Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové řezy (trvanlivé)

Pokud hledáte moučník, který vydrží výborný i několik dnů po upečení, právě jste ho našli! Vyzkoušený rodinný recept na vrstvené řezy plné ořechů je vhodný nejen na neděli ke kávě, ale také na svátky, jako Vánoce nebo Velikonoce.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 60 min

95 min (35 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 040 kJ /
7 897 kcal
Bílkoviny128,14 g
Tuky494,08 g
Vláknina24,66 g
Cholesterol 2,47 g
Sodík 760 mg
Sůl2,29 g
Sacharidy722,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlubší velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou. Krok 2: Připravíme světlé těsto, na které spolu třeme moučkový cukr a máslo doběla. Do hotové směsi zašleháme po jednom žloutky a nakonec opatrně a dobře vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Světlé těsto pomalu a opatrně rozetřeme na připravený plech. Jde to trochu hůře. Krok 4: Připravíme vrchní ořechové těsto. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a opatrně do něj zabalíme mleté ořechy a moučkový cukr. Nakonec vmícháme 2 lžíce mouky smíchané se zbytkem prášku do pečiva.
Ořechové těsto nalijeme a rozetřeme na těsto světlé. Krok 5: Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme na 150-180 °C asi 60 minut. Poté zkusíme špejlí na pár místech propíchnout - pokud zůstane špejle suchá a čistá, je upečeno. Krok 6: Poleva: čokoládové tyčinky spolu s máslem rozpustíme v horké lázni a vymícháme, až se hmota spojí (nebo použijeme jakoukoli jinou, vyzkoušenou a oblíbenou polevu). Krok 7: Po upečení můžeme korpus pokapat rumem nebo citronem a potřít marmeládou a pak polít čokoládovou (nebo jinou) polevou.

TIP: Rady a tipy jak uskladnit a zpracovat ořechy

Zveřejněno 3. 4. 2010

Poznámka autorky jahoda

Rodinný recept.

Tyto řezy bez krému jsou velmi trvanlivé, dělávám na Vánoce i při jiných příležitostech dopředu a jsou pořád stejné.

Na Vánoce/Velikonoce je krájím na tenké 2 cm pásky.

Horní vrstva je tmavá, ale kakao tam není. Je to díky ořechům.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechové řezy (trvanlivé)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r2n2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechové řezy (trvanlivé)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r2n2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (40)

satelit: Ano, do testa s maslem jdou jen zloutky. Do orechoveho zase jen bilky. Oboje jisti pr. do peciva.

Řezy jsou krásné. Mám dotaz, do spodního (světlého) těsta se nedává žádný sníh? To nakypří ten prášek do pečiva? Děkuji.

satelit: Dobrý den, pekla jsem na klasickém plechu s vyšším okrajem. Ořechy vlašské, je jich tam dost a málo mouky, proto ta barva. Je to takové sněhové ořechové těsto. Řezy jsou nejlepší uležené. Peču na vánoce a krájím, na malinké kousky 4x3cm.

Promiňte, už vidím, že je to v pořádku, jsem popleta.

satelit: Psala jsem opravu (upravit), ale není tam.

Moučník je tak akorát vysoký, na jak velkém plechu jste ho pekla??? Jaké jste použila ořechy, že je to tak pěkně hnědé? Děkuji.

Asi by bylo dobře si přečíst ten sloupeček "Suroviny" a opravit ho.

RubyRom: Trvanlivé - u nás proto, že je peču na vánoce, krájím na menší kousky a vydrží přes svátky v pohodě.:-*

Dnes na mě vyskočil tento recept a musím reagovat. U názvu je v závorce trvanlivý. No nevím, u nás by se určitě nadalo vyzkoušet jak moc je trvanlivý protože vypadá famózně takže by neměl šanci. Ořechy, čokoláda a skvělé těsto!!! U nás doma by se po něm zaprášilo! Prostě nádhera, děkuji za recept, určitě vyzkouším. Dávám 10 bodů!! :-K:-K:-K

:-)<3:-K

krásný moučník:-8:yes::yes: a unikl mi:-//:-D;-)
už jest uložen:yes::yes:

Bohužel,fotku na řezu jsem měla rozmazanou,tak jsem ji nedala.Ale řezy byly bezva.:yes:

Jarmilo, jsem moc ráda za vyzkoušení a máš je jak malované:-). I za fotku na řezu bych byla ráda:-K Díky;-) Pokud nezmiznou, vydrží opravdu dlouho...

Včera jsem vyzkoušela a je to výborné.Moc dobře se to dělá.Dík za recept a dávám bodík a fotečku.:yes::yes::-p:-))

Děkuji za parádní receptík. Manžel bude v červnu slavit a tak se budou takovéhle řezy bez krému hodit:-D:-D:-K

Tématické fráze:
orechove rezy, vánoční ořechové řezy na plech, vánoční ořechové řezy, recepty na trvanlivé svatební cukroví, trvanlivý moučník, ořechové pásky, ořechova buchta, trvanlivé moučniky, trvanlivá buchta, ořechové řezy recept, trvanlivý krém, trvanlivý krém do cukroví, ořechové řezy cukroví, trvanlivé krémy, ořechové řezy na plech, trvanlivé ořechové cukroví, ořechový řez, trvanlivý krém do ořechů, vánoční řezy na plech, trvanlivé krémy do cukroví

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, žloutek, mouka polohrubá, prášek do pečiva, bílek, cukr moučkový, ořechy mleté, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tuk, mouka, marmeláda, rum, tyčinka ledové kaštany, máslo

Přidat fotografie receptu