Den čokoládového soufflé
Národní den
Když se řekne čokoládové soufflé, každý z nás si při pomyšlení na tento nadýchaný moučník vybaví, jak z něj po rozkrojení lžičkou pomalu vytéká horká čokoládová “láva”. Připravte si třeba zrovna v den čokoládového soufflé, který připadá na 28. února, dezert podle jednoho z našich receptů.
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé” pochází z francouzského slova souffler, které se dá přeložit jako nadýchaný, nafouklý nebo lehký. Za tolik příznačnou lehkost suflé může pořádné množství vyšlehaného sněhu z bílků, které se do čokoládové směsi lehce vmíchá až těsně před pečením. Kromě něj do těsta patří také rozehřátá vysokoprocentní čokoláda, žloutky, cukr a hladká mouka. Soufflé pečeme v jednoporcových mističkách, které musejí být důkladně vymazané tukem a vysypané moukou (nebo třeba kokosem). Důležité je správně odhadnout délku doby pečení, soufflé by správně mělo být uvnitř částečně tekuté. Po upečení je jen na vás, jestli soufflé z formiček vyklopíte, nebo ho budete servírovat jen lehce pocukrované, nebo polité lahodnou čokoládovou ganache, připravenou podle tohoto receptu:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další varianty soufflé
Soufflé ale nemusí být jen sladké. Také jeho slané varianty jsou velmi oblíbené. Pokud nepatříte mezi milovníky čokolády, zkuste si doma připravit nadýchané kopřivové soufflé, dozlatova vypečené sýrové suflé, nebo třeba ricottové soufflé s parmezánem a bylinkami. Tak co, na které z nich máte chuť? S našimi recepty na jejich přípravě není nic složitého.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čokoládového soufflé?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 1 hodinou
Makový tmavý pšenično-žitný chléb
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohové knedlíčky s meruňkami obalené v oříšcích
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Přidáno před 14 hodinami
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Co jedli vojáci v Normandii? Konzervy i nápoje v prášku nebo čokoládové tyčinky s povlakem proti jedovatým plynům
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky