Jak přežít úmorná vedra: V horku pomůže meloun, okurka i studené polévky. Na ranní kávu raději zapomeňte!
20. 7. 2022 Vaření
Řítí se na nás vlna subtropických teplot. To není pro většinu lidí v mírném podnebním pásmu nic příjemného. Abychom tělu ulevili, vyplatí se v těchto dnech výrazně upravit pitný režim a jídelníček. Co zařadit a co vynechat?
Voda je podstatou těla
Lidské tělo tvoří z podstatné části tekutiny . Udává se, že podíl vody v těle je u dospělého člověka až 65 %. Voda dopravuje živiny do orgánů, napomáhá jejich vstřebávání, pomáhá při odstraňování odpadních látek z těla a v neposlední řadě zabraňuje přehřívání organismu a pomáhá regulovat jeho teplotu.
Za normálních teplot stačí, když dospělé ženy vypijí cca 2 a muži cca 2,5 litru tekutin denně. U dětí se množství tekutin stanovuje podle váhy. Na každé kilo váhy by dítě mělo vypít 60 ml tekutin. Potřeba tekutin je ale také individuální, je třeba hlídat i jiná hlediska – třeba naši fyzickou aktivitu. Pokud je vyšší, chce to množství přijatých tekutin zvýšit.
V létě se tělo více potí a potřebuje té vody více, proto musíme příjem tekutin zvýšit. Stačí o půl litru až litr. Tělo je chytré a většinou vám dá dost najevo, že potřebuje hydratovat – bolestí hlavy, slabostí, únavou. Nečekejte na pocit žízně, objevuje se až při prvních známkách dehydratace a pijte průběžně – dehydratace hrozí více malým dětem a seniorům. Dobrým vodítkem je i barva moči. Čím je světlejší, tím lépe, když je tmavá, jděte se napít.
Mohlo by vás zajímat
Málo ale častěji
Pít začněte už ráno a průběžně popíjejte nealkoholické nápoje během celého dne.
Nevhodné je, pokud dlouho nepijete vůbec, a pak najednou vypijete celý litr tekutin. Svou ranní kávu přesuňte na dopoledne. Ráno si dejte raději sklenici vody, případně vodu ochucenou citrónem, mátou či meduňkou. Nápoje s obsahem kofeinu či podobných látek (káva, silný čaj, kolové nápoje) a alkoholické nápoje se do pitného režimu rozhodně nepočítají (alkohol zvyšuje tvorbu moči). Jejich příjmem tekutiny nedoplníte, tak pokud se jim nemůžete vyhnout, připravte si k nim ještě sklenku vody.
Přes den popíjejte nejlépe čistou vodu, ideálně bez bublinek, které mohou vašemu trávení vadit. Vhodné jsou také vlažné nápoje – třeba ovocné nebo bylinkové čaje. Hodí se také ředěné zeleninové či ovocné šťávy. Minerály, které se z těla vyplavují, tělu dodáte s pomocí minerálky. Pro běžný pitný režim volte slabě mineralizovanou vodu, při delší a intenzivnější fyzické aktivitě je vhodná středně mineralizovaná voda. Vyhýbat byste se měli syceným slazeným nápojům.
„Voda spolehlivě utiší pocit žízně, neobsahuje žádnou energii a je chuťově neutrální. Protože se v horkých dnech více potíme a ztrácíme spolu s tekutinami i minerální látky, do pitného režimu je užitečné zařadit i vody s obsahem minerálních látek. Pozor na fakt, že nadměrný příjem pouze obyčejné vody může spíše ublížit než pomoci – díky ztrátám minerálních látek a následnému zavodnění bez jejich doplnění se totiž naruší vodní hospodářství organizmu, což může mít i vážné následky,“ vysvětlila odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční terapie Mgr. Lucie Růžičková.
Nápoje nepijte ledové. V první fázi vás sice krásně ochladí, ale v druhé tělo potřebuje více energie na její zpracování, proto je lepší popíjet vlažné nápoje. Podívejte se na arabské národy. V létě vypijí hektolitry mátového čaje.
Tip: Přidejte do vody rozmačkané jahody, citrusy, rybíz, maliny nebo pár snítek máty, bazalky či meduňky. Zkuste i okurku. Suroviny klidně kombinujte a hned máte zdravější variantu přeslazených limonád.
Mohlo by vás zajímat
Polévka je grunt
V létě většinou i nemáme takový pocit hladu. Tělo signalizuje, že nemá čas a energii na trávení těžkých jídel. Vyhněte se zejména smaženým jídlům a smetanovým omáčkám, nepřejídejte se. Pocitově volte lehká zeleninová jídla. Potřebné tekutiny dodá i ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody – meloun, ananas, bobulové ovoce a okurky, rajčata a papriky. Moje nejoblíbenější letní večeře je šopský salát, capresse nebo melounový salát s fetou a mátou.
Pokud nemáte přes den hlad, nevadí. Klidně si místo oběda dejte polévku. Volte raději lehké zeleninové nebo ovocné, mohou být i studené. Už jste vyzkoušeli španělské gazpacho nebo bulharský tarator? Ne? Tady jsou na ně recepty.
Španělské gazpacho
Pro 4 osoby budete potřebovat: 8 velkých rajčat, 1 menší okurka, 1 menší cibule červená, 1 červená paprika, 2 lžíce čerstvé bazalky nebo oregana, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžičku cukru nebo dle chuti, sůl, pepř, 1 – 2 hrnky studené vody nebo několik kostek ledu.
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stroužky česneku oloupeme.
Všechny suroviny kromě vody a koření dáme do mixéru a rozmixujeme. Nakonec přidáme stroužky prolisovaného česneku, bylinky a koření podle chuti. Až když máme základ, doředíme vodou na požadovanou hustotu.
Hotovou polévku necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Ideální je ale sníst ji druhý den. Podáváme ozdobenou bylinkami a několika kostkami ledu.
Bulharský tarator
Pro čtyři porce si připravte: 800 g řeckého jogurtu, 1 salátovou okurku, 3 – 4 stroužky česneku, kopr, sůl, pepř, olivový olej, vlašské nebo pekanové ořechy
Omytou salátovou okurku nakrájíme na drobné kostky a smícháme s jogurtem.
Nasekáme si kopr a ořechy.
Do směsi prolisujeme česnek, přidáme kopr a osolíme a opepříme.
Polévku rozdělíme do misek, zakápneme olivovým olejem a posypeme ořechy a případně ještě koprem. Můžeme přidat led.
Zdroje:
Nutriční terapeutka Jitka Laštovičková
AquaLife Institut
Vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?