Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna

Tato vydatná polévka, která nás příjemně zahřeje, je plná vůní česneku, majoránky a dalšího koření. Když ji připravíme k obědu, nemusíme ani chystat nic dalšího, polévka nás zasytí. Můžeme si k ní vzít chléb nebo jiné pečivo.

Hodnocení receptu je 5,0 (101×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby namočení fazolí

60 min (10 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby namočení fazolí)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 060 kJ /
970 kcal
Bílkoviny61,51 g
Tuky3,35 g
Vláknina56,71 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 400 mg
Sůl1,01 g
Sacharidy148,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole propláchneme a necháme namočené, nejlépe do druhého dne. Krok 2: V hrnci rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla, na něm opečeme na jemno nakrájenou cibuli, ke konci opékání přisypeme na malé kousky nakrájenou mrkev. Krok 3: Orestujeme a přidáme na malé kousky nakrájené uzené maso, 2 utřené stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (působí proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření. Krok 4: Promícháme a vlijeme fazole včetně vody, ve které byly namočeny. Dolijeme vodou tak, aby sahala nad fazole. Krok 5: Vhodíme kostku zeleninového bujónu a vaříme do změknutí fazolí. Krok 6: Jakmile jsou fazole uvařené, přidáme 4 utřené stroužky česneku. Pokud má někdo potřebu polévku zahustit, může zvolit dvě možnosti: buď pomocí ponorného mixeru rozmixovat část fazolí nebo přidat dvě polévkové lžíce světlé jíšky. Krok 7: Na závěr přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.

TIP: Abeceda polévek

Zveřejněno 31. 8. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0LqG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0LqG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (70)

DOBRÝ DEN,
ten název hantecem mi tam nesedí, neb tu krásnou fazulovou polívku odsouvá mimo jako blču, anebo mohl být celý recept v hantecu..
Ale to není podstatné. Fazulovou polívku dělávám hooodně často pro celou rodinu i na pobytu na horách (kolem 20ti strávníků) a mívá opravdový úspěch.
Recept je velice zajímavý, zejmna s tou bazalkou.
Proti nadýmání mám vyřešeno tím, že namočenou fazulu vařím jen 5 minut. Potom vodu sleju a vařím znovu. Tím je nadýmání vyřešeno. Používám několik velikostí i barevností fazule.
Na talíři to i pěkně kreslí a působí na oči.
Nejak mi nesedí to pečení cibule, já ji osmažuji.
Majoránku a rozetřený česnek dávám na závěr a jen 2-5 minut povařím.
Je u nás zvykem dávat do polévky noky (Hrubá mouka, vajíčko, podravka nebo kuchárek kvůli barevnosti, podle chuti sůl)
Když dám do téměř uvařených fazolí ty nočky (malou užičkou, kolem 2-3 cm) vyplavou jako hotové a zároveň polévku lehce zahustí, tudíž nemusí se dávat mouka.
,,TOŠ TAK,,

milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.:-8

kostička:

milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.:-8

Název je :yes: si tu fazolajdu představím...a padá na mne v receptu bazalka? bujon? instantní jíška....;-(:no:

DeeDee: Žádné fazole extra tvrdé neznám, nakonec všechny změknou. Jak je vaříte? Musí se vařit neosolené,jinak nezměknou. Ale to je známé o všech luštěninách, vaří se zvláštťa solí se až nakonec. Divím se, že autor receptu vaří vše pohromadě. Fazole jsou luxusní jídlo, tak proč polévku kazit bujonama...? Naučte se vařit bez nich, uvidíte tu změnu, každá polévka chutná jinak a skvěle !!!

ursusmajor: vulgární komentář mažu.
casino: a váš komentář také, už nedává smysl ;-)

Teda bratranku, cim to je, ze Tvoje recepty poznam uz podle nazvu...??? :-D

prosciuto 20. 6. 2016 20:00
Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu...
Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e!:no::no::no::no::no:

casino: :-D:-D:-D

Zobrazit starší odpověď

Jak dlouho vaříte ty fazole? :-) Já jsem je nechávala namočené 8hodin, pak jsem je vařila 2,5h a pořád byly přitvrdlé. Buď jsem zpovykaná tím, že jsem si představovala, že budou tak měkké jako z konzervy, nebo jsem měla špatné fazole (pěstoval je strýc, že by nějaká odrůda, co z ní fazole neměknou?). Měly by být nakonec měkké jako z konzervy, ano? A jak dlouho je vaříte vy? :-) Jinak polévka okolo fazolí luxusní chuť, těch česneků rozhodně neubírat. 6 stroužků silných českých česneků je akorát :-) Výborná. :yes:

DeeDee: ja bych to rozmixoval,polévce by to na chuti určitě neubralo.Možná ale,že by pak byla moc hustá;-)

Kateřina 21. 9. 2015 00:49
Ježiš já mám na ni chuť jen to čtu :-8 ukládám a vyzkouším :yes:

Naprosto skvělá polívečka, celé rodině chutnala a vařím znovu, tentokrát dávám místo fazolek čočku:-O:-D:-))

Výýýýýborná, právě dovařeno, jen jsem přidala brambory :yes::yes::yes:

Teda Otulo, ta se ti fakt povedla! I ty utopence jsem udělala! Super! To je vidět, jak se policajti doma odreagovávají...

Vyzkoušeno, snězeno....mňam :yes::-p

Ahoj všichni, jezdíval jsem k babičce do Gajar (u Malacek)a na tuto polévku mám nezapomenutelné vzpomínky.Sám si ji dělám i teď,jen dávám fazole velké a barevné,podle jejího receptu.Babička k tomu dělala ještě domácí široké nudle a napekla několik plechů povidlových buchet, které se k fazolačce přikusovaly.Kdo neochutnal, neuvěří.Tento recept je jejímu asi tak nejblíže a tak není třeba něco měnit, jen bych přidal kvalitní domácí klobásku,houby,bramboru a jíšku dělám tmavou.Když to průbnete,nebudete litovat.Dobrou chuť.

Tématické fráze:
fazolová polévka, fazolova polivka, fazolová polévka od babičky, domácí fazolová polévka, fazolová polévka recept, fazolová, polivka fazolova, fazolová blbča, luxusní fazolová polévka, poctiva fazolova polevka, polévka fazolová, polevka z fazoli z plechovky, fazolová polévka z plechovky, staré recepty, staré sádlo, staré sádlo, fazolova polevka z fazoli z konzervy, recept na fazolovou polívku, fazolová polívka z konzervy, fazolová polévka pro děti

Suroviny:
fazole bílé, maso uzené, cibule, mrkev, bazalka čerstvá, sádlo, sůl, pepř mletý, bujón zeleninový, ocet, majoránka, česnek, koření nové koření, bobkový list

Přidat fotografie receptu