kváskový chleba
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 41 minutami
„Mražení jídla “ Sabule77, před 42 minutami
„Jak na zvýšený cholesterol“ magdalenka, 29. 5. 2024 21:25
Poslední příspěvky
„tara23: díky, Věruš. Klidně bych ti jeden podala. Bylo…“ MarcelaPa, před 28 minutami
„Zdravím, na podzim k nám přibyde nový člen rodiny a já…“ Sabule77, před 29 minutami
„MarcelaPa: Teda Marcel, jak sladké nemusím jahodové…“ tara23, před 1 hodinou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá boloňská omáčka podle Meghan Markle: Vyzkoušejte tajný trik vévodkyně ze Sussexu
Rychlé hrnkové palačinky nejen pro začátečníky: Můžeme je plnit marmeládou i sýrem a přípravu zvládne každý
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
16. 9. 2009 08:52
16. 9. 2009 08:49
16. 9. 2009 07:17
8. 8. 2009 09:51
8. 8. 2009 09:49
Tak pak v září, prosím, chlebík i s radami okolo přidej k receptům
8. 8. 2009 09:44
8. 8. 2009 09:37
8. 8. 2009 09:33
————
Celozrnná žitná mouka, sklenici o obsahu 1,5 litru, utěrka, voda
Sklenici vypaříme horkou vodou. Pak založíme kvásek, který budeme „krmit“ 4 dny
a poté použijeme na přípravu těsta.
1. den – do vypařené sklenice navážíme 100 g celozrnné žitné mouky a zalijeme
125 ml převařené vody teplé asi 30 stupňů.
Rozmícháme, vznikne husté těstíčko, zakryjeme utěrkou,
přetáhneme přes to gumičku a dáme na místo, kde je teplo.
2. den – navážíme 50 g celozrnné žitné mouky a 125 ml stejně teplé převařené
vody jako první den. Zamícháme do kvásku, a uložíme
opět na teplé místo.
3. den – navážíme 50 g mouky a JEN 60 ml vody, zamícháme, uložíme na teplé místo.
4. den – navážíme 50 g ………………….. 60 ml vody …………..
Po nakrmení kvásku 4. den můžeme tak za 3 hodiny zadělat chleba.
Kvásek při správném vedení VONÍ mírně nakysle, bublá
Chleba - recept
---------------------
500 g hladké pšeničné mouky, celý kvásek, 2 lžičky soli, drcený kmín, kmín,
voda na těsto (vlažná)
Vše smíchat v těsto husté jako na kynuté knedlíky a vypracované těsto necháme
kynout alespoň 5 hodin.
Poté utvoříme 2 bochánky, dáme je na pomoučený pečící papír, necháme kynout opět
půl hodiny.
Bochánky potřeme před pečením vodou (osolenou) a posypeme kmínem.
Pečeme zhruba 45 minut, chléb musí dunět, při pečení rosíme vodou.
Přeji hodně úspěchů, já ho zkoušela 3x než se mi povedl
Do těsta dávám hladkou mouku, můžete ozkoušet i jinou, ale těsto je pak už hodně těžké a velmii dlouho kyne. Neptejte se na jakou teplotu peču, mám starou plynovou troubu, bohužel stupně nejsou naznačeny.
Pro špiony - recept jsem dávala i na e-kuchařku.net Ivanky M. s kváskem (jen abych nebyla napadnuta z kopírování)
Recept na kvásek je z http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483