Andělské slzy: Sladký tvarohový koláč je neskutečně vláčný a jemný, nadýchaný sněhový povrch zdobí vysrážené „slzy“ z karamelu
12. 6. 2023 Vaření
Koláč slzy anděla neboli andělské slzy je tak trochu kouzelný. Po upečení na jeho povrchu totiž ulpí vysrážené krůpěje karamelu, které vypadají jako zlaté slzy. A kouzelná je vlastně i jeho chuť. Je jemný, nadýchaný, vláčný a chutná nejen andělsky, ale prostě božsky.
Tvarohová verze krémeše
Na první pohled vám možná trochu připomene cheesecake nebo tvarožník, sněhová vrstva na jeho povrchu však koláč s názvem andělské slzy nebo slzy anděla pozvedává o level výš. Peče se u nás i na Slovensku, jeho původ však zřejmě sahá až do dob Rakouska-Uherska.
Nápadně totiž připomíná slavný maďarský moučník krémes. Ten je ostatně známý pod mnoha názvy po celé Evropě, hlavně však v Rakousku jako Cremeschnitte (neboli krémové řezy). V Polsku se mu říká kremówka nebo napoleonka, v Chorvatsku kremšnita a na Slovensku krémeš. Jde o slavný moučník starých dobrých cukráren Rakouska-Uherska, inspirací mu však zřejmě byla francouzská cukrařina se svým vyhlášeným dezertem mille-feuille.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale krémový tvarožník
Stejně jako ony se krémeš sestává z listového těsta, které doplňuje obvykle vanilkový pudinkový krém. A právě to slzy anděla od krémeše odlišuje. Krém v tomto koláči je totiž tvarohový, což zase dezert přibližuje cheesecaku. Někdy se mu ostatně říká také tvarohový krémovník a krémový opravdu je. Jemnost a vláčnost krému dodávají žloutky, někdy se do něj přidává i pudinkový prášek. Lahodnější chuť zajistí tučnější tvaroh i kysaná smetana, kterou do náplně rovněž můžete přidat. Navíc sněhová čepice na povrchu celý dezert příjemně odlehčuje. Příprava tohoto koláče je kupodivu poměrně snadná a za pár chvil tak máte hotový přímo luxusní dezert.
Mohlo by vás zajímat
Recept na koláč slzy anděla
Slzy anděla lze udělat jako klasický kulatý koláč i jako řezy na plech. Pokud chcete raději koláčovou verzi, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 vejce, 1 šálek (o objemu 250 ml) moučkového cukru, 1 šálek polohrubé mouky, 80 g másla, ½ lžičky jedlé sody, 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 3 žloutky, 100 g zakysané smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 3 bílky, 3 lžíce moučkového cukru.
- Nejprve si připravte těsto. Vajíčko vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte máslo a mouku s jedlou sodou. Vypracujte těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
- Odleželé těsto rozválejte na velikost formy o průměru 22 cm a vyložte jím dno. Na těsto navrstvěte tvarohový krém, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut, dokud krém neztuhne.
- Mezitím ušlehejte bílky s moučkovým cukrem, až vznikne tuhý sníh. Po 30 minutách koláč vyjměte, navrch rozetřete připravený sníh, uhlaďte jej a vraťte do trouby. Pečte dalších 15 minut, na povrchu by se měly vytvoří drobné karamelové kapičky. Hotový koláč nechte krátce vychladnout a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 2 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 20 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky