Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda je velmi starý druh nešlechtěné obiloviny. V kuchyni ji používáme buď jako celé zrno nebo z ní pomletou špaldovou mouku, která je skvělá na nejrůznější pečení. Pečivo ze špaldy je velmi chutné a má příjemnou oříškovou vůni.
Špalda v naší kuchyni
Mohlo by vás zajímat
Palačinky, lívanečky a štrúdl
Palačinky potíráme marmeládou a po stočení je dozdobíme čerstvým ovocem, případně šlehačkou. Lívance jsou dobré s povidlím nebo marmeládou a doplněné kopečkem bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Štrúdl, palačinky i lívanečky jsou výborné k snídani.
Koláče a medovníky
Špaldové koláčky plníme ovocnou náplní (tentokrát borůvkovou) a sypeme drobenkou. Koláč z červené řepy je plný ořechů a ozdobený citrónovým krémem z tvarohu a mascarpone. Medovník, oblíbený dezert s jemnou perníkovou chutí, je pokrytý krémem z bílé čokolády.
Koláče a muffiny
Ze špaldové mouky pečeme cokoliv, co se dá upéct z mouky obyčejné. Podle našich receptů připravíme muffiny a špaldový koláč s hruškami a tvarohem. Výborná je jablečná buchta z drobenkového těsta s pudinkovou náplní - špaldový koláč s pudinkem a jablky.
Drobné tvary pečiva
Drobné kousky pečiva připravujeme velmi často tak, že část obyčejné mouky nahradíme špaldovou. Drobné pečivo pečeme především o Vánocích a při různých svátečních příležitostech. Můžeme vyzkoušet špaldové mrkvové sušenky, perníčky či linecké cukroví.
Pečivo ze špaldové mouky
Chléb ze špaldové mouky
Ze špaldové mouky pečeme výborný domácí chléb. Pro jeho nakypření použijeme žitný kvásek, droždí nebo obojí. Na špaldový podmáslový chléb potřebujeme kysané podmáslí a čerstvé droždí. Dobře vykynutý chléb pečeme v troubě nebo v remosce.
Knedlíky, tortilly a noky
Ze špaldové mouky připravujeme celozrnné knedlíky, které se hodí k omáčkám, masu a zelí. Tenké špaldové tortilly plníme po upečení špenátem a balkánským sýrem. Špaldové noky připravujeme s řapíkatým celerem, zelím a tence nakrájenými plátky uzeného tempehu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 21 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Jídelní rozmary slavných: Kvůli roli Brigit Jonesové jedla Renée Zellwegerová 20 koblih denně, dnes si ráda pochutná na fish and chips
7 sladkých pokušení s mascarpone. Jak připravit nejlepší krémy a dezerty
Komentáře