Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
Zdroj: Toprecepty

Palačinky, lívance či jiné sladké nebo slané placky patří mezi základy kulinářského umění. Recept na jednoduchou placku je sice po celém světě do značné míry podobný, ale různé země si našly způsoby, jak si toto jídlo upravit po svém.

S džemem i se sýrem

U nás je máme rádi s džemem, ve Spojených státech se palačinky, nebo lívance, potírají javorovým sirupem a máslem, Britové do nich dříve přidávali brandy, Francouzi jsou proslulí těmi nejtenčími palačinkami z pšeničné nebo pohankové mouky bez kypřicího prostředku a ve Venezuele si kukuřičné cachapas polijí pálivou omáčkou a přidají sýr. Jiný kraj, jiné chutě!

Staří Řekové a Ötzi

Ačkoli první písemná zpráva o palačinkách jako o plochých plackách, pochází ze starověkého Řecka 6. století před naším letopočtem, v roce 2022 objevili vědci při vykopávkách v jeskynním komplexu Šanidar v Iráku zuhelnatělé zbytky jedněch z nejstarších vařených zbytků jídla na světě. Kulinářská pochoutka stará 70 000 let byla palačinka,  plochá placka připravená ze škrobového těsta.

Než se pravěký alpský horal Ötzi před 5 300 lety vydal na svou poslední túru, jedním z jeho jídel byly i palačinky, tedy pečená pšeničná placka, jak ukázaly výzkumy jeho mumie.

Opěvovali je básníci

Kolem roku 500 př. n. l. athénský básník Kratinus poeticky popisoval sladké placky s medem  jako „horký plochý koláč, z něhož kape ranní rosa“.

Koncem 2. století př. n. l zařadil řecký lékař Galén do svého díla O vlastnostech potravin recept, který je podobný tomu, jak se dnes připravují ukrajinské a ruské bliny nebo kanadské griddle: „Olivový olej se dá na pánev, která se postaví na bezdýmný oheň, a když se rozpálí, nasype se do něj pšeničná mouka namočená ve velkém množství vody.“  Galén dále zaznamenal, že tyto sladké pochoutky se často podávaly s medem.

Jídlo chudých, nebo luxusní dezert?

V 15. století se recept na palačinky dostal do kuchařských knih Angličana Thomase Austina. V 18. století se o nich psalo jako o jednom z nejlevnějších jídel. Díky dostupným surovinám, protože se mohla využít pšeničná, pohanková i kukuřičná mouka, se palačinky brzy staly jídlem chudých.

Na druhou stranu palačinky či lívance jsou i luxusním dezertem. Aby byly pěkně nadýchané, začala se do nich přidávat různá kypřidla. Jedlou sodu a sníh z vaječných bílků časem nahradily kypřicí prášky. Místo vody se do těsta dává mléko nebo dokonce i smetana. 

Snídaně, oběd, večeře i moučník

Každá kultura a každý národ má svou vlastní verzi placky – a s ní i svůj příběh. V některých zemích jsou palačinky typicky snídaňovým jídlem, například ve Velké Británii nebo Spojených státech, v Nizozemsku se pannenkoeken jedí k snídani, obědu i k večeři, podobně jako buchimgae v Koreji. Farinata, plochá placka z cizrnové mouky, se v italské Ligurii podává jako předkrm a ve Francii je známá pod názvem socca.

U nás jsou palačinky oblíbené jako sladký oběd, na kterém si rádi pochutnají děti i dospělí, nebo jako dezert s džemem, tvarohem, ale i s čokoládou či čerstvým ovocem a šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Palačinky snadno připravíte například podle našeho videoreceptu.

Palačinky ze zakysané smetany

Zdroje informací:

smithsonianmag.com: A Brief History of Pancakes

bettycrocker.com: The Unofficial Happy History of Pancakes

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více