Dokonalé šípkové víno: Podzimní životabudič s příjemně nakyslou chutí se dá bez potíží připravit i doma
30. 9. 2022 Vaření
Podzim je spjatý nejen s houbařením, švestkami, hruškami a jablky, ale také se šípky. Pokud se vydáte do přírody, na jejich jasně červené plody narazíte v křoví skoro u každé cesty. Sbírat je sice není žádný med, ale určitě se vyplatí se do toho pustit, už třeba jen kvůli šípkovému vínu. Jako Šípková Růženka jistě nedopadnete, zásobu šípků ale rozhodně oceníte. A pusťte se do toho co nejdřív, sezona šípků totiž právě vrcholí.
Zdravé víno z šípků
Při zmínce o šípkách si většina lidí spíš vybaví šípkový čaj, gurmáni a znalci české kinematografie zatouží po kančím se šípkovou. Ze šípků se ale dají udělat i jiné dobroty než je jen nasušit do čaje nebo z nich uvařit marmeládu. Jednou z nich je vynikající šípkové víno či likér. Nejde samozřejmě o opravdové víno, to by mělo být z vinných hroznů, kvašením se však výborně dají zpracovat i další plody, jak dokládají různá ovocná vína. To šípkové ale mezi nimi výrazně vyniká.
Šípky jsou totiž dokonalou zásobárnou vitamínu C a něco ze svých zásob přenášejí i do vína. Tento výborný nápoj specifické nakyslé a osvěžující chuti tak můžete popíjet v podzimním období jako elixír zdraví, s jehož pomocí předejdete rýmě a nachlazení a vůbec posílíte svou imunitu.
Mohlo by vás zajímat
Kdy vyrazit na šípky?
Zářivě červené šípky jsou plody růže šípkové, nejde však o plody v pravém slova smyslu, ale o složené souplodí nažek, na jehož vzniku se podílejí i další části květu. Šípky jsou považovány za naše nejzdravější ovoce, vynikají hlavně vysokým obsahem vitaminu C, poměrně dobře jsou na tom i s vitaminem K a B a také se spoustou minerálů. Na šípcích je zajímavé, že je v nich vitamin C poměrně stabilní a udrží se v šípcích v dostatečném množství i po tepelném zpracování.
Specifické je v jejich případě i to, že čerstvé šípky obsahují méně vitaminů než ty sušené. Na množství vitaminů a vůbec na kvalitu šípků má vliv i období sklizně. Červené plody dozrávají během září a října. Šípky jsou nejlepší, když jsou úplně zralé, trhat by se měly nejlépe za slunečného počasí. Nejvíce vitaminu C obsahují šípky sytě oranžové až červené, lesklé, tuhé a čerstvě natrhané. Právě ty je dobré nasušit. Ty přezrálé, měkké, namrzlé a temnějí zbarvené jsou na tom trochu hůř, i tak ale v množství vitaminů stále vynikají. Navíc právě tyto plody jsou ideální na výrobu marmelád, omáček, kompotů a také vína.
Na šípky s rukavicemi a nůžkami
Šípkové vino je jedním z mnoha domácích vín. Přestože jeho výroba obnáší jistá rizika (víno se může zkazit), je poměrně jednoduchá a dá se zvládnout i v domácích podmínkách. Asi nejnáročnějším krokem při přípravě šípkového vína je sběr a zpracování samotných šípků. Vzhledem k trnům je dobré na šípky vyrazit vybaveni rukavicemi a nůžkami a také košíkem či plátěnou taškou, aby se vám šípky nezapařily. Zpracování šípků je také trochu pracnější, ale vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Nasbírané šípky je třeba důkladně probrat a očistit od zbytků okvětních lístků. Šípky je hlavně nutné propláchnout, nejlepší je je očistit ponořené ve vodě. Na sušení či kompot případně i marmeládu je nutné šípky zbavit semínek a chloupků, to je ale v případě vína není nutné, neboť se směs stejně musí přecedit.
Jaké šípky zvolit na víno?
Na šípkové víno doporučují znalci použít již šípky přešlé mrazem, které jsou sladší. Takové šípky ale jsou trochu rozbředlé a špatně se trhají. Řešením je si nasbírat tvrdé plody a pak je před zpracováním skladovat nějakou dobu v mrazáku. Šípkové víno se dá udělat i ze šípků sušených. V tom případě na 2,5 kg čerstvých šípků použijte 1 kg sušených. Nyní, když sezona je sezona šípků v plném proudu, je ale lepší použít šípky čerstvé. A jak tedy postupovat?
Na asi 3,5 l šípkového vína budete potřebovat: 1 kg šípků, 2,7 l vody, 550 g cukru a 1 lžičku kyseliny citronové.
Postup: Dobře vyzrálé šípky nejprve operte, odstraňte stopky a zalijte je ve velké sklenici horkou vodou. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a nechte kvasit při teplotě 20 °C. Otvor sklenice převažte pergamenovým papírem a udělejte v něm několik dírek. Sklenici postavte nejlépe na slunné místo a louhujte přibližně 4 týdny. To, že je víno hotové poznáte tak, že aspoň polovina šípků klesne ke dnu. Víno se pak přes hadičku stočí do čisté nádoby. Případně je můžete jen přecedit přes síto.
Víno pak můžete ještě podle chuti dosladit (tak vznikne dezertní víno) a pak už jen přelít do lahví a skladovat v temnu a chladu. Víno z prvního kvašení obsahuje nejvíc vitaminu C. Scezené šípky ale můžete uschovat a vyrobit z nich další dávku. Stačí je jen opět přelít cukerným roztokem a opět nechat kvasit. Při tomto druhém kvašení se jen doporučuje přidat balíček živné soli pro kvasinky a balíček ušlechtilých kvasinek (např. Vínka). Použijte podle návodu na obalu. Kvašení pomocí kvasinek je spolehlivější, z druhého kvašení je navíc víno mnohem lepší a chuťově výraznější.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den Nachos
Nachos jsou chipsy z tortilly ve tvaru trojúhelníku. Texasko-mexické jídlo se uchytilo nejenom v USA a Mexiku, ale oblíbeným se stalo i v dalších… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Bohatá snídaně, jejíž součástí jsou vajíčka na… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Při zmínce o avokádu si snad každý vybaví… Číst více
Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
Francii vděčíme za mnoho gastronomických… Číst více
Snídaně na turecký způsob: Pošírovaná vejce cilbir na peřince z jogurtu a s jednoduchou chilli omáčkou chutnají fantasticky
O vejcích cilbir by se dalo říct, že jsou to tak… Číst více
Den nachos
Nachos je pokrm oblíbený nejen v USA a Mexiku, ale popularitu si získal téměř po celém světě. Traduje se, že nachos vzniklo dílem improvizace,… Číst více
Jak připravit zastřená vejce. Podle videa to zvládnete dokonale
Jak připravit zastřená či ztracená vejce Vajíčka pro tuto úpravu by měla být co nejčerstvější, aby bílek při vaření co nejlépe přilnul k žloutku.… Číst více
Připravte si na snídani oblíbené vejce Benedikt podle našeho videonávodu
Vejce Benedikt je lahodný pokrm z opečeného pečiva (podle původního receptu se používal slaný muffin), na které se dá plátek uzeniny, pak ztracené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit oblíbený čaj ze sušených šípků a na co se hodí šípková marmeláda
Šípková omáčka je klenot české kuchyně. Snadno se připravuje podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Šípkový med bez vaření: Poklad ze spíží našich babiček si i dnes připravíme snadno a rychle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 12 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů