Svatomartinské recepty - ke svatomartinskému menu patří nejenom pečená husa
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11. listopadu na mnoha evropských pekačích. A protože se spolu s Martinem oslavuje také konec zemědělské sezony, zapíjí se husí pokrmy svěžími mladými svatomartinskými víny. Češi i Moravané nepohrdnou také moučníkem, obvykle svatomartinským rohlíčkem, nebo i tradičním posvícenským koláčem.
Ke svatomartinské huse vyberte svůj oblíbený knedlík, zelí lze připravit jen s kořením, nebo i třeba s jablky. I recepty na rohlíčky a koláče najdete v mnoha lahodných variantách. Ačkoli jsou základní pokrmy dané tradicí, svatomartinské menu lze rok po roce připravovat v různých obměnách. A přidat můžete i různé odrůdy svatomartinských vín. Třeba vám rozvážou jazyk natolik, že si po jídle zazpíváte i svatomartinské koledy. Přejeme vám veselé a chutné svatomartinské hody!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 17 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami