Holka u plotny radí: Jak domácí bounty kokosové kuličky? Stačí pár surovin a čokoláda na zdobení a hotovo je do 10 minut
19. 12. 2022 Vaření
Vánoce jsou za dveřmi a tak na nějaké velké pečení nezbývá už moc času. A to je ta chvíle, kdy se můžeme pustit do nepečených druhů. Kdo miluje kokos, může vyzkoušet tyhle domácí kuličky, připomínající známou cukrovinku.
Bounty lepší než z obchodu
Do Vánoc zbývá pár dní a tak ideální chvíle začít přemýšlet nad nepečenými druhy cukroví, které lze udělat opravdu na poslední chvíli, některé to kvůli trvanlivosti dokonce vyžadují. U nás doma máme rádi Bounty tyčinky, tak jsem je zkusila doma napodobit, ale ne v podobě tyčinek, nýbrž kuliček, se kterými mohou bez problémů pomáhat i malé děti. A když sem tam nějaká kulička "zmizí", tak se přece nic neděje.
Průmyslově vyráběné tyčinky obsahují 14 ingrediencí, kromě kokosu jsou tam emulgátory nebo zvlhčující látka. Nic z toho doma nepotřebujete a cukrovinku vyrobíte z pouhých 4 nebo 5 surovin. Příprava je velice snadná a chuť výborná. Na přelévání kuliček můžete využít jakoukoliv rozpuštěnou čokoládu, třeba z nadbytečné mikulášské nadílky...
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí bounty kuličky
Budete potřebovat: 200 g salka, 100 g sušeného kokosového mléka nebo kokosové mouky, 90 g strouhaného kokosu, 50 g změklého másla a čokoládu na dozdobení. Jak na to? Smíchejte všechny suroviny kromě čokolády a dejte je do lednice ztuhnout nejméně na dvě hodiny. Pak tvarujte kuličky a dejte vychladit do mrazničky asi na 40 minut. Rozpusťte čokoládu a kuličky polijte. Můžete je polít jednou vrstvou a pak je ještě ozdobně "pocákat" druhou čokoládou. Když využijete čokoládou mléčnou, budou kuličky chutnat skutečně jako známá cukrovinka.
Moje tipy:
- Já jsem kuličky přelévala nadvakrát, takže vznikla dvojitá, různě barevná vrstva čokolády. Použila jsem čokoládu růžovou ruby a čokoládu hořkou. Není to nutné, je to jen na vás.
- Pro perfektní vzhled polevy doporučuji kuličky před vložením do mrazničky napíchnout na špejli a takto nechat zmrznout. Pak se budou kuličky lépe do čokolády namáčet a zároveň můžete hned přebývající čokoládu do misky zpět "oklepávat", tak, aby byla kulička pěkně rovnoměrně obalená.
- Sušené kokosové mléko je k dostání, ale je poměrně drahé. Proto je lepší zvolit kokosovou mouku a smíchat ji se strouhaným kokosem. Lze použít i pouhý strouhaný kokos, ale s jemnou moukou jsou kuličky lepší a mouka se strouhaným kokosem se dobře doplňuje.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 8 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví? Stačí jen tři ingredience!
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní