Popeleční středa
Svátek
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní období půstu před Velikonocemi. Jde o jeden ze dvou dnů nejpřísnějšího půstu v roce. Tím druhým je Velký pátek. Název je odvozen od popelce, který je v tento den křesťanům udělován.
Masopustní období, které trvalo od Tří králů, Popeleční středou končí. Tímto dnem totiž začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst – čas tichého rozjímání, a hlavně odříkání všeho dobrého. Do zmiňovaných 40 dnů se nezapočítávají neděle, které nejsou postními dny. Tradice velí, že bychom měli odříct jedno ze dvou hlavních jídel a rozhodně během celého období vynechat maso. V tomto čase se jedly hlavně luštěniny.
Zatímco ještě během Masopustního úterý bylo všude veselo a plno jídlo, s Popeleční středou jako když utne – všechno utichlo. Maximálně je možné dojíst zbytky z toho velkého veselí. Maškary už nechodí, tancovačky se nekonají. Popeleční středou začal totiž půst a na další dobroty se lidé museli počkat až do Velikonoc. Lidé by se v postní době měli vrátit zpátky k prostotě a užívat si radost s ní spojenou. Půst má trvat do Bílé soboty.
Mohlo by vás zajímat
Zvyky spojené s Popeleční středou
Vznik Popeleční středy spadá přibližně do 6. až 7. století n. l. Název tohoto svátku se odvozuje od takzvaného popelce, což je označení křížkem na čele, které dává kněz věřícím v kostele.
Popeleční středa s sebou historicky kromě půstu nesla i různé pověry, které se ovšem lišily kraj od kraje. Hospodyňky by v tento den neměly prát, protože by pak prádlo mohlo zůstat po celý rok špinavé. Když jste se v tento den napili svěcené vody, měla vás údajně celý rok chránit před komáry a dalším nepříjemným hmyzem. Skvělý zvyk pak měly ženy, když během Popeleční středy chodily s hrncem, ve kterém měly rozpuštěné mýdlo s vodou. Tím potíraly tváře mužů, kteří to na Masopustní úterý přepískli s pitím a nebyli schopni se ještě probrat.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Popeleční středa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 1 hodinou
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 3 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí maso s rajčatovo-paprikovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené bagetky
Přidáno 30. 5. 2024 13:47
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno 30. 5. 2024 11:15
Přečtěte si Zobrazit více
Režisér a producent Petr Jákl: Zbožňuju chipsy a oříšky a nesnáším vaření podle receptů, raději improvizuji
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?