Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět rychlých sladkých dárků pro maminku: Božský Malakoff ze dvou surovin, Míša dezert do skleničky nebo koláč z mikrovlnky
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Již v neděli slaví svátek všechny maminky, což si zaslouží nějaký pořádný dárek. Nemusí to být nutně jen květina. Láska přece prochází žaludkem, jak je známo, a platí to i té mateřské nebo té ze strany dětí k maminkám. Takový dezert připravený s láskou pak potěší možná víc než cokoliv jiného.

Svátek matek se slavil již ve starověku

Svátek matek se slaví pravidelně druhou květnovou neděli, a to nejen u nás, ale po celém světě. Historie tohoto svátku dokonce sahá až do dob starověkého Řecka, kdy Řekové uctívali Rheiu, matky nejvyššího z bohů Dia a dalších.

Ve středověku pak bylo zvykem vracet se do svých rodných měst a navštěvovat maminky vždy čtvrtou neděli předvelikonočního postního období. Ve Velké Británii se pak z tohoto zvyku vyvinul svátek Mothering Sunday (mateřská neděle), jehož datum se každý rok měnilo.

Na druhou květnovou neděli

Historie novodobého svátku matek připadajícího na druhou květnovou neděli sahá do počátku 20. století. S myšlenkou jej slavit tehdy přišla Američanka Anna Jarvis, když 12. května 1907 uspořádala malou vzpomínkovou slavnost za svou matku, která usilovala o to nějaký takový svátek na počest matek zavést.

V roce 1914 pak byla druhá květnová neděle oficiálně stanovena Svátkem matek. Zajímavostí je, že roce 1920 sama Anna chtěla, aby byl svátek z kalendáře úplně odstraněn. Vadilo jí, jak firmy využívají svátek k vydělávání peněz na lidech, kteří kupují dárky.

Rychlé dobroty pro maminky

Svátek se však udržel a dodnes je pro nás příležitostí poděkovat mamince za její lásku, péči a starostlivost. Někdo to dělá prostřednictvím kytičky, jiný dává hodnotnější dary, pokud ale vaše maminka miluje sladké, udělá jí nějaký vlastnoručně vyrobený dezert možná ještě větší radost než nějaké drahé dárky.

A nemusí to být nutně náročný dort, kvůli němuž byste strávili v kuchyni celé odpoledne. Sladký dárek dokážete vykouzlit i do 15 minut. A pokud zrovna nevíte, co byste mohli připravit, stačí se jen inspirovat našimi recepty

1. Rychlá variace na tradiční Simnel cake

Tradičním pokrmem spojeným s nedělí matek býval v minulosti Simnel cake – anglický koláč skládající se z kořeněného korpusu plného sušeného ovoce, který trochu připomíná biskupský chlebíček.

Ten se po upečení zdobí marcipánem a malými marcipánovými kuličkami a v současnosti se spíš spojuje s Velikonocemi. Vyzkoušet jej můžete i ve formě muffinů,    které můžete dozdobit cukrovou polevou z moučkového cukru a pomerančové šťávy a dozdobit malými kuličkami z marcipánu

2. Míša dezert do skleničky

Pokud má vaše maminka ráda klasické zákusky z cukrárny, ale spíš než ty s máslovými krémy upřednostňuje nějaké odlehčenější, určitě ji potěší tento Míša dezert do skleničky. Chutná jako klasické Míša řezy, nemusíte na něj ale nic péct a hotový je během chvilky. 

3. Snadný nepečený „Malakoff“

Nějakou sladkou dobrotou mohou maminku potěšit klidně i menší děti. Tento jednoduchý piškotový dezert totiž bez problémů zvládnou připravit i ti nejmenší, a to dokonce z ingredience, kterou všechny děti zbožňují, tedy z dětských piškotů.

Na tento jednoduchý nepečený dortík podle receptu Holky u plotny jsou totiž zapotřebí jen dvě suroviny – piškoty a meruňkový kompot. A s dozdobením může pomoci nějaký jiný dospělák. 

4. Pudinkový pohár

Opravdovou rychlovkou, kterou také zvládnou uvařit i méně zkušení kuchaři, je pudink, který pak můžete mamince naservírovat ve formě poháru. Pudinkový pohár skýtá neskutečně mnoho variant.

Experimentovat můžete nejen s příchutěmi pudinků, ale i s různými druhy ovoce. Pak už jen stačí vše završit kopcem šlehačky, případně ještě dozdobit cukrovými posypky třeba ve tvaru srdíček a vynikající rychlý dezert je hotov. Vyzkoušet můžete třeba tento z kokosového pudinku s jahodami.  

5. Mug cake

Pokud byste rádi něco upekli, ale nemáte na to dost času nebo si zkrátka na pečení nějakého moučníku netroufnete, vyzkoušejte koláč do hrníčku neboli mug cake, třeba podle našeho ověřeného receptu.

Tento známý americký zákusek je neskutečně jednoduchý na přípravu – všechny ingredience totiž jen stačí nasypat a nalít do hrníčku, zamíchat a pak krátce zapéct v mikrovlnné nebo i obyčejné v troubě. Během pár minut tak máte hotovou sladkou bábovičku, kterou můžete dozdobit třeba ovocem nebo přelít polevou.  

Náš tip: Maminku určitě potěší i tento snadný čokoládový pohár s mascarpone podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli