Vánoce na vídeňském císařském dvoře: Po půstu se podávala ryba a salát z polníčku, císař musel mít „tafelspitz“ a Maura v košili
16. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Vánoce v císařské, hluboce věřící rodině se vyznačovaly tradicemi a modlitbami, středobodem svátků byla vánoční mše. Rodinné vánoční oslavy s Ježíškem a stromečkem se ve Vídni prosadily až v polovině 19. století. Dříve dětem dárky nosil Mikuláš, a to i těm habsburským.
První stromeček v roce 1816
O Vánocích roku 1816 se v habsburském domě poprvé rozzářil vánoční strom. Císaře Františka I. totiž kouzlo vánočního stromku zaujalo natolik, že nařídil postavit vánoční strom v Hofburgu.
A jak tehdy Vánoce probíhaly? Po vánoční mši na vídeňském dvoře následovala společná večeře. Teprve v dalších letech letech začal Františkův vnuk císař František Josef I. o Vánocích přijímat a rozdávat dárky, jak později uvedla jeho dcera Marie Valerie.
Mohlo by vás zajímat
Rozpačitá atmosféra
O Vánocích se v císařské rodině vyprávěla spousta historek, ve kterých dominovala šetrnost Františka Josefa I. a jeho neschopnost vřelých vztahů s blízkými.
Skutečnost v císařské rodině však byla výrazně pochmurnější než se říkalo. Dcera císaře Marie Valerie si ve svých denících stěžuje na napjatou a rozpačitou atmosféru, kdy se císařská rodina každý rok scházela pod vánočním stromečkem, obklopena dvorními hodnostáři a personálem.
Mohlo by vás zajímat
Císař si přál dózu na sušenky
Vánoce byly jednou z mála příležitostí pro rodinu a personál proslulého spořivého císaře, který za normálních okolností jen stěží toleroval jakékoli výdaje k nákupu potřebných věcí pro domácnost. Koordinace ohledně vhodných darů pro císaře často vyžadovala velkou diplomatickou dovednost. Přání císaře byla překvapivě skromná: přál si plechové dózy pro skladování sucharů a sušenek.
Mohlo by vás zajímat
Nejdřív byl adventní půst, pak kapr
Vídeňané však byli vždy vynalézaví a kreativní, pokud jde o postní pokrmy. Protože maso bylo církví zakázáno, lidé se uchýlili k rybám nebo dezertům. Speciality jako šneci, želva nebo třeba bobr a vydra vylepšily typické postní polévky, a to především u těch bohatších včetně císařské rodiny.
V té době byla vánoční mše v podstatě středobodem Vánoc, protože po ní končilo postní období. Mimochodem, z této doby pochází dodnes u nás i v Rakousku stále oblíbený štědrovečerní smažený kapr – podával se s bramborami a s „vogerlsalat“ což byl salát připravovaný z polníčku. Běžný byl i kapr načerno.
Další dny se hodovalo
O dalších svátečních dnech 25. a 26. prosince se mohlo konečně hodovat. A tak na stole Habsburků bylo menu, o několika chodech. Jako předkrmy se servírovala husí játra či rostbíf, následovala polévka, většinou hovězí vývar.
Na první svátek vánoční coby hlavní chod dominovala drůbež, především krůta, husa a kachna, které se na vánočním jídelníčku objevily už v 19. století. Na Štěpána pak byla pečínka z divočáka.
František Josef I. tak miloval hovězí maso, že na žádném slavnostním menu nesměla chybět „tafelspitz“, vařená hovězí květová špička se zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
Sladká tečka nakonec
Nesmíme zapomenout na dezerty a moučníky. Na stole byl pochopitelně štrúdl, ale často i pomerančový dort nebo ořechový koláč. V pozdějších letech nemohl chybět proslulý Sacher dort a drobné kousky cukroví.
Oblíbený byl tzv. Maur v košili, A napadlo by vás, že nešlo o žádnou exotiku, ale pouze o čokoládový dort bohatě zdobený šlehačkou?
Náš tip: Vláčný čokoládový dort si můžete upéct i podle našeho videoreceptu a také si ho ozdobit kopečkem šlehačky.
Zdroje informací:
geschichtewiki.wien.gv.at: Christbaum
kapuzinergruft.com/site/de: Imperiale Weihnachtenszeit
habsburger.net: Weihnachten im Kaiserhaus
schick-seitenblicke.at: Weihnachten und Festtagsgerichte in Wien – einst und jetzt (Teil 1)
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalého smaženého kapra dělá správné obalení. Šéfkuchaři se obejdou i bez vajíček a místo trojobalu používají dvojobal
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad
Římské saturnálie byly předchůdci Vánoc. Na hostinách se jedlo sele na rožni s vinnou omáčkou i koláčky s nezvyklým kořením
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář