Škvarky z masáků (růžovek)
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto jídlo patří k tradici naší houbařské sezóny.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 9. 2022 12:17
Poprvé v životě jsem dostala muchomůrky růžovky (mě se nikdy nedařilo je najít) a škvarky z nich jsou delikatesní..
22. 3. 2017 18:51
buryna: Muchomůrka růžovka, chcete-li „Masák“, se může zaměnit snad jen s Muchomůrkou tygrovanou. Jedlá a chuťově až skvostně výtečná...... „Růžovka“ má tři znaky, podle nichž se můžete dobře zorientovat, jestli Jste našla tu jedlou. Noha Růžovky nevyrůstá nikdy z kalicha. „Zástěrka“ na noze pod kloboučkem je rovnoběžně s nohou vroubkovaná. Stačí odloupnout kousek slupky z kloboučku a na odhaleném místě by se bílý povrch měl zabarvovat do růžova až hnědočerveně ; to samé se děje i na noze v místě, kde Růžovku seříznete.
8. 8. 2011 17:34
Vaclav Fronek: Vašíku, to jsem ráda, že ti takto upravené masáky zachutnaly ...u nás jsou také velmi oblíbené, s čerstvým měkkých chlebem nemají chybu
8. 8. 2011 08:22
Ivanko. Isindy. Nějak mám hub už plný zuby, ale když už je holky přinesli a člověk si dal práci vše očistit , TAK CO ??? Lovil jsem na internetu protože po všem utrpení mi zůstala plná mísa masáků-růžovek už očištěných. Váhal jsem CO ?? Drškovou ? guláš ? řízky jako telecí ? segedýn ? jen tak na sádle s chlebíkem ? Nakonec rozhodl tvůj recept, Již jsem ho dělal loni a nyní bude zas. Není moc pracnej a je super.
16. 8. 2010 14:23
Buryno,nejvíc to poznáš podle nohy je zakončená takovou jakoby bambulkou a hlavně když do té houby jenom mírně rýpneš,tak začne růžovět,proto se jí říká růžovka.Kdežto mochomůrka tygrovaná roste z kalichu a tu bambulku nemá.
Jinak koukni na net tam bude jistě i vyobrazená.
Jinak koukni na net tam bude jistě i vyobrazená.
16. 8. 2010 13:14
my jsme včera dostali plný košík masáků a já se bojím, protože je sama nikdy neberu, protože si nejsem jistá, jestli je to opravdu masák.... tuhle dobrůtku děláme na pánvi .... musím sehnat někoho, kdo mi zaručí, že to jsou všechno opravdu masáci fakt bych si dala
16. 8. 2010 11:45
rovněž nejsem mykolog... a klidně řeknu, že i když je hledání a sbírání hub mojí vášní, masáky jsem začala sbírat právě až letos. A protože houbama krmím i své dvě děti, dávám šílený pozor... Právě ta suknička je nejspolehlivější znak. ale mladý masáky ji můžou mít ještě přilepenou pod lupeny... stejně tak asi i muchomůrka tygrovaná. Ta ji má vždycky hladkou, masák zásadně rýhovanou.
ale už mlčím
ale už mlčím
16. 8. 2010 11:29
Lucie, díky za upřesnění, nesnažím se býti mykologem a nepředpokládám, že někdo podle mého komentáře začne sbírat pro něj do té doby neznámé houby schválně se příště na ty sukýnky zaměřím a prozkoumám...u nás masáka sbíráme odmala, takže jej poznám a ani netuším, také všechny rozdíly má oproti ostatním muchomůrkám...a pokud se mi na něm něco nezdá, prostě jej raději nevezmu
16. 8. 2010 11:25
autor: isahu vloženo: 15.08.2010 21:03:30 nahlásit Jenny, tak to byla klika, že jste to zjistili...ale masák musí mít sukýnku, tu ta potvora tygrovitá nemá...a musí být opravdu narůžovělý až nahnědlý....pokud si nejsem jistá, raději ho neberu
řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla
To je celkem nebezpečná desinformace... muchomůrky "sukýnku" mají. I muchomůrka tygrovaná... jen na ní nejsou rýhy. Masák má sukýnku rovněž, ale rýhovanou. POdle vašeho popisu se někdo řídit, vyvraždí celou rodinu
řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla
To je celkem nebezpečná desinformace... muchomůrky "sukýnku" mají. I muchomůrka tygrovaná... jen na ní nejsou rýhy. Masák má sukýnku rovněž, ale rýhovanou. POdle vašeho popisu se někdo řídit, vyvraždí celou rodinu
16. 8. 2010 10:14
Ivo už k tobě míří 15. bod, bo zdravé houbové škvarky přijdou mnoha lidem vhod.
16. 8. 2010 08:39
Právě včera jsme si večer dělali "RŮŽOVKY" Masáky jako biftečky a tak fandím isahu. Dám recept a foto ještě dnes.Za škvarečky +bodík 14. (Nabíjím baterky ve foťáku, jako na potvoru došli).Ještě k těm Masákům a rozpoznání. Je naprosto spolehlivá metoda(též nafoceno a bude vysvětleno později)za kterou mohu ručit životem. Jinak rostou a dnes budou řízky z praváků od Českého Krumlova, kde byla včera dcerka a vzala sebou i ženu. Taky našla. Foto taky bude. Václav
16. 8. 2010 08:30
toto můj tatínek asi před třema dny nalistoval v kuchařce a už se chystá zas na masáky
15. 8. 2010 21:34
my jsme je kdysi "pěstovali" jako děti u pradědy na hájovně v lese...schovávali jsme je před náhodnými houbaři listím a větvemi a čekali, až vyrostou - ale víc jak 30cm jsme nedokázali
15. 8. 2010 21:31
...Ivi dík, pýchavky sem-tam nosíme z lesa, ale je fakt, že obrovské tak do 5 cm ...a jsou výýýborné....
15. 8. 2010 21:22
všem díky, u nás je toto jídlo velmi oblíbené, tím spíš, že je časově omezené - masáci se neuchovají na zimu tak, aby se pak dalo udělat...a je to dobrota, kterou jí i manžel - jinak vášnivý houbař, ale nejedlík hub (něco jako rybář, co nejí ryby )
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 6 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 7 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 8 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 9 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 9 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 9 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 9 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 9 hodinami
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jste milovníci tradičního zlatavého pokladu českých kuchyní? Ze škvarků se dá připravit pomazánka, chléb i sladké koláčky
Kam na houby? Meteorologická mapa i houbaři hlásí, že už rostou! Nejlépe jsou na tom Jižní Čechy, Ústecko a Benešovsko
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Další recepty
Tématické fráze: hřib masák muchomůrka růžovka recepty masák houba masák růžovka houba masák muchomůrka růžovka masák mochomůrka masák škvarky z růžovky masák recepty hřib růžovka růžovka masák mochomurka ruzovka růžovka masák recepty muchomůrka růžovka recept škvarky z hub masáky masáci muchomůrka růžovka masák recept masák houba muchomůrka tygrovitá
Suroviny: houba růžovka, sádlo, sůl, kmín celý
Škvarky z masáků (růžovek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/krY5
27 názorů