Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
29. 1. 2024 Vaření
Eidam v trojobalu už vás nudí? Co třeba vyzkoušet jeho řeckou alternativu v podobě typického řeckého sýra feta zabaleného do těstíčka a osmaženého pěkně dokřupava podle receptu z řecké restaurace Filema? A místo tatarky si k tomuto smaženému sýru dejte med.
Místo eidamu zkuste fetu
„Smažák“ je jedním z legendárních pokrmů českých hospod. Ten klasický se u nás připravuje z eidamu třicítky, která se obalí jako řízek v mouce, vajíčku a ve strouhance a nakonec osmaží na pánvi na oleji, případně na jiném tuku, pěkně dozlatova. Ke smažení jsou však vhodné i jiné druhy sýrů – třeba hermelín, niva, tvarůžky nebo i gouda, chcete-li si udělat tradiční smažák o trochu lepší. Ke smažení se ale poměrně dobře hodí i nejznámější řecký sýr feta.
Mohlo by vás zajímat
Feta nejen do salátu
Fetu všichni známe jako sýr, který se používá do salátů, hlavně tedy toho řeckého z rajčat, okurek, paprik, cibule a oliv. Tento čerstvý měkký a drobivý sýr se podobá u nás běžnějšímu balkánskému sýru a často se s ním zaměňuje. Tzv. „balkán“ je ale mnohem slanější, a hlavně se vyrábí obvykle z kravského mléka.
To pravá feta je z plnotučného ovčího a kozího mléka, které by mělo být v poměru 70:30. Právě tato mléka dávají sýru specifickou chuť, feta je navíc oproti balkánskému sýru tučnější. Zatímco my si ji spojujeme se studenou kuchyní, Řekové ji s oblibou používají i do různých zapékaných pokrmů či jako náplň do slaného pečiva. A nebo ji smaží podobně jako my eidam.
Skoro jako v Řecku
Recept na smaženou fetu jsme získali od šéfkuchařky Marianthi Malisiovy z restaurace Filema. Tuto řeckou restauraci najdete v pražských Košířích a patří rodině Zavalianis, kteří se rozhodli ukázat Čechům nejen autentickou řeckou kuchyni, ale i nechat je okusit pohostinnost, jíž jsou Řekové vyhlášení.
Šéfkuchařka Marianthi Malisiova zde vaří přesně tak, jako doma v Řecku a dokonce si z Řecka dováží i část surovin. Díky tomu všemu a navíc stylovému interiéru si tu budete připadat, jako byste se přenesli přímo na některý z řeckých ostrovů. Jak říká pro Toprecepty.cz sama Marianthi: „Každé jídlo chutná nejlépe s přáteli nebo s rodinou – slovo Filema znamená přátelské pohoštění, jídlo, které spojuje.“
Smažený sýr na řecký způsob
Právě smažená feta je jednou z mnoha místních specialit. Přestože i v Řecku někdy smaží fetu ve strouhance nebo v těstíčku a pokrm je znám jako saganaki (snadno ho připravíte tak, že fetu jen ponoříte do rozšlehaného vajíčka a pak obalíte v mouce a osmažíte na pánvi na oleji dozlatova), ve Filemě smaží fetu ve speciálním řeckém těstě filo neboli phyllo.
Toto speciální křehké a krásně křupavé těsto používají v Řecku na mnoho moučníků, třeba na slavnou baklavu, ale i na slané pečivo. Koupit se dá i u nás, seženete je třeba v prodejnách s řeckými potravinami, v Makru nebo i v online obchodech typu Rohlík či Košík. A tak si můžete fetu, jejíž chuť navíc vylepšuje sezamové semínko a med, podle řecké kuchařky Marianthi připravit sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: sýr feta (počítejte cca 100 g na osobu), filo těsto, 2 lžíce medu na porci, sezamová semínka na posypání a olivový olej na smažení
- Kvalitní sýr feta nakrájejte na kousky nebo vyšší plátky (asi jako na smažený sýr). Každý kousek pak zabalte do jednoho listu filo těsta, stejným způsobem jako obálku.
- Sýr pak smažte dozlatova na olivovém oleji. Podávejte polité medem a posypané sezamovými semínky.
Náš tip: Klasický český „smažák“ snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Pravá řecká musaka krok za krokem. Důležitý je „vypocený“ lilek, tajemství lahodné chuti pak spočívá ve správném výběru masa a koření
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?