Jak připravit dětem luštěniny? Vsaďte na atraktivní vzhled a bylinky proti bolení bříška
20. 6. 2022 Vaření
S luštěninami mohou mít některé děti problém, především kvůli špatným zkušenostem ze školky či školy, kde se na atraktivitu a chuť pokrmu mnohdy nehledí. Je tedy na nás rodičích, abychom tyto zdravé potraviny dětem představili v nové, lákavější formě.
Proč nabízet dětem luštěniny?
Podle portálu healthline.com jsou luštěniny v jídelníčku dětí i dospělých potřebné zejména obsahem kvalitních bílkovin, vlákniny, sacharidů, vitamínů skupiny B, železa, draslíku, hořčíku a vápníku. Pro děti jsou luštěniny vhodné nejen díky živinám podporujícím zdravý růst a vývoj, ale také jim dodají spoustu energie a pokud se správně připraví, podpoří jejich trávení.
Mohlo by vás zajímat
Luštěniny a nadýmání
Nepříjemné nadýmání po konzumaci luštěnin je způsobeno oligosacharidy, které lidský organismus není schopný zpracovat v tenkém střevě. V tlustém střevě poté dochází k jejich rozkladu a vedlejším produktem tohoto procesu jsou vodík, methan a oxid uhličitý. Problému s nadýmáním nelze předejít tepelnou úpravou, lze jej však eliminovat tím, že luštěniny před přípravou namočíme na několik hodin ve vodě a vodu slijeme. Tímto dochází k odstranění až 40 % oligosacharidů. Až 80 % těchto látek se lze zbavit naklíčením luštěnin. Výjimkou je dobře stravitelná červená čočka a předvařený hrách, které není třeba namáčet, pouze je před přípravou propláchnout v tekoucí vodě. (Zdroj: stobklub.cz)
Dalším způsobem, jak se zbavit problémů s nadýmáním, je použití koření a bylinek, které přispívají k lepší stravitelnosti. Účinnými pomocníky jsou kmín, majoránka, saturejka, fenykl, bazalka či anýz.
Dětem se doporučuje podávat luštěniny v malém množství jako součást pokrmu a množství zvyšovat postupně, aby si trávicí trakt navykl. Začít bychom měli kolem roku a půl s lépe stravitelnými luštěninami v tomto pořadí:
- červená čočka
- žlutá čočka
- černá čočka (beluga)
- klasická čočka
- mungo fazole
- hrách
- cizrna
- fazole
Jak připravit dětem atraktivní luštěniny?
Ideálním způsobem, jak dostat do dětí luštěniny, aniž by si toho všimli, jsou polévky. Vyzkoušet můžete například mrkvovou polévku s červenou čočkou, vydatnou frankfurtskou polévku s fazolemi nebo krémovou cizrnovou polévku.
Pomazánka ze žlutého hrachu
Na 4 porce si nachystejte 1 hrnek žlutého hrachu, 1 l zeleninového vývaru, ½ červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíci citronové šťávy, ½ lžičky majoránky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Jak na to?
Hrách namočte na 2 hodiny do vody a vodu poté slijte. Hrách dejte do hrnce společně se studeným vývarem, nahrubo nakrájenou cibulí, majoránkou, prolisovaným česnekem, trochou soli a pepře. Přiveďte k varu a vařte 50 – 60 minut doměkka. Podle potřeby přilévejte vodu. Nechte vychladnout a rozmixujte společně s citronovou šťávou a olivovým olejem. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.
Mohlo by vás zajímat
Cizrnové kuličky v rajské omáčce
Na 4 porce budete potřebovat 1 plechovku sterilované cizrny, 2 vejce, 50 g strouhaného sýra, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce strouhanky, ½ lžičky majoránky, ½ lžičky drceného kmínu, 1 konzervu drcených rajčat, 1 malý rajský protlak, ½ cibule, 1 lžičku cukru, 1 lžičku citronové šťávy, olej, sůl a pepř. Jak na to?
Cizrnu rozmixujte a smíchejte s vejci, sýrem, prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem, solí, pepřem a vrchovatou lžící strouhanky. Nechte pár minut odležet a podle potřeby zahustěte další strouhankou. Ze směsi vytvořte menší kuličky, které upečte v troubě rozehřáté na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem a potřeným olejem 15 – 20 minut dozlatova. Na troše oleje nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rajský protlak, krátce orestujte a vmíchejte drcená rajčata. Podle potřeby zřeďte trochou vody. Dle chuti oslaďte, osolte, okyselte citronovou šťávou a nechte asi 10 minut podusit. Podávejte s těstovinami.
Karbanátky z červené čočky a dýně
Na 4 porce potřebujete 250 g červené čočky, 200 g dýně hokkaidó, 2 vejce, 100 g šunky, 3 stroužky česneku, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 2-3 lžíce strouhanky, ½ lžičky majoránky, olej, sůl a pepř. Jak na to?
Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou, uvařte společně se 2 stroužky česneku doměkka podle návodu na obalu a nechte okapat v cedníku. Dýni nastrouhejte nahrubo, smíchejte s čočkou, vejci, nadrobno nakrájenou šunkou a petrželkou, prolisovaným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a 2 lžícemi strouhanky. Nechte pár minut odležet a podle potřeby zahustěte ještě trochou strouhanky. Ze směsi tvořte karbanátky, které osmažte z obou stran na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Fazolové brownies
Na 1 plech si připravte 400 g fazolí adzuki, 100 g kvalitní čokolády, 2 lžíce holandského kakaa, 5 vajec, 400 ml kokosového mléka, 6 lžic kokosového oleje, 80-100 g třtinového cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Jak na to?
Fazole namočte alespoň na 8 hodin, nejlépe však přes noc. Vodu slijte, fazole vložte do čisté vody a vařte asi 45 minut doměkka. Nechte vychladnout a rozmixujte společně s kokosovým olejem dohladka. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte k ní všechny ostatní ingredience. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 – 40 minut.
Cizrnové křupky
Na pečené cizrnové křupky můžete použít uvařenou cizrnu, nebo nechte sterilovanou cizrnu pořádně okapat v cedníku, nejlépe ji ještě osušte za pomoci papírové utěrky. Dále budete potřebovat olivový olej, sůl a další ochucovadla, např. sladkou papriku, sušený česnek, římský kmín, domácí grilovací koření apod. Na „dospěláckou verzi“ se skvěle hodí mleté chilli. Jak na to?
Osušenou cizrnu smíchejte s trochou olivového oleje a kořením dle chuti. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 – 35 minut dokřupava. Cizrnové křupky můžete jíst jen tak jako zdravou pochoutku, nebo ji přidat do zeleninového salátu či krémové polévky.
Zdroje informací:
healthline.com
stobklub.cz
beanrecipes.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
Krémové polévky jako ideální večeře pro děti: Jeden jednoduchý postup stačí na desítky různých polévek
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 21 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 22 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 23 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39