pokojové teploty, 1/3 hrnku cukru, necelou ½ hrnku kokosového oleje (nebo rozpuštěného másla), 1 1/4 hrnku hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžičku vanilkového extraktu (volitelně) a 2 lžíce sušeného kokosu.
Vejce dejte včas ven z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Kokosový olej rozpusťte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem (alespoň 5 minut). Měla by zdvojnásobit objem a zesvětlat. Postupně přilévejte kokosový olej a vanilkový extrakt a šlehejte mixérem. Vše by se mělo hezky spojit. Přidejte prosátý prášek do pečiva a mouku. Jemně vmíchejte. Formu 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Nalijte na ni směs. Povrch posypte strouhaným kokosem. Přidejte jahody a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Po upečení troubu mírně pootevřete a nechte koláč chvilinku odpočívat. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.
Zdroje informací:
https://www.tasteofhome.com
https://joythebaker.com
https://foodohfood.it
https://annabanana.co
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Holka u plotny radí: Jak na jahodový cheesecake bez pečení? Důležité je dodržet poměr surovin, pak je výsledek skvělý!