Den cukrové vaty
Národní den
Den cukrové vaty připadá na 7. prosince. Kdo by nemiloval tuto sladkou pochoutku? Nadýchaný obláček cukrové vaty na špejli neodmyslitelně patří ke každé pouti či dětské party a pochutnají si na něm nejen děti, ale i dospělí. Málokdo ví, že cukrovou vatu znali už ve staré Číně, kde jí říkali “dračí vous”.
Cukrovou vatu v dnešní podobě známe teprve od konce 19. století. Vyrábí se za pomoci speciálního přístroje, ve kterém se cukr při vysoké teplotě zahřeje, rozpustí se a je při vysokých otáčkách vháněn do bubnu, kde se prudce ochladí a tvoří tak tenká, jemná vlákénka. Ta se pak postupně namotávají na špejli nebo kornout a sladká dobrota je na světě. Při jejím vychutnávání si musíme dát pozor snad jen na vosy, které přitahuje vůně cukru, a na vítr – díky němu měl snad každý z nás už alespoň jednou v životě cukrovou vatu ve vlasech, nebo nalepenou na obličeji.
Mohlo by vás zajímat
Cukrová vata jako nejoblíbenější sladkost
Cukrová vata patří bezesporu mezi nejoblíbenější sladkosti našich dětí, láká je už jen na pohled, vyrábí se totiž v různých barvách a příchutích, jako je klasická jahodová, citronová nebo broskvová, ale také vanilková, čokoládová a karamelová a spousta dalších. A nesmíme zapomenout na žvýkačkovou a šmoulí (ostružinovou)!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den cukrové vaty?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 48 minutami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Avokádový dip ze zakysané smetany
Přidáno před 5 hodinami
Focaccia s čerstvými rajčaty
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní vepřová směs s brambory a cuketou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě