Den absinthu
Národní den
Víte, že absinth, který slaví svůj den 5. března, původně vznikl jako lék, ale rychle získal na popularitě a stal se vyhledávaným nápojem umělců? V oblibě ho měli prokletí básníci ve Francii i nizozemský malíř Vincent van Gogh.
Absinth je tvrdý alkoholický nápoj s velmi vysokým obsahem alkoholu (okolo 80 %), vyrobený macerováním pelyňku, anýzu a fenyklu ve vysokoprocentním lihu, a následnou destilací. Podle pelyňku absinth také získal svůj název – latinsky absinthium, řecky absinthion - pelyněk. K již zmíněné “svaté trojici” (pelyněk, anýz a fenykl) se do absinthu často přidávají další aromatické byliny, nejčastěji meduňka či badyán. Louhováním pelyňku v alkoholu se uvolňuje jedovatá látka - thujon, kterému byly dříve mylně přisuzovány halucinogenní účinky. Údajně právě thujon mohl za to, že si po konzumaci velkého množství absinthu slavný nizozemský malíř Vincent van Gogh uřízl kus vlastního ucha. Jaký byl skutečný důvod už se ale asi nikdy nedozvíme…
Mohlo by vás zajímat
Jak se absinth správně pije?
Jelikož je absinth opravdu velmi silný, nedoporučuje se pít ho klasicky v panácích, ale podává se většinou ve skleničce na nožce, ředěný ledovou vodou v poměru 3 díly vody na 1 díl absinthu, nebo i 5:1. Ještě efektivnější je však, dostaneme-li skleničku absinthu, na které je položená speciální děrovaná lžička s kostkou cukru. Přes tu se pak prokapává studená voda po kapkách, a jak stéká do skleničky s absinthem, ten se odspodu postupně kalí. Pokud jste to ještě nezkoušeli, neváhejte, a zajděte si s přáteli na sklenku dobrého absinthu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den absinthu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda