Kulajda z cukety trumfne i originál. Jemná houbová polévka s brambory a koprem už nepotřebuje zahustit moukou
28. 7. 2023 Ostatní
Kulajda je neodmyslitelně spjata nejen s koprem, ale také houbami. Do budoucna si ji ovšem někteří lidé mohou spojovat i s cuketou. Tato nyní velmi rozšířená zelenina se totiž dá k přípravě lahodné polévky také použít.
Cuketa místo mouky
Kdo už vyzkoušel cuketovou polévku nebo tuto zeleninu použil do koláče, langoše, bublaniny, vytvořil z ní pomazánku, nebo ji jen upravil na grilu, má další možnost. Populární kulajdu, v níž se v současnosti nejrozšířenější zelenina nachází, totiž zaujme svou chutí, navíc ani nemusíte použít mouku na zahuštění.
Mohlo by vás zajímat
Souhra chutí
Pokud se totiž bude zdát polévka příliš řídká, stačí nastrouhat cuketu a přidat ji do kulajdy. Vzhledem k tomu, že si cuketa chuťově velmi dobře „rozumí“ s bramborami, je kulajda ideálním řešením, jak tyto dvě ingredience propojit.
Cuketová kulajda
Na přípravu oblíbené polévky v novém provedení budete potřebovat: 400 g cukety, 2 větší brambory, 1 větší cibule, 20 g sušených hub, 750 ml zeleninového vývaru (vody s bujonem), 15 g másla, vaničku čerstvého kopru, 190 g zakysané smetany, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín, případně vejce na „ztracená“ vejce do polévky.
Jak na to?
- V hrnci nechte na másle zpěnit cibuli.
- Cuketu nakrájejte na menší kostky, pokud máte zeleninu trochu přerostlou, předem ji ještě oloupejte. Brambory nakrájejte na kostky, podobné těm cuketovým.
- Brambory nechte v rendlíku uvařit společně s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
- Mezitím si do misky s vlažnou vodou namočte sušené houby.
- Do hrnce s cibulí přidejte nakrájenou cuketu a lehce ji osmahněte.
- Přidejte zeleninový vývar nebo vodu s bujonem, sůl, pepř a kmín. Zhruba 8 minut vařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte zcezené uvařené brambory, zakysanou smetanu, kopr a houby. Vařte už jen pár minut.
- Dochuťte octem a cukrem.
- Při servírování můžete do každé polévky vložit ztracené vejce.
Pokud nemáte zrovna chuť na polévku, ale máte po ruce kopr, vytvořte si podle našeho videoreceptu skvělou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové kostky s cuketou: Delší marinování zajistí masu báječnou křehkost a pikantní chuť dodá chilli a sójová omáčka
Ztracená vejce podle šéfkuchaře Romana Pauluse: Díky fintě s vidličkou se vám odteď už vždycky povedou
Rané brambory nejsou nové brambory. Jedny z nich v ČR na poli neuvidíte, říká předseda Českého bramborářského svazu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Karbanátky ze strouhané cukety a mletého měkkého salámu jsou vláčné a šťavnaté a lehce je zvládne i začátečník
Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu