Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
1. 8. 2023 Vaření
Krémová dýňová polévka může být výborným letním obědem nebo lehkou večeří. V té nejzákladnější verzi na ni potřebujete jen tři suroviny a tyčový mixér. Ale tento základ se zároveň dá několika jednoduchými kroky o hodně vylepšit.
Sezona dýně
Může se zdát, že léto a polévky moc nejdou dohromady. Ale na druhé straně, do letního lehce propršeného dne se jemná krémová polévka z čerstvé dýně skvěle hodí. Já s oblibou používám dýni hokaido, která má jemnou slupku a nemusí se loupat.
Když je čerstvá, má hokaido nádherně žlutooranžovou barvu a dobře se krájí. Je výtečná i jako příloha, pouze pečená, zakápnutá trochou olivového oleje a dochucená třeba rozmarýnem.
Vynikající je ovšem v polévce. Pro tento účel stačí omytou a nakrájenou dýni povařit v trošce vody, rozmixovat a dochutit. Ale byla by to škoda! Dýně v kombinaci s česnekem a cibulí umí být absolutně neodolatelná! Když je navíc česnek pečený, dodá to jídlu výraznější plnou chuť.
A přitom jde stále o na přípravu velmi jednoduchý pokrm. Zkuste tuhle verzi, ke které nabízím i pár tipů na vylepšení. Můžete a nemusíte je využít.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dýňovou polévku s česnekem a ořechy
Budete potřebovat: 1 dýni hokaido, 1 větší cibuli, paličku česneku, dle potřeby vývar a sůl. Na dochucení pak: vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů. Na ozdobu: čerstvou petrželku.
Postup:
- Dýni omyjte, nakrájejte na klínky a zbavte semínek. Klínky nakrájejte na poloviny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Paličku česneku podélně rozpulte, pokapejte olivovým olejem, osolte a zabalte do alobalu.
- Dýni s cibulí a česnekem, zabaleným v alobalu, dejte do pekáče a přikryjte dalším alobalem. Pečte při 200 stupních asi 30 minut, pak odkryjte a dopečte dozlatova.
- Mezitím si v nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje osmažte jádra vlašských ořechů. Dávejte pozor, rychle se mohou připálit!
- Pečenou dýni s cibulí dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Česnek vybalte z alobalu a pečené stroužky přidejte k dýni (část si můžete odložit na jindy, třeba do pomazánky). Vše krátce provařte a pak rozmixujte.
- Na talíři dozdobte polévku několika kapkami oleje z vlašských ořechů a opraženými oříšky a petrželkou. Ihned podávejte.
Tipy navíc:
- Olej z vlašských ořechů koupíte online nebo ve vybraných lékárnách či supermarketech. Stejně tak dobře se ale hodí dýňový olej, máte-li jej rádi, a třeba opražená dýňová semínka. Oběma oleji lze samozřejmě dochutit i jiné polévky nebo různé letní saláty.
- Pokud to jen trochu jde, použijte určitě vývar místo vody. Chuť polévky bude mnohem lepší.
- Těsně před dopečením můžete zeleninu v pekáčku (kromě česneku) malinko posypat třtinovým cukrem a nechat jej zkaramelizovat.
- Pro zjemnění polévky se výborně hodí i kokosové mléko, kokosové plátky pak můžete použít k dozdobení.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování