Svěží larb salát je ideální pokrm i pro masožrouty. Kromě mletého masa a zeleniny do něj patří i jedna neobvyklá omáčka
10. 5. 2023 Vaření
Přestože jde o salát, nadchne i milovníky masových pokrmů. Hlavní složkou larb salátu je totiž mleté maso. I tak jde o salát osvěžující, plný chutí, vůní a barev typických pro asijskou kuchyni. Díky masu zasytí, limetky mu dodají svěžest a bylinky a rybí omáčka specifické aroma.
Larb salát jako národní pokrm Laosu
O larb salátu jste možná ještě neslyšeli, u nás jde totiž o jednu z méně známých asijských specialit. Je to ovšem škoda, neboť chutná naprosto skvěle, a pokud patříte ke ctitelům asijské kuchyně, určitě vás tento svěží, a přitom sytý salát nadchne. Larb nebo také laab, lap, lahb, lob, lop je znám po celé jihovýchodní Asii, nejpopulárnější je ovšem na severu Thajska a hlavně v Laosu, kde jej považují dokonce i za svůj národní pokrm. V oblibě jej ovšem mají i ve Vietnamu a v Kambodži. Vzhledem tomu, v kolika zemích se připravuje, je zřejmé, že má i spoustu variant, které se liší použitými ingrediencemi a kořením.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé spojení asijských chutí a vůní
Do Laosu a Thajska se larb salát zřejmě dostal společně s etnickými menšinami z jižní Číny nebo Vietnamu. Postupně se pak rozšířil do celé jihovýchodní Asie a posléze do celého světa, takže jej dnes najdete i na jídelních lístcích v mnoha asijských restaurací. V Thajsku je larb oblíbeným jídlem pro pikniky, svátky a oslavy a může být podáván jako předkrm nebo hlavní jídlo.
Do larb salátu patří bylinky, limetka a rybí omáčka
Larb salát se vyznačuje svou chutí, lehkostí a jednoduchostí. Přestože má mnoho variant, jeho hlavními ingrediencemi jsou vždy mleté maso, rybí omáčka, limetková šťáva, cukr a typické asijské bylinky – hlavně koriandr, ale třeba i máta nebo pažitka. Na larb salátu je úžasná jeho rozmanitost. Například v Laosu se používá tradiční rybí omáčka zvaná padaek, zatímco v Thajsku se používá nam pla (připravená z rybích kousků a soli).
Často se do něj dává i jarní cibulka a milovníci pikantních chutí v něm ocení chilli papričky. Ty ale můžete klidně vynechat. Maso se používá hlavně vepřové nebo směs hovězího a vepřového, může to být ale klidně i kuřecí nebo krůtí. Dokonce existují i vegetariánské verze s mletým tofu nebo houbami. Součástí salátu bývá často i vařená rýže nebo rýžové nudle. V tom případě pak salát úplně spolehlivě nahradí i hlavní jídlo.
Jak na larb salát s mletým masem
Pokud máte rádi asijskou kuchyni, ale saláty jsou hlavní součástí vašeho jídelníčku, určitě tento salát zkuste. S blížícím se létem larb salát rozhodně oceníte. A jak jej tedy připravit?
Budete potřebovat: 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo i kachna), olej na smažení, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíci třtinového cukru, 1 cibuli (nejlépe červenou nebo šalotku), nasekanou nadrobno, 2 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované, ½ šálku nasekané čerstvé máty, ½ šálku nasekané koriandru, ½ šálku nasekané pažitky, ½ šálku nasekané zelené cibule, ½ šálku nasekané řapíkatého celeru, 200 g salátové okurky nakrájené na plátky, ¼ šálku pražených rýžových vloček nebo vařené jasmínové rýže, sůl, pepř a případně chilli vločky dle chuti
- Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a případně chilli a osmahněte. Smažte, dokud se nerozvoní, asi 2-3 minuty. Přidejte mleté maso a rozmělněte ho na kousky. Maso osolte a opepřete a opékejte je, dokud se neuvolní a neodpaří veškerá tekutina, trvá to asi 10 minut. Případný tuk slijte.
- Maso dejte do mísy, přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, třtinový cukr a promíchejte. Pak vmíchejte nasekané bylinky, na plátky nakrájenou okurku, řapíkatý celer a nasekanou jarní cibulku. Zamíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.
- Pokud chcete, můžete do salátu přidat také pražené rýžové vločky, které dodají salátu na křupavosti, nebo uvařenou rýži. Salát můžete podávat také na listu ledového salátu.
Náš tip: Máte-li rádi thajskou kuchyni, můžete si připravit třeba i tuto slavnou thajskou polévku podle našeho video receptu.
Feastingathome.com: Thai Larb Salad
Storymaps.arcgis.com: Larb: the dish that journeyed across regions
Foodandroad.com: Larb, Southeast Asian Meat Salad
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Asijské bylinky: Koriandr, thajská bazalka nebo perila jídlo ochutí, provoní a ještě pomůžou trávení
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský