Domácí rajský protlak vydrží zavařený po celý rok. Při výrobě je klíčový výběr rajčat a pomalé redukování
25. 7. 2022 Tipy a triky
Nadměrná úroda rajčat vyzývá k jejich zpracování do domácího kečupu, pyré nebo protlaku. Rajský protlak znamená koncentrovanou chuť toho nejlepšího, co rajčatová sezóna nabízí. Jak ho uvařit, skladovat a do jakých pokrmů použít?
V čem je domácí rajský protlak lepší než kupovaný?
Hlavním benefitem je chuť vlastních vypěstovaných rajčat, která jsou výraznější a sladší, než ta z dovozu pěstovaná narychlo za použití chemie. U domácího protlaku vždy víte, co se v něm nachází, můžete ovlivnit obsah soli i cukru a nepotřebujete na něj zahušťovací a jinak vylepšovací umělé látky. A vzhledem ke stále rostoucím cenám rajčat je také levnější. Pochopitelně, pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete výhodně koupit zralá česká rajčata v době jejich sklizně.
Mohlo by vás zajímat
Rajčata vhodná na protlak
Stejně jako při výrobě domácího kečupu, i na protlak se hodí především hodně zralá rajčata, která jsou měkčí a sladší. Čím sladší rajčata, tím méně cukru na doslazení budete potřebovat. Do rajského protlaku samozřejmě nepatří nahnilá, plesnivá nebo jinak poškozená rajčata, která by mohla celou várku velmi rychle znehodnotit.
Výroba domácího rajského protlaku krok za krokem
Na protlak potřebujete pouze rajčata, cukr a malé zavařovací skleničky. Sůl se do něj používá pouze v případě průmyslového zpracování, při kterém plní funkci konzervantu. V domácím protlaku však potřeba není.
- Dokonale očištěná rajčata nakrájejte na menší kousky, vložte do vyššího hrnce a podlijte trochou vody. Stačí jen tolik, aby se rajčata, než pustí vlastní šťávu, nezačala připalovat.
- Pod pokličkou za občasného zamíchání dusíte asi 30 minut až jsou rajčata rozvařená. Nechejte trochu zchladnout.
- Rajčata propasírujte pomocí vařečky přes sítko, které dokáže zachytit všechny slupky i semínka.
- Propasírovanou hmotu znovu přiveďte k varu a při mírné teplotě bez pokličky nechte odpařit přebytečnou vodu. Občas zamíchejte a hlídejte, aby se protlak nezačal připalovat.
- Jakmile dostatečně zhoustne, odstavte a ještě chvíli míchejte.
- Podle potřeby rajský protlak oslaďte.
Skladování rajského protlaku
V protlaku je chuť koncentrovaná a na přípravu pokrmů postačí malé množství. V otevřené sklenici se protlak bez konzervačních látek rychle kazí, proto je třeba ho ihned spotřebovat. Na skladování protlaku proto použijte malé zavařovací sklenice, které předtím vyvařte i s víčky a nechte dokonale vysušit.
Rajský protlak vložte do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte půl hodiny při teplotě 80 °C. Nechte vychladnout a sklenice opatřete štítkem s datem naplnění. Uchovávejte na tmavém a chladném místě, kde vydrží maximálně 1 rok.
Protlak pro dochucení polévky nebo guláše lze zmrazit ve tvořítkách na led.
Jak použít domácí protlak?
Rajský protlak pokrmy skvěle doplní a dodá jim intenzivnější chuť. Hodí se do rajčatových či luštěninových polévek, ale také nejrůznějších omáček. Vyzkoušejte třeba vepřové maso s mrkví a rajským protlakem z pomalého hrnce. Protlak výborně ladí také k hovězímu masu. Důkazem je Shepherd´s pie (pastýřský koláč), který je tradičním britským pokrmem. Malé množství protlaku bývá často tajnou ingrediencí ve výborném hovězím nebo vepřovém guláši. S luštěninami si koncentrovaná chuť rajčat rovněž báječně rozumí, například jej lze přidat k vařené hnědé čočce.
Mohlo by vás zajímat
Rajský protlak chutná skvěle i v pokrmech, kde byste ho nečekali. Už jste ochutnali pomazánku nebo domácí chléb s protlakem? Malé množství také vylepší marinádu na grilované kuřecí nebo vepřové maso. Na 5 lžic oleje použijte 1 lžičku protlaku, 1 lžičku tekutého medu, 1 lžíci sójové omáčky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, trochu soli a pepře. Dospěláckou verzi marinády vylepší větší špetka chilli koření. Maso rozklepte a potřete marinádou, ve které nechte kuřecí alespoň 2 hodiny, vepřové nejlépe přes noc.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Domácí salko: Vyjde levněji a na jeho výrobu vám stačí pouze 3 ingredience
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51