Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty, zizala

Václavské posvícení je již za námi, za starých časů ale takových oslav probíhalo mnohem víc. Jednou z nich bylo třeba posvícení Havelské, které se konalo obvykle třetí říjnovou neděli. Kromě tradičních posvícenských dobrot se na něj připravovalo výborné cukroví omamně vonící lískovými oříšky.

K podzimním posvícením patří i Svatohavelské 

Havelské posvícení je jednou z mnoha slavností, jimiž se v dávných dobách slavilo ukončení sklizně. Během podzimu se nějaká veselice konala téměř každý víkend. Posvícení totiž původně bylo, jak již jeho název napovídá, oslavou posvěcení kostela. Konalo se vždy ve svátek světce, jemuž byl kostel zasvěcený a protože kostel měla skoro každá vesnice svůj a jejich patrony byli různé světci, není divu, že příležitostí k oslavám byla spousta.

To s havelským posvícením, které probíhalo první neděli po svátku sv. Havla, jenž připadá na 16. října, to bylo trochu jinak. Vrchnosti totiž kdysi vadilo, že se poddaní radují až příliš často, proto chtěli zařídit, aby se konalo posvícení jen jedno a jeho datum stanovili právě na svátek sv. Havla. Nápad se sice příliš neujal a lidé si stále slavili vesele dál, nakonec ale přijali za své i posvícení Havelské a aspoň měli o jedno posvícení navíc.

Na posvícení nesmí chybět husa a koláče

Havelské posvícení se od těch ostatních nijak zvlášť nelišilo. Konec zemědělského roku se slavil opravdu vydatně, vždyť do svatého Havla musela být sklizena všechna zelenina i ovoce. Sušila se proto jablka, ze švestek se vařila povidla a také se nakládalo zelí, které se pak hned využilo k posvícenské huse. V bohatších rodinách se posvícenská hostina sestávala až z šesti chodů. Nesměla na ní chybět hlavně nějaká pořádná pečínka, obvykle pečená husa, kachna nebo kuře s knedlíkem a zelím.

Hlavně se ale pekly koláče. Snad v každém kraji měli nějaké své speciální. Někde dělali klasické kulaté s náplní v jejich středu, jaké se běžně prodávají dodnes, na Moravě si pochutnávali na koláčcích dvojctihodných s dvojí náplní. V Pojizeří měli v oblibě koláče obdélníkové, zvané hnětýnky nebo ploce. Na Jičínsku se zase dělaly koláče z několika vrstev a náplní, jimž se říkalo skládanice nebo skládanky. Na Mladobolesalvsku měli drcny – koláče ze svou placek kynutého těsta s tvarohovou náplní zdobené figurkami z těsta. Postupem let je nahrazovaly modernější koblihy, bábovky, preclíky a také různé druhy cukroví.

Recept na havelské ořechy

Právě jedno cukroví se od nepaměti pojí s Havelským posvícením a jsou to havelské ořechy. Voňavé cukroví ve tvaru kuliček, které připomínají svým tvarem opravdu ořechy, má poměrně blízko k vánočnímu cukroví. Křehké pečivo, jehož základem jsou lískové oříšky, se obaluje v moučkovém cukru a je tak úžasné, že s jeho ochutnáváním nebudete moci přestat. Pokud se rozhodnete je upéct, raději to udělejte ze dvou dávek, jinak budou hned pryč. A jak na to?

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 g lískových oříšků, 60 g moučkového cukru, 180 g másla, 2 žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení či posypání.

Postup: Do mísy prosijte mouku a cukr. Přisypejte nahrubo nastrouhané oříšky a nakrájené máslo. Přidejte žloutky a vypracujte těsto. Z těsta pak vytvarujte malé stejně velké kuličky. Pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C do světle růžova. Mezitím moučkový cukr smíchejte s vanilkovým. Po upečení ihned ještě horké kuličky ve vanilkové směsi obalte a můžete podávat.

Náš tip: Pokud by se vám chtělo vyrazit přímo na Havelské posvícení, našli jsme, kam se na něj můžete letos vydat.

  • Svatohavelské posvícení jak za starých časů si užijete v neděli 16. října v Kouřimi v místním skanzenu. Dozvíte se spoustu zajímavostí o posvícenských lidových obyčejích, ale i o jídle a hodování, zjistíte, jak se krouhá, šlape a nakládá zelí a čeká na vás i malý vesnický trh.
  • Ve stejný den se koná Svatohavelské posvícení v Plzni-Bolevci v selském dvoře U Matoušů. Čeká tu na vás nejen spousta posvícenských dobrot, ale i prohlídka statku, díky níž se dozvíte, jak se žilo a bydlelo na statku na konci 19. století.
  • Již v sobotu 15. 10. oslaví Svatohavelské posvícení také v obci Střezimír u Benešova. Není divu, mají tu přímo kostel sv. Havla, který si v rámci akce budete moc prohlédnout. Hlavně se ale můžete těšit na tradiční akci na návsi se spoustou pochutin.  

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více