Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý ocení nějaký nový tip, jak ještě houby zpracovat. Pokud rádi zkoušíte něco nového, jistě vás zaujme houbový tatarák. Připravuje se podobně jako ten z masa, tenhle navíc ale zachutná i vegetariánům a ještě vás vyjde mnohem levněji.

Tatarák pro vegetariány

Houbový tatarák je přímo dokonalá pomazánka na topinky. I když se tatarák připravuje obvykle z kvalitního hovězího masa, případně z ryb jako je losos nebo pstruh, v poslední době jsou hodně oblíbené i tzv. falešné tataráky, na nichž si mohou pochutnávat i ti, kteří z nějakého důvodu nejedí maso. Vege verzi „tataráku“ tak můžete udělat z brambor, v cuketové sezoně „frčí“ ten z cuket a připravit se dá třeba i z červené řepy, lilku nebo dokonce z olomouckých tvarůžků. Milovníky hub pak určitě osloví i ten houbový.

Tatarák z hub – jednoduchý a levný

Příprava tataráku z hub se do jisté míry trochu podobá smaženici, jen se do něj nepřidávají vajíčka smažená, ale navrch můžete rozklepnout syrové jako u klasického tataráku. Do něj se sice používá syrové maso, houby do toho houbového je však nutné nejprve podusit. Nejde tak samozřejmě o tatarák v pravém slova smyslu, ale spíš o pochoutku, která se mu chuťově i konzistenčně podobá. Pro jemnou konzistenci se houby mohou nejprve nakrájet nadrobno, podusit a pak rozemlít v mlýnku na maso. Nebo je můžete rovnou nastrouhat na hrubším struhadle a pak podusit. Záleží i na tom, jak moc hladký tatarák chcete.

Jaké houby do tataráku použít?

Do této vynikající pomazánky se hodí jakékoliv lesní houby – vhodné jsou různé druhy hříbků hlavně modráci, ale klidně i babky. Mimo houbařskou sezonu můžete využít zase žampiony, hlívu ústřičnou, využít můžete i u nás méně obvyklé houby, třeba shiitake oblíbené v asijské kuchyni, které vynikají výraznou chutí a vůní. Případně můžete tyto houby do tataráku z běžných lesních hub přidat pro lepší aroma. Tatarák lze připravit dvěma způsoby. Houby je možné nejprve podusit doměkka (lze použít houby naložené ve vlastní šťávě nebo mražené), pak je pomlít a opět osmahnout na pánvi na cibuli s dalšími ingrediencemi. Nebo je můžete rovnou nastrouhat najemno a se vším podusit. Třetí možností je přidat všechna dochucovadla včetně syrové cibule k podušeným houbám jako u běžného tatarského bifteku.

Tatarák oživí římský kmín, tymián nebo lanýžový olej

A čím tedy houbový tatarák ochutit? Je to vlastně stejné jako o masového tataráku. Nezbytnými dochucovadly jsou rajský protlak nebo kečup, hořčice, worcesterská omáčka, paprika, kmín, sůl a pepř. Někdy se přidává i omáčka sójová, místo klasické papriky se hodí i mleté chilli nebo uzená paprika, běžnou hořčici můžete zase vyměnit za pikantnější dijonskou. Pro středomořský šmrnc tataráku lze vmíchat i bylinky – např. tymián. Exotičtější chuti dosáhnete, když běžný kmín nahradíte tím římským, který se často používá např. v arabské kuchyni. Jemnější a krémovější konzistence tataráku získáte, když do něj navíc rozmixujete zralé avokádo. Pro delikátnější chuť zkuste do směs vmíchat i pár kapek lanýžového oleje.

Houbová pomazánka na topinky i omáčka na těstoviny

Pokud byste houbové směsi udělali dostatek, můžete si ji i zavařit na pozdější použití do sklenice. Tatarák si nejlépe vychutnáte na topince opečené na sádle a potřené stroužkem česneku. Výborně však chutná i na opečeném toastu nebo na plátky nakrájené křupavé francouzské bagetě. Houbová směs se dá navíc použít i místo omáčky na těstoviny.

Náš tip: Pokud byste chtěli houbový tatarák ochutnat, můžete si jej připravit podle našeho prověřeného receptu. Anebo zkuste houbový kuskus podle video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více