Ředkvičkové listy končí v koši neprávem. Jsou skvělé pro obohacení polévek a vyrobíme z nich i tohle skvělé pesto
14. 3. 2023 Domácnost
Ředkvičky jsou za poměrně dobrou cenu dostupné téměř po celý rok a jejich ideální využití do zeleninových salátů nikoho nepřekvapí. Mnohé by ovšem nenapadalo, že listy z ředkviček nejsou odpad, ale mohou se stát plnohodnotnou surovinou plnou zdraví prospěšných látek. Jak je připravit, zpracovat a jak vlastně ředkvičkové listy chutnají?
Listy ředkviček obohatí jídelníček o spoustu živin
Podle internetového portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, obsahují ředkvičkové listy dokonce více prospěšných látek než samotný kořen. Jsou bohaté na železo, vápník, fosfor, kyselinu listovou i vitamíny A a C. Koktejl vitamínů a minerálních látek získaný z listů ředkviček podporuje obranyschopnost organismu, pomáhá bojovat proti únavě , zácpě i ledvinovým kamenům.
Mohlo by vás zajímat
Jak chutnají ředkvičkové listy?
Chuť ředkvičkové natě je nahořklá a štiplavá, dala by se přirovnat ke kombinaci ředkviček, rukoly a špenátu. Podle hořkosti se také pozná obsah prospěšných látek. Čím intenzivnější chuť je, tím více látek listy obsahují.
Ředkvičková nať v pokrmech
Pro konzumaci jsou nejvhodnější mladé, neporušené a chemicky neošetřené listy bez známek hniloby, které také obsahují nejvíce vitamínů a minerálních látek. Před přidáním do pokrmů je třeba nať zbavit veškerých nečistot, což se nejlépe povede namočením na pár minut do vody a následným propláchnutím pod tekoucí vodou.
Listy ředkviček v salátech
Mladé lístky jsou ideální do zeleninových i teplých obědových salátů. Množství záleží na tom, jak hořká nať je a samozřejmě na chuti strávníků. Do obědového salátu se mohou listy spařit stejně jako špenát, čímž se hořkost mírně sníží. Skvěle chutnají například v kombinaci s vejcem natvrdo, bramborami nebo červenou řepou.
Pesto z ředkvičkových listů
Na pesto z ředkvičkové natě, které lze použít na těstoviny, opečenou bagetu, do salátu nebo pro dochucení polévek, budete potřebovat 2 hrnky ředkvičkových listů, ½ hrnku piniových oříšků, 6 – 8 lžic olivového oleje, 4 lžíce nastrouhaného parmezánu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, sůl a pepř. Zajímavá je i kombinace ředkvičkových listů a čerstvé bazalky v poměru 1:1. Jak na to?
V kuchyňském robotu rozmixujte piniové oříšky s česnekem, přidejte ředkvičkové listy, citronovou šťávu, sůl, pepř a opět promixujte. Přilijte asi polovinu olivového oleje, znovu mixujte a podle požadované konzistence přidejte opět olej. Parmezán přimíchejte do pesta na úplný závěr.
Polévky z ředkvičkových listů
Nať z ředkviček se hodí do krémových polévek, ve kterých se rozmixuje a dodá jim velmi originální chuť. Vyzkoušejte skvělou zeleninovou polévku z kořenové zeleniny, brambor a ředkvičkových listů.
Ředkvičková nať místo špenátu
Listy ředkviček se dají použít všude tam, kam byste přidali čerstvý špenát. Lze je podávat i jako přílohu k masu nebo bezmasému jídlu s bramborami a vařeným vejcem. Listy jednoduše krátce poduste na cibulce, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Porce živin i pro odpůrce hořké chuti
Ani děti, které obvykle hořkou chuť nemají příliš v lásce, nemusíte ochudit o koktejl vitamínů a minerálních látek důležitý pro jejich růst a vývoj. Stačí pár ředkvičkových lístků přidat do snídaňového smoothie složeného také například z mrkve, jablka a citronu či pomeranče. Sladší chutě ovoce a zeleniny hořkou chuť upozadí.
Zdroje informací:
healthline.com
loveandlemons.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičky v truhlíku? Vypěstujete si je na parapetu i na terase díky těmto jednoduchým postupům
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví
Fantastické nakládané ředkvičky nahradí nakládačky. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“