Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co vše o Velikonocích uvaříme, upečeme, nazdobíme?

Peknú veľkonočnú prezentáciu dostala maiva a tak ju jej menom predávam vám. Trocha krásy, trocha múdrosti, trocha zamyslenia...

Simca S.:Simčo,my jsme vždy měli na velikonoční sobotu koprovku s vejcetem;-)má být nějaká bílá omáčka,prý:-8může být i křenová nebo česneková,říkala babička;-):-K

Baruš zajímavé moc;-):yes:díky:-K

Simco S: V knize VELIKONOCNI STAROCESKE VARENI se pise:
Hlavnim chodem byvala nadivka, hlavicka, take velikonocni buchta, sekanice, sekanina, velikonocni svitek, nesmel chybet ani dozlatova upeceny mazanec, puvodne jeden ze symbolu Slunce, jehoz kult uctivali jiz Semite, Egyptane a stari Slovane. K tradicim se pozdeji pridal velikonocni venec, pernicky a dalsi sladke pecivo.
Do velikonocni nadivky se pouzivaji koprivy a dalsi zelene bylinky. Priprava ma od nepameti urcita pravidla. Hlavicka se pekla z masa teleciho a uzeneho, ktereho se podle moznosti davalo znacne mnozstvi, takze v domacnostech se hlavicky upeklo hned nekolik velkych pekacu. Pojidala se nejen o Vzkriseni, ale nekde dokonce az na Bozi hod nebo studena dokonce pres cele svatky. V okoli Jimravova na Ceskomoravske vrchovine se hlavicka pripravovala na Bilou sobotu. Kdyz pak lide na Bozi hod odpoledne chodili do lesa nebo na pole pojidat mazanec, aby podle tradice priroda prala jejich rozkvetu a urode, bravali s sebou i hlavicku. V Kamenici nad Lipou pekli hlavicku v hlinenem pekaci docervena a na stul ji nosili teplou i studenou. Vzdy do ni patrily nasekane mlade koprivy. Zakladem vsak nebylo nakrajene pecivo, jak jsme zvykli pripravovat hlavicku dnes, ale slana krupicna kase.
.....
Doufam, ze jsem nenapachala mnoho preklepu:-8

na Bílou sobotu se asi nejedlo, jen chystalo:-D:-D
http://web.quick.cz/iveta_kulhava/Ve_obdobi.htm#Bí...
klikni si na Bílou sobotu

Růženko ahojky,taky jsem to chtěla dát.Už tady o tom byla řeč,ona je vlastně sobota stále ještě postní;-):-K

Simčo,možná,že toto ti trochu napoví:-))

Tak lidičkové drazí - prošla jsem celou „velikonoční“ diskusi, ale o tom, co mne zajímá tu není ani slovíčko. Takže: Ráda dodržuji zvyky, ba i některé, které jsme doma nedrželi.... Chtěla bch tedy zjistit, jestli je nějaké TRADIČNÍ menu na velikonoce. My tedy na zelený čtvrtek jíme vždy špenát se sázeným vejcem a krupicovými noky, na velký pátek něco bezmasého (buď ovocné knedlíky, nebo krupičnou kaši, žemlovku a pod...) a v neděli kuře (většinou pečené) a v pondělí velikonoční hlavičku, salát a brambory. CO SE ALE MÁ JÍST NA BÍLOU SOBOTU se mi zatím nepovedlo zjistit... LIDIČKY - poraďte mi PROSÍM, co se má vařit na bílou sobotu????????? :-O:-?;-)
Simča

Janku53 tobě taky:-K:-K:-D:-D:yes::yes::yes:

Vám všem pěkné velikonoce:-D:-D:-D

yanull:Yanullko od tebe je to vždy takové krásné pohlazení na duši:-8:-K:-Kdíky je to moc pěkné povídání,hlavně na zamyšlení;-):-K

yanull::-K:-K:-Kděkuju,moc hezké,zajímavé a k tomu ta krásná melodie:-K:-*:yes:

Přispívám také svojí troškou do mlýna, doufám, že se vám bude líbit. :-K
K té druhé příloze jen malá poznámka, dostala jsem to kdysi od někoho mailem a uložila si to pouze pro inspiraci, není to tedy aktuální a případným zájemcům za ceny neručím. :-);-)

veď presne tak, aj som napísala, že u vás v Čechách to môže byť ináč. ja sa nechcem hádať, len som bola v pomykove, lebo celý život viem o popolcovej strede jedno a tu čítam druhé

mata3636 - no a na tom webu, co jsem uedla před tvým příspěkem je napsáno - nezaměňovat popeleční a a sazometnou středu. Já myslím, že to je rodinných zvycích a tradicích, většinou ty názvy používáme, jak jsme je slyšeli od maminek, babiček a o 50 km dál, to zas maj jinak ;-);-);-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek