Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Top 3 klasické polévky pro rychlý a vydatný oběd
Zdroj: Pixabay

Polévka je skvělým pokrmem, který může sloužit i jako hlavní chod. Jde o cenově dostupné jídlo, které si můžete snadno připravit doma ve větším množství. Polévka může zasytit, dodat tělu potřebné živiny a přitom ji lze rychle a snadno zkonzumovat a dobře strávit. Máme pro vás 3 tipy na klasické české polévky vhodné přesně k tomuto účelu.

1) Gulášová polévka

Gulášová polévka patří k naprostým klasikám, u nichž nikdo nemůže pochybovat o tom, že jde o vydatné jídlo. Skvěle se hodí především do zimních měsíců.

Budete potřebovat jednu cibuli, přibližně 300 gramů hovězího masa, lžíci rajčatového protlaku, několik brambor, mletou papriku a bylinky (klidně sušené), máslo, mouku, sůl, pepř a vodu. 

V hrnci na másle orestujte cibulku, přidejte na kostičky nakrájené osolené a opepřené maso (nebo maso mleté). Do směsi zamíchejte rajčatový protlak, který rovněž nechte krátce osmahnout. Odstavte z plotýnky a přidejte papriku s bylinkami. Poté zalijte vroucí vodou a vařte asi dvě hodiny. Na posledních pár desítek minut přidejte na drobné kostičky nakrájené brambory. Na závěr dle potřeby zahustěte jíškou a dochuťte solí a pepřem.

2) Čočková polévka

Také čočková polévka je skvělou variantou. Je velmi sytá, přitom je plná zdravých luštěnin, které dodají energii i bílkoviny. Její příprava je velice jednoduchá. Stačit vám bude několik základních surovin – čočka, cibule, majoránka, máslo, mouka, voda, sůl, pepř

Čočku několik hodin před vařením namočte do vody. Opět nejprve orestujte na másle najemno nakrájenou cibulku. Můžete zaprášit moukou a restovat do zahnědnutí, abyste si vytvořili základ, který polévku rovněž částečně zahustí. Zalijte vroucí vodou a přidejte čočku, kterou vařte do změknutí. Postačí jen několik desítek minut. Když je čočka uvařená, část odeberte a ponechte stranou. Na čočku v hrnci použijte tyčový mixér a krátce ji zmixujte. Polévka se tím krásně zahustí. Poté do ní vraťte nerozmixovanou čočku a vše smíchejte dohromady. Dle potřeby můžete polévku ještě zředit vodou nebo zahustit moukou.

3) Bramboračka

Existuje klasičtější polévka než typická česká bramboračka? Polévka plná brambor, hub a zeleniny, ve které stojí lžíce. Vydatná porce spolehlivě zastoupí oběd, tato polévka plná živin totiž zasytí na celé odpoledne.

Máte-li sušené houby, zavčas je namočte do vody. V hrnci orestujte na másle cibulku a následně přidejte mouku a opražte (podobně jako u polévky čočkové). Do hrnce přidejte houby včetně vody, ve které se máčely. Dále do polévky patří kmín a brambory nakrájené na kostičky. Můžete přidat i na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Chuť dodá i prolisovaný stroužek česneku a majoránka. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Vše vařte doměkka. Hotová polévka se už na rozdíl od předchozích dvou nezahušťuje

Je jasný, že kvalitní polévku dosáhnete kvalitními ingrediencemi, no moc lidí nepřemýšlí nad výběrem kvalitního kuchyňského náčiní. S výběrem kvalitního pomocníka vám mohou pomoci recenze kuchyňských spotřebičů na různých webových stránkách srovnávačů. Vyberte si podle rad odborníků a připravte si pokrmy svého života.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více