Zpestření všedního vaření: Tyhle 3 varianty bramborových muffinů musíte vyzkoušet, příprava je snadná, chuť božská
28. 2. 2023 Vaření
Běžný den a brambory jdou báječně dohromady. Co si z nich tentokrát připravit něco trochu jiného, než polévku, kaši, nebo zapečené brambory? Bramborové muffiny můžete nakombinovat s různými surovinami. Přichystejte si výborné jídlo.
Bramborové muffiny
Muffiny nemusí být vždy sladké, existují i slané varianty. A právě jednou z nich jsou i bramborové muffiny. Brambory jsou vděčnou surovinou, která se hodí k masu, sýrům i zelenině.
Muffiny si můžeme dát doma ke svačině, obědu i k večeři, ale snadno je i vezmeme do školy, nebo do práce. Výborné jsou samotné, hodí se k nim některý ze zeleninových salátů, ale poslouží i jako příloha k masu. V těchto slaných košících se dobře uplatní i bylinky, jako je petrželka, pažitka, rozmarýn, tymián a na chuť nesmí chybět ani cibule a česnek.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Bramborové muffiny se zeleninou
Bramborové muffiny se dají připravovat z vařených brambor, ale také z bramborové kaše. Na přípravu varianty s vařenými bramborami si přichystejte: 400 g vařených brambor, pepř, sůl, špetku chilli koření (volitelné), 1 cibuli, 1 mrkev, malou cuketu, 1 papriku, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky kypřícího prášku a olej.
Jak na to? Brambory uvařte ve slané vodě a nechte vystydnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriku očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Omyjte cuketu a nastrouhejte ji na struhadle nahrubo. Nastrouhaný obsah zmáčkněte a odlijte šťávu. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zbývající zeleninu přidejte k cibuli, opepřete, osolte, případně přidejte chilli. Směs poduste a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 170 °C. Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Opepřete, osolte, přidejte vejce, mouku s kypřicím práškem a vystydlou zeleninu. Směs promíchejte. Připravte si košíčky na muffiny a naplňte je těstem. Dejte je na plech a ten strčte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 15-20 minut.
Náš tip: Jednoduchou variantou jsou také tyto muffiny (z vařených nebo syrových brambor), ozdobené zakysanou smetanou, červenou řepou a křenem.
Muffiny z bramborové kaše
Bramborové muffiny je také možné připravit ze zbytků bramborové kaše. Můžete si pohrát s chutěmi a zvolit třeba jako hlavní ingredience špenát a sýr. Sýr se dá využít chuťově výraznější, jako je typ parmazán, cheddar. Špenát je ideální oblanšírovat (rychle a krátce povařit a následně prudce ochladit v ledové vodě) a krátce podusit.
Na 12 muffinů z bramborové kaše budete potřebovat: zhruba 3 hrnky bramborové kaše, 2 vejce, 1 hrnek podušeného špenátu, 1 hrnek nastrouhaného sýru, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulku, špetku pepře a olej.
Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Vejce rozklepněte a zamíchejte do bramborové kaše. Špenát oblanšírujte, nakrájejte nadrobno. Poduste ho v kastrolku na trošce vody. Cibulku oloupejte a nakrájejte najemno a dejte ji ke kaši. Sýr nastrouhejte a přidejte do směsi. Ještě prolisujte česnek a spolu s pepřem ho vmíchejte do směsi.
Pokud máte kovovou formu, tak ji vymažte, u silikonových formiček to potřeba není. Naplňte formičky nebo formu a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Trvá to zhruba půl hodiny. Muffiny vytáhněte a nechte je pár minut vychladnout, aby šly lépe vyklopit.
Náš tip: Když pracujete s bramborovou kaší, bylinkami, případně sýrem, a česnekem, už nejspíš nebudete potřebovat sůl. Směs bude slaná i tak. Vůni muffinům dodá i pokrájená a opečená anglická slanina.
Milovníci sýrů mohou vyzkoušet jejich kombinaci ve slaných muffinech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05