Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
11. 9. 2022 Historie a zajímavosti
Manželka monackého knížete Alberta II. je krásná a štíhlá dáma. Kromě pravidelného pohybu si bývalá olympijská plavkyně Charlene udržuje dokonalou postavu pomocí tzv. pescetariánské diety.
Kněžna se zotavuje
Ačkoli se na přelomu roku mluvilo o manželské krizi monackého páru, když Charlene strávila dlouhých osm měsíců v rodné jižní Africe, zdá se, že šlo opravdu jen o nepodložené zprávy. Kněžna během pobytu v Jihoafrické republice prodělala tak silný infekční zánět nosohltanu a středního ucha, že se musela podrobit dvěma operacím. Teď už je zase zpátky v paláci Grimaldiů a postupně se vrací k pracovním povinnostem.
Mohlo by vás zajímat
Tajemství štíhlé postavy
Jak se monacká kněžna Charlene udržuje ve formě? Kuchyně malého monackého knížectví je kombinací francouzské Provence, italské Riviéry a středomořských vlivů. Místní restaurace si zakládají na tom, že připravují pokrmy z domácích surovin – tedy z ryb ulovených v místních vodách a z ovoce a zeleniny v knížectví vypěstovaných. Držet tady přísnou životosprávu je tak dost obtížné! A účast na různých státních večeřích a dalších akcích nedává moc na výběr, co jíst.
Pokud je to ale jen trochu možné, Charlene se snaží jíst zdravě a vyváženě. Je vyznavačkou pescetariánského jídelníčku. Co to znamená? Pescetariáni (z italského „pesce“ – ryba) jsou vegetariáni, kteří konzumují i některé živočišné produkty (vejce, sýry či mléko), ryby a mořské plody. Drůbežímu a červenému masu se ale vyhýbají.
Posilovny nemusí
Charlene si dopřává ve velkém čerstvé ovoce, zeleninu a ryby i mořské plody. Pije hodně neperlivé vody, aby její organismus byl dostatečně hydratovaný. Nicméně na sebe není zase až tak přísná a někdy si trochu zahřeší a pochutná si na tom, na co má chuť. „Jednou za čas si dát dezert není tak špatné,“ říká podle express.co.uk.
Monacká kněžna není příznivkyní posiloven. Charlene nadále pravidelně plave a ráda zkouší nové aktivity, například jízdu na paddleboardu. Najde si také čas na sporty v přírodě, jakými jsou pěší turistika a běh.
Zdravější fish and chips
Pescetariánská strava umožňuje dát si i „fastfoodový“ pokrm fish and chips. Pokud si ho chcete doma připravit podle zásad pescetariánské diety, budete potřebovat:
na hranolky:
- ½ kg brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky pepře
na rybu:
- ⅓ šálku hladké mouky
- ¼ lžičky pepře
- 1 velké vejce
- 2 lžíce vody
- ⅔ šálku drcených kukuřičných lupínků
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- ⅛ lžičky kajenského pepře
- ½ kg filetů z tresky
Jak na to? Předehřejte troubu na 235 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte z nich hranolky (nožem nebo struhadlem na hranolky).
Ve velké míse promíchejte brambory s olejem a pepřem. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte nezakryté 25–30 minut (nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé), během pečení jednou promíchejte.
Mezitím v mělké misce smíchejte mouku a pepř. V jiné misce rozšlehejte vejce s vodou. Ve třetí misce smíchejte kukuřičné lupínky se sýrem a kajenským pepřem. Rybu z obou stran obalte v moučné směsi, přebytečnou směs oklepejte. Ponořte rybu do vaječné směsi a poté do směsi kukuřičných lupínků. Pečte 10–12 minut na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 250 °C nebo ji můžete smažit ve fritovacím hrnci či v košíku v kastrolu s rozpáleným olejem. V tom případě rybu položte po usmažení na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk! Fish and chips podávejte s jogurtovým dresinkem.
Tradiční českou variantou fish and chips jsou třeboňské kapří hranolky. Podle našeho videoreceptu je jejich příprava snadná!
Zdroje informací:
express.co.uk: Princess Charlene's diet includes 'important' tip to stay slim - but not afraid of dessert
cbsnews.com: Monaco specialties on royal wedding menu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Co udělat z kadeřávku? Dejte ho do polévky, usmažte karbanátky nebo listy zapečte
Pro kadeřávek můžeme na zahradu zajít kdykoliv během zimy. Nevadí, když je půda zmrzlá, protože listy jednoduše trháme do misky. Doma je dobře… Číst více
Ochutnejte pomazánku rillettes. Tato luxusnější paštika s francouzským šarmem vás dostane
Vypadají trochu jako vepřovka, to bychom ale… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
Odrůdy kadeřávku (kapusty kadeřavé) se mohou odlišovat i vzrůstem a typem zkadeření. Na pohled určitě zaujmou rostliny zeleného i fialového zbarvení.… Číst více
Jak se starat o zahradu v lednu. Základem je dobré plánování
V supermarketech a zahradních centrech vystřídaly regály ze semínky vánoční zboží a přestože ta největší zima teprve začala, připomínají nám blížící… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kukuřičná zrna se hodí do polévek, omáček, rizot, salátů i k zapékání. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 11 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 15 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 16 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony
Královské chutě: Průšvihář britské královské rodiny princ Andrew se spokojí s polotovary za 1 libru a miluje tenhle slaný koláč
Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?