Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrářská vánočka (mazanec)

Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 60 min

160 min (100 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 125 kJ /
3 854 kcal
Bílkoviny90,06 g
Tuky143,46 g
Vláknina26,90 g
Cholesterol 980 mg
Sodík 649 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy537,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl. Krok 2: V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout. Krok 3: Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka v troubě nerozjela. Krok 4: Pečeme přibližně hodinu. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.

TIP: Jednoduchý návod na pletení vánočky z 9 pramenů

Zveřejněno 4. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrářská vánočka (mazanec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrářská vánočka (mazanec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (65)

Romario: Mám tu samou zkušenost, taky jsem zkusila tenhle recept, ale mazanec popraskal a byl docela suchý. Ale snědl se :-)

Mazanec byl trochu suchý, a hodně mi popraskal. Asi to bylo rukama, ale snědl se. :yes::-)

Babička Květuška:
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc

casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím:-D

hosta:
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte:-D https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zní to logicky:yes: ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?;-):-)

cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...:-))

cathleen: máš pravdu, předsedo:-D. Já to dělám u všech kynutých těst;-)

Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit ;-) mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy :-8

Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.

hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
Předem děkuji za odpověď.

Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
P.S nebo i sem na stránky děkuji:-*

Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba

Babička Květuška 7. 1. 2015 15:01
Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
Přeji hodně úspěchu a hezký den.:-K

Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar;-)

Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede ;-) Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle :-) Jen nevím, zda takovou možnost máte.

Tématické fráze:
mazanec jako od babičky, pečení vánočky, domácí vánočka od babičky, jak dlouho péct vánočku, testo na vanocku, pečení mazance, vánočka podle babičky, jak péct vánočku, recepty kynutá vanočka, pečení vánoček, kynutá vánočka, vanočka pečeni, pečení vánočky v horkovzdušné troubě, jak dlouho pect mazanec, chyby při pečení vánočky, pečení vánočky ve formě, výborná domácí vánočka, proč vánočka po upečení klesne, vánočka mojí babičky, vánočka mojí babičky

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr, vanilka, žloutek, droždí, mléko, rozinky, mandle, kůra citronová, ořech muškátový, anýz, sůl, vejce, mandle

Přidat fotografie receptu