Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
18. 3. 2024 Vaření
Sedlácké brambory je skvělé si připravit, když zatoužíte po jednoduchém, šťavnatém a rychlém jídle. Jako oběd příjemně zasytí. Kysané zelí, bůček a uzenina se v báječně chuťově doplňují.
Jídla z brambor
Jídla z brambor bývají poměrně vděčná, většina z nich je jednoduchých a rychlých. Stejně jako dnešní recept na sedlácké brambory. Na toto jídlo stačí jen pár ingrediencí. Přesně takové, které si spojíte s pojmem "sedlácké brambory".
Můžeme znát farmářské brambory. To jsou vlastně oloupané uvařené brambory, které nakrájené na kolečka smažíme na rozpáleném oleji. Pak se osolí a posypou kořením na americké brambory, které obsahuje mj. granulovaný česnek a cibuli, sladkou papriku, kmín, petrželové listy, koriandr, pepř, hořčici, tymián a muškátový ořech. Vše se smaží s nakrájenou slaninou dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na sedlácké brambory
Tento pokrm se trochu liší. Kromě brambor do něj patří pořádná dávka kysaného zelí a k tomu se hodí uzený bůček nebo anglická slanina, kvalitní klobásky, cibule a něco na dochucení. Dobře poslouží základní koření pepř, kmín a také sůl. Když jídlo na talíři doplníme bylinkami (majoránka, libeček, pažitka, petrželka), bude navíc krásně barevné.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Recept na sedlácké brambory
Na sedlácké brambory si připravte: 500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 2 klobásy, 150 g uzeného bůčku (nebo anglické slaniny), 1 cibuli, sůl, mletý pepř, kmín, cukr a sádlo podle potřeby.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kousky. Dejte je do hrnce s vodou a se solí a kmínem je uvařte do měkka. Na pánvičce rozehřejte trochu sádla a cibulku na něm opečte dozlatova. Zelí nakrájejte, přidejte k cibuli a mírně podlijte vodou. Duste doměkka. Hotové lehce doslaďte.
Slaninu nebo bůček s klobásou opečte dokřupava. Brambory sceďte a přidejte je k bůčku. Chvíli společně dopékejte. Nakonec přisypte kysané zelí a společně prohřejte. Dochuťte pepřem, případně solí a můžete podávat.
Náš tip: Připravte si sedlácké brambory podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 1 hodinou
Mandlové šneky
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 14 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Muškátový oříšek není to samé co květ: Záměna může zkazit jídlo i přivodit zdravotní potíže
Jak na perfektní zapečené brambory, aby byly uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé? Vláčnost zajistí smetana, o křupavost se postará sýr
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad