Ženy v rámci hubnutí jedí málo, překvapuje odborník na výživu Pavel Suchánek. Chce to hlavně přidat bílkoviny, radí
21. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Hubnutí, které jsme si dali jako předsevzetí do nového roku, v těchto dnech zažívá křest ohněm. Právě druhá polovina února totiž bývá zlomovou zkouškou naší vůle. V rozhovoru s odborníkem na výživu, RNDR. Pavlem Suchánkem, Toprecepty.cz zjišťovaly, na co při hubnutí nejvíce dbát i kde jsou největší úskalí zejména pro ženy, které se obvykle pouští do neustálých diet.
Jak hubnout doma
Doporučení RNDr. Pavla Suchánka, odborného garanta nutričních poraden FitBee, si vyzkoušeli převést do praxe i soutěžící v pořadu FTV Prima Hubne celá vesnice. Za Toprecepty.cz jsme se renomovaného lékaře zeptali na několik věcí, které by mohly zajímat každého, kdo se do hubnutí pustí bez asistence odborníka.
Mohlo by vás zajímat
Parta může pomoci
Pane doktore, hubnutí v televizi se zkoušelo již několikrát (Jste to, co jíte, Tlouštíci…), jaký na něj máte názor? Vydrží lidé i potom, co zmizí kamery?
Záleží na motivaci, ale my jsme si už vyzkoušeli, jak naši soutěžící pokračují, udělali jsme kontrolu po půl roce a většina z nich si dosažené výsledky udržela, nebo se ještě posunuli dále, k lepším výsledkům.
Byl pro vás jako odborníka pořad Hubne celá vesnice i jakousi studií lidského chování při hubnutí v kolektivu?
Je velmi zajímavé sledovat, jak může efekt pozitivně naladěné party pomoci překonat složité období při hubnutí, kdy se hmotnost nějakou dobu nemění, člověk je unavený, nezvládá fyzickou zátěž. Parta pak pomůže vše překonat, zavládnout a vrátit se na „koleje“ a do režimu.
Dokážete poznat na první pohled, kdo zhubnout dokáže, kdo se bude snažit zbytečně a s kým ani nemá cenu začínat?
To neumím, ale po podrobnějším rozhovoru jsem schopen s jistou pravděpodobností odhadnout, s kým to bude „pohoda“ a s kým to bude „robota“ (smích). Ale v případě pořadu Hubne celá vesnice mě pár lidí velmi příjemně překvapilo, to musím uznat. Hlavně svým přístupem, schopností změny a zaujetím.
Jak začít
Myslíte, že se podobně dokáží „hecnout“ i lidé, kteří si dávají hubnutí jako předsevzetí do nového roku, nebo v rámci předvelikonočního půstu? Jaký je podle vás jsou nejlepší způsob, jak začít?
Prvním krokem je zhodnocení aktuálního stavu a stanovení reálných a splnitelných cílů, které budou dostatečně časově blízko. Pak je nutná evidence stravy a pitného režimu, aby bylo jasné, kde jsou chyby, rezervy a podobně. A pak nastavení pravidelnosti v jídelníčku, to je velmi, velmi důležité. Důležité je i neodkládat start změny, ale zároveň to „nepřepálit“. Tedy pravidelnost, kvalita a kvantita. Takhle za sebou by to mělo jít.
Mezi naše čtenářky patří mnoho žen po padesátce. Jaké změny by tyto dámy měly zavést do svého stravovacího režimu, aby podpořily zdravé hubnutí s ohledem na změny metabolismu?
Asi vás překvapím, ale jíst především dostatečné množství bílkovin a energie. Opakovaně se nám potvrdilo, že zejména ženy v rámci hubnutí jí velmi málo, výrazně méně, než je potřeba. A to samé platí i pro bílkoviny, které mimo jiné odpovídají za rychlost metabolismu.
Jaký je váš názor na rychlé hubnutí, po kterém často ženy sahají? Jsou nějaké rychlé diety, které byste považoval za zdravé a udržitelné, nebo je lepší zaměřit se na pomalejší a postupnější úbytek hmotnosti?
Rychlé hubnutí většinou vede k jojo efektu, osobně nejlépe mi vychází hubnutí na základě velmi podrobného rozboru krve a tělesného složení, s názvem Metabolic balance. V tomto případě jde o celkovou a trvalou změnu životního stylu, směrem k výrazně zdravějšímu.
V čem konkrétně tenhle postup spočívá?
Nejde jen o krátkodobou změnu stravy, ale celoživotní trvalou změnu, která bez jakýchkoliv doplňků stravy nebo „zázračných“ pilulek skvěle léčí například vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu, nebo cukrovku. Jde o léčebnou výživu a hubnutí je její součástí.
Hlavní je zřejmě i zde dodržovat nastavený režim, což pro mnohé bývá složité. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při snaze zhubnout?
Kladou si nereálné cíle, nejí dostatečné množství bílkovin a energie, nezlepšují si náladu rozumným množstvím pohybu. Navíc na začátku neprovedou měření tělesného složení a výpočet potřebného množství živin a energie. To je podle mě stěžejní.
Náš tip: Pokud také „hubnete“, vyzkoušejte skvělý salát z červené řepy podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou… Číst více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Plněný chléb-chlebové těsto v podobě kapsy nebo závinu je výborným zpestřením a můžeme ho nabídnout i jako pohoštění
Zatímco různé kynuté záviny, kapsy a bochánky se sladkou náplní pečeme občas všichni, ty slané zase tak obvyklé nejsou. Je to možná tím, že už jen… Číst více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před… Číst více
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Medovník zná každý a už jsme o něm také psali.… Číst více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Rod tykví zahrnuje téměř tři desítky druhů, u… Číst více
Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dýni hokaido neloupeme, pouze krájíme na kostky nebo měsíčky, takže vaření s ní jde velmi snadno. Mezi nejoblíbenější jídla z této dýně patří polévky… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb O lepku v hranolkách, nepovedené čočkové polévce i parádní zmrzlině
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 22 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tvarůžková pomazánka jen ze dvou ingrediencí skvěle chutná na celozrnné bagetě
Židovská kuchyně pro nás může být inspirací a zpestřením jídelníčku
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů