Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové roládky s nivou a ořechem? Podle tohoto receptu od tety Lidky chutnají skvěle
16. 1. 2023 Vaření
Čekáte návštěvu a chcete připravit zajímavé slané pohoštění? Máte-li rádi sýry, pak zkuste tento recept. Křehké roládky jsou plněné nivou a eidamem a dozdobené vlašským ořechem. Dohromady všechny chutě k sobě skvěle ladí a sušenky mizí ze stolu skoro rychlostí světla.
Slané pohoštění pro návštěvu
Také kolikrát tápete, co nabídnout svým hostům, aby to nebyly obligátní chlebíčky nebo tyčinky? Nic proti tomuto pohoštění, je určitě také vítané, jen to někdy chce změnu. Velice oblíbené bývají různé slané sušenky nebo krekry. A nejlepší jsou pochopitelně domácí. Na jedny takové mi kdysi dala recept moje teta Lidka. Ta žije v Plzni, nedávno jí bylo 89 let a stále se těší dobré kondici, dokonce i peče cukroví. Recept mám od ní napsaný ještě na stroji a má tak pro mě krásnou patinu historie. Ostatně, můžete si jej prohlédnout v galerii.
Právě od tety Lidky jsem kdysi na nějaké rodinné oslavě ochutnala sýrové roládky a úplně mě nadchly. Jsou nádherně křehké, a když je jíte v den upečení, doslova se rozplývají na jazyku. Přitom příprava není vůbec pracná. Jediným malým zdržením je, že těsto vyžaduje pár hodin odležení v chladu. Což ale může být zároveň i výhoda, protože si je připravíte třeba den předem a pak, v den návštěvy, už jen během 15 minut upečete slané sýrové roládky. Provedu vás celým receptem krok za krokem a navíc přidám své zkušenosti, co (ne)dělat.
Mohlo by vás zajímat
Sýrové roládky podle tety Lidky
Na těsto budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 120 g tuku (použila jsem Heru), 1/2 prášku do pečiva, 100 ml mléka a lžičku soli. Na náplň si pak připravte: 100 g nastrouhané Nivy, 100 g sýru Eidam a 120 g změklého másla. Navíc: 1 vejce na potření, oříšky, mák nebo kmín na ozdobu.
Jak na to? Všechny suroviny na těsto zpracujte. Všechny suroviny na náplň utřete. Těsto vyválejte na plát, silný asi 3 mm, a potřete náplní. Zarolujte, zabalte do potravinářské folie a nechte několik hodin, nebo do druhého dne, vychladit. Pak si předehřejte troubu na 190 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Z rolády krájejte kolečka o tloušťce asi 0,5 cm, dejte je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte půlkou vlašského ořechu, případně mákem nebo kmínem.
Roládky pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 12 minut. Vyjměte, nechte vychladnout a podávejte.
Moje tipy:
- Těsto jsem zadělala Herou, byť je v receptu Omega. Je to na vás, co zkusíte, šlo by použít asi i máslo, jen nevím, zda by se pak s těstem nepracovalo hůř. Díky použití Hery je poddajné, pružné a nelepí se.
- Do náplně pak ale naopak doporučuji máslo, a to hlavně kvůli chuti.
- Těsto jsem náplní potírala pomocí lžíce a šlo to pěkně. Máslo na náplň ale musí být zcela změklé, aby se s ním dobře pracovalo.
- Určitě nevynechávejte krok s odležením. Jinak se vám nepodaří nakrájet z rolády hezká kolečka.
- Roláda má vždy konce trochu užší, ty upečte zvlášť a snězte je sami, tvarově nebudou tak hezké jako zbytek.
- Po potření vajíčkem lze roládu dozdobit čímkoliv, ale nám doma nejvíce chutná vlašský ořech. A to i proto, že je perfektní ve spojení s nivou.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 23 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Komentáře
16. 1. 2023 18:18