Jak na výrobu domácí ricotty: Tento lahodný sýr zvládneme udělat i doma, stačí k tomu jen tři ingredience
5. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Historie ricotty sahá až do antických dob, kdy jejím základem bylo kozí a ovčí mléko. Dlouhá léta ale stála ve stínu „velkých“ a „slavných“ sýrů, protože byla jen vedlejším produktem.
Sýr z „odpadků“
Ricotta je italský název pro měkký čerstvý sýr, který se tradičně vyrábí ze zbylé syrovátky při výrobě sýrů a v doslovném překladu znamená „znovu uvařený“. Zbytky horké syrovátky z mléka používané k výrobě sýra obsahují mléčnou sušinu a bílkovinu zvanou albumin, která za vysokých teplot tuhne.
Když se syrovátka znovu zahřeje (převaří), tuhé části mléka se odeberou a přecedí a vznikne ricotta. Nejlepší ricotta se vyrábí z ovčího mléka. Ricotta je chuťově podobná tvarohu, ale je obvykle hladší a jemnější než tvaroh.
Mohlo by vás zajímat
Letem ricottovým světem
Řecký spisovatel Atheneus (asi 170-230 n. l.), který sepsal řadu knih o jídle, hovoří o „jemném sýru“ podávaném na hostině.
Další zmínky o ricottě se vztahují k Sicílii. Za vlády sicilského krále Fridricha II. na počátku 13. století narazil král se svou loveckou skupinou na chýši chovatele mléka, který vyráběl ricottu, a protože byl hladový, požádal o trochu a tekutý „sýr“ mu zachutnal.
Prvním vyobrazením výroby ricotty je ilustrace ve středověké zdravotní příručce Tacuinum sanitatis arabského lékaře Ibn Butlana z jedenáctého století.
Italský spisovatel Ortensio Lando v tehdy známé knize Commentario delle piu notabili e mostruose cose d'Italia (Komentář k nejpozoruhodnějším a nejpodivnějším věcem v Itálii) vydané v roce 1548 nechává fiktivního cestovatele, aby se vypravil na okraj města Pisa pro údajně nejlepší ricottu na světě.
Nasladko i naslano
Dnes je ricotta je důležitou ingrediencí italské kuchyně a lze ji nalézt v mnoha receptech. Můžete ji použít na obložení chleba v kombinaci s sladkou marmeládou nebo drobným ovocem. Uplatní se jako sladká náplň dortů a pečiva.
Naslano s bylinkami nebo s pokrájenými mořskými plody (např. garnáty) je luxusním pohoštěním. S několika lístky rukoly je ricotta skvělým předkrmem. Ochucenou ricottou se plní cannelloni a spolu se špenátem či další zeleninou je výborná do palačinek.
Domácí ricotta
Víte, že ji můžete vyrobit i doma? Ovčí mléko, které je k přípravě nejlepší, asi běžně v domácnostech nenajdeme, proti klidně můžete použít to kravské. Podstatné je, že musí být čerstvé a nepasterizované!
Na 350 až 400 g ricotty budete potřebovat jen plátýnko na cezení (k dostání v domácích potřebách) a 3 suroviny:
- 2 litry plnotučného mléka
- 100 ml bílého vinného octa (lze nahradit i stejným množstvím přecezené čerstvě vymačkané citronově šťávy)
- 1 lžička soli
A jak na to? Do velkého hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, promíchejte ode dna, přidejte vinný ocet. Uvidíte, jak se se pomalu odděluje syrovátka a tvoří se malé hrudky sýra. Přiveďte opět k varu a poté ihned sundejte hrnec z plotny. Přikryjte a nechte 10 až 15 stát. Mezitím si do velké mísy vložte cedník, který vyložte plátýnkem. Pomocí děrované naběračky postupně nabírejte hrudky sýra a dávejte do cedníku. Nechte vykapat – minimálně 20 minut, ale můžete i hodinu, pokud chcete ricottu sušší.
Zbylá syrovátka se hodí například jako jedna ze surovin pro přípravu domácího chleba nebo do polévek.
Z ricotty si můžete podle našeho video receptu připravit například batáty plněné ricottou a petrželkou.
Pečené batáty s ricottou a petrželkou
Zdroje informací:
kniha Lexikon sýrů
cliffordawright.com: A History of Ricotta Cheese
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Brunost je sýr, který vlastně sýrem ani není. Takhle jednoduše s ním připravíte třeba voňavé latté
Camembert se dříve dával jako válečný příděl, dnes z něj podle našeho receptu uděláte fantastický smažák
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 23 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Komentáře
23. 2. 2023 11:30