Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zákaz nočního prodeje zmrzliny nakonec nehrozí.
Zdroj: freepik / freepik

Kontroverzní návrh přednesli úředníci v italském Miláně. Podle jejich plánu měl být zakázán popůlnoční stánkový prodej jídla, a to včetně zmrzliny. Důvodem podle jejich slov byla nutnost zklidnit noční život ve městě, který se jim zdál až příliš divoký. Po obřím odporu občanů však došlo ke kompromisu.

Zákaz nemající logiku

Milánská radnice zvažovala, že by od 17. května do 4. listopadu zakázala prodej jídla ve stáncích ve dvanácti centrálních čtvrtích severoitalského města, včetně známých ulic Corso Como a Corso Garibaldi.

Konkrétně by se podle informací listu The Guardian zákaz týkal popůlnočního prodeje a postihoval by i třeba stánky se zmrzlinou, která neodmyslitelně patří k italské tradici nočních procházek městem.

Zákaz by se týkal také barů a restaurací, které by musely uzavírat venkovní prostory od 00:30 ve všední dny a o víkendech od 01:30. Starosta Milána Giuseppe Sala na obhajobu kontroverzního návrhu uvedl, že obdržel stovky stížností od obyvatel, kteří kvůli nočnímu hluku nemohou spát. 

Tradice vs. pravidla vesmíru

Informace o tom, že by se měla takto radikálně změnit gastrokultura v turisty hojně navštěvovaném městě, vyvolaly velkou vlnu odporu. „Co dělá průměrná italská rodina v létě? Jde se po večeři projít a dá si zmrzlinu,“ komentoval možný zákaz Marco Barbieri, generální tajemník milánské jednotky Confcommercio, italské asociace maloobchodníků.

Je to tradice, a tak je jasné, že pokud zasáhnete do tohoto typu kulturního zvyku, lidé nebudou šťastní,“ dodal. Na jeho slova reagoval starosta Sala, který uvedl, že to není rozmar, ale potřeba. Neměníme pravidla vesmíru, pouze zavádíme velmi mírné omezení,“ sdělil.

Zmrzlina vyhrála již podruhé

Nakonec ovšem zvítězil názor většiny, která si zákaz velmi hlasitě nepřála. Radní pro bezpečnost Marco Granelli podle Sky News po vlně odporu potvrdil, že radnice ustoupila a nový zákon se zaměří na nápoje, zejména ty alkoholické.

Zmrzlina a jídlo „s sebou“ tak nebudou zakázány. „V tuto chvíli můžeme říci, že zmrzlina není zbožím, o které se zajímáme a bude ze zákazů vyloučena,“ řekl. 

Není to však poprvé, kdy se v Miláně odehrál spor o konzumaci zmrzliny v ulicích. Již v roce 2013 se úředníci pokusili zakázat prodej oblíbené pochutiny ve čtyřech částech města. Tehdejší protesty, známé jako „válka o kornoutky“ vedly k tomu, že tehdejší starosta Giuliano Pisapia nakonec ustoupil a přiznal, že městská rada udělala chybu.

Náš tip: Strojek už nepotřebujete, připravte si domácí zmrzlinu podle našeho video receptu:

Zdroje informací:

theguardian.com - ‘Do they realise what they’re doing?’ Milan takes on ice-cream sellers in war on ‘wild nightlife’

news.sky.com - Milan backs down on plans to ban ice cream after midnight following widespread criticism

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více