Cuketové lodičky: Dáte si plněnou cuketu v řeckém stylu, ve slaninovém kabátku nebo s masovými kuličkami?
19. 7. 2022 Vaření
Jednou ze skvělých možností, jak si užít tuto výbornou zeleninu, jsou plněné cukety. Vytvoříte z nich takové cuketové lodičky a už jen naplníte jednou ze tří lahodných náplní, které pro vás máme.
Jak připravit cuketu
Cuketa je velmi variabilní zeleninou, dá se použít ve sladkých i slaných variantách. Z těch slaných jsou báječným pokrmem plněné lodičky, které nabízejí spoustu možností. Může se jednat o vegetariánské recepty, ale i o recepty s masem. Ideální velikostí cukety je ta střední, protože velká cuketa není chuťově nejlepší, moc malá cuketa se zase spíše hodí na jiné pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit plněnou cuketu
Příprava plněné cukety je vlastně takovou skládačkou. Nejdříve podélně rozpůlte cuketu, pak z ní vydlabejte dužinu tak, aby po okraji zůstalo vždy zhruba 0,6 cm. Vytvořte náplň podle receptu. Pomažte cuketu olivovým olejem a okořeňte, jak napovídá recept. Většinou se jedná o sůl a různé bylinky. Vložte náplň do cukety a dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Zhruba po 30 minutách pekáč vyndejte, posypte sýrem a vraťte do trouby na dopečení. Existuje ale množství variant s nejrůznějšími obměnami. Třemi z nich se můžete inspirovat.
Mohlo by vás zajímat
Cuketa se zeleninou a slaninou
Téměř vegetariánská verze. Cuketa plněná zeleninou, sýrem a přikrytá slaninou je mimořádně lákavá dobrota. Na přípravu budete potřebovat 3 střední cukety, 220 g smetanového sýru, 1/2 hrnku jemně nakrájeného artyčoku, 1/2 hrnku pokrájeného špenátu, 1 hrnek strouhané mozzarelly, 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu, 1 rozdrcený česnek, 1/2 lžičky červené papriky a na ozdobu, mletý pepř a sůl. Případně na dokončení 12 plátků slaniny.
Předehřejte troubu na 175 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozřízněte a vydlabejte cuketu. Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, artyčok, špenát, mozzarellu, parmazán, česnek a červenou papriku. Opepřete a osolte, dobře promíchejte. Směs dejte do cuketových lodiček a každou obalte 2 plátky slaniny. Dejte do trouby péct na 35-40 minut, nebo dokud cuketa nezměkne. Slanina by měla být křupavá. Podávejte mírně vychladlé.
Mohlo by vás zajímat
Cuketová lodička v řeckém stylu
Cuketa výborně chutná i s masem. Tyto varianty se většinou dělají tak, že vydlabanou cuketu dáte předpéct, na pánvičce zpracujete masovou směs a tu nandáte do cukety a vše vrátíte do trouby. A co na recept potřebujete? Připravte si 3 podélně rozpůlené cukety, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 nasekané cibule, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 hrnky (250 g) vařeného najemno pokrájeného kuřete (můžete využít zbytek kuřete z předchozího vaření), 1 lžičku oregana, malou plechovku cizrny, půl hrnku rozpůlených oliv, půl hrnku rozpůlených cherry rajčátek, hrnek rozdrobeného sýru feta, ½ citronu, ¾ hrnku jemně nakrájené okurky, mletý pepř a sůl. Na posypání na talíři posekané čerstvé snítky kopru.
Předehřejte troubu na 175°C. Nakrájenou a vydlabanou cuketu dejte do pekáčku, pokapejte olejem, osolte a opepřete, dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 12 minut, dokud nejsou cukety téměř měkké. Vyndejte z trouby. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a osmažte ji doměkka. Přidejte česnek a vařte zhruba minutu. Přidejte vydlabanou cuketu a vařte do nazlátla. Přidejte kuřecí maso, cizrnu, rajčata, olivy a oregano. Občas míchejte a vařte, dokud se směs nezahřeje. Vezměte cukety, kuřecí směs do nich přesuňte a posypte fetou. Vraťte do trouby a pečte, dokud se sýr nerozpustí, asi 10 minut. Můžete pokapat citronem, ozdobit okurkou a koprem. Podávejte teplé.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Cuketa s masovými kuličkami
Máte rádi masové kuličky? Většinou se podávají s omáčkou a přílohou. V tomto receptu je to trochu jinak. Cuketa je naplněna masovými kuličkami a ty jsou zality omáčkou marinara. Neobvyklé, ale skvělé. A jak si pokrm připravíte? Budete potřebovat 3 střední cukety, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky italského koření (nebo směsi oregana, bazalky, rozmarýnu, petrželky a tymiánu), 1/2 lžičky česnekového prášku, 450 g mletého hovězího masa, ¼ hrnku nasekané petrželky (+ navíc na ozdobu), 1 vejce, 2 nasekané stroužky česneku, ½ lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, 2 hrnky omáčky marinara podle tohoto receptu, 1 hrnek strouhané mozzarelly, ½ hrnku strouhaného parmezánu, pepř a sůl.
Předehřejte troubu na 175 °C. Cuketu nakrájejte a vydlabejte. Vnitřek dejte bokem. Cuketu dejte do zapékací mísy, pokapejte olivovým olejem a dochuťte italským kořením, česnekovým práškem, pepřem a solí. Pečte zhruba 12 minut, dokud nejsou cukety téměř měkké. Vyndejte je z trouby. Připravte kuličky: v míse smíchejte maso, petržel, vejce, česnek, červenou papriku a sůl a vytvarujte 24 masových kuliček. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte masové kuličky v jedné vrstvě a dobře je ze všech stran opečte. Měly by nakonec mít křupavou kůrku. Trvá to zhruba 2 minuty z každé strany. Zalijte marinarou a míchejte, dokud nejsou masové kuličky zcela obalené omáčkou. Vařte dalších 10 minut. Dejte pryč z plotny. Cuketové lodičky naplňte masovými kuličkami s marinarou a posypte mozzarellou. Dejte do trouby, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec ozdobte parmazánem a petrželkou a podávejte horké.
Pokud byste rádi z cukety vyzkoušeli něco zcela jiného, zkuste třeba cuketové kuličky v omáčce marinara.
Zdroje informací:
https://www.delish.com/
https://www.loveandlemons.com/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Cuketové špagety jsou lahůdka! Naučte se dělat osvěžující zeleninové nudle
Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky