Nejchutnější houby v octě
Houbová sezóna je v plném proudu, vy už máte dary lesa nasušené i zamražené a pořád nosíte další a další plné košíky? Houby sterilované v octovém nálevu vydrží bez úhony až do zimy a pak jistě přijdou k chuti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 108 kJ / 265 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 2,40 g | 
| Tuky | 2,64 g | 
| Vláknina | 1,75 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 14,02 g | 
| Sůl | 35,00 g | 
| Sacharidy | 57,00 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Houby očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou.
	Krok 2: Houby dáme do velkého hrnce tak, aby dosahovaly do poloviny jeho výšky.
	Krok 3: Celer a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Všechny suroviny na první nálev smícháme a houby jím zalijeme.
	Krok 4: Houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10–25 minut (čirůvky, žampiony a bedly 15 minut, václavky 25 minut). Po uvaření necháme houby okapat.
	Krok 5: Připravíme druhý nálev tak, že všechny suroviny smícháme a povaříme 10 minut.
	Krok 6: Cibuli oloupeme, mrkev a celer očistíme a spolu s paprikou nakrájíme na kousky.
	Krok 7: Připravené houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výšky sklenice. Musí zbýt místo pro druhý nálev, kterým pak sklenice doplníme. Skleničky používáme o obsahu 0,25–0,3 l.
	Krok 8: Sklenicím otřeme hrdla a dobře je uzavřeme. Zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při teplotě 100 °C.
Zveřejněno 3. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Moje poznámka
					
				
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Nejnovější recepty
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 2 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 4 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 4 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 6 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 6 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 6 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 16 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 18 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 19 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 19 hodinami
						Tématické fráze:
						
							václavky v octě, 
						
						
							houby v octě, 
						
						
							nakládané houby v octě, 
						
						
							naložené houby, 
						
						
							houby naložené v octě, 
						
						
							houby v octu, 
						
						
							houby v octe recept, 
						
						
							nakladane houby, 
						
						
							nakládané houby bez sterilizace, 
						
						
							zavařování hub s dekem, 
						
						
							zavařování hub v pikantním nálevu recept, 
						
						
							zavarovani vaclavek, 
						
						
							recept houby v octě, 
						
						
							nakladané houby v octu, 
						
						
							houby václavky recepty, 
						
						
							houby v octe nálev, 
						
						
							čirůvka fialová recepty, 
						
						
							naložené houby v octě, 
						
						
							jak vypada houba václavka, 
						
						
							houby v octovém nálevu
						
					
						Suroviny:
						
							houby čerstvé, 
						
						
							voda, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							celer, 
						
						
							petržel, 
						
						
							ocet, 
						
						
							voda, 
						
						
							sůl, 
						
						
							cukr, 
						
						
							spolarin, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							koření hřebíček, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							pepř, 
						
						
							semínka hořčičná, 
						
						
							koriandr, 
						
						
							cibule, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							celer, 
						
						
							paprika
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
	
Komentáře (36)
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
Udeľujem Řád zlaté vařečky