Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šmorn - bramborový trhanec

„Šmorn“ je zkomolenina původního německého výrazu schmoren, což znamená smažit či pražit. Toto prastaré jídlo má mnoho podob jak slaných, tak sladkých. Někdo opéká na pánvi, někdo v troubě, někdo na másle, jiný na sádle a pokaždé si pochutnáte.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie599 kJ /
143 kcal
Bílkoviny4,00 g
Tuky0,35 g
Vláknina2,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy30,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvařené brambory nahrubo nastrouháme, osolíme, zasypeme hrubou moukou a vidličkou trochu prohrábneme, aby se brambory dobře obalily moukou. Krok 2: Na pánvičce rozehřejeme tuk a směs do něj nasypeme. Zprudka opékáme a vidličkou mícháme a obracíme, můžeme i ke dnu přitlačit. Čím více opečené, tím lepší. Krok 3: Podáváme se zelným salátem. Můžeme připravit i na sladko (na másle), se švestkovým kompotem a sypat mákem.

TIP: Top 7 - Bramborové recepty

Zveřejněno 8. 7. 2008

Poznámka autorky Hella

Je to staročeské jídlo a má mnoho krajových obměn.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šmorn - bramborový trhanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y16

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šmorn - bramborový trhanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y16

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

:-)<3:yes: znám to také od babičky :-K staré recepty jsou dobré

Velikanska dobrota! Jednoduche a syte. S dovolenim pridam foto. :-K

...tak toto jsem jedl jednou na Šumavě u maminky mého strýce, .Už je to mim 5o let. Včera jsem slyšel recept v radiu. Tenkrát to bylo moc dobré, tak jsem zvědavý jak to vytvořím já:-D..

Tak mě napadlo, jestli tady šmornu - šmorn najdu a ejhle je tu. Pocházím ze Šumavy - Stachy a dělala jej/jí moje mamka. Brambory strouhané najemno, posypané krupičkou, osolit a rukama se to mísilo - drolkovalo a pak na vymaštěný plech do vyhřáté trouby. Tam se to občas prohráblo aby zrůžověl/a a pak jsme to posypali moučk. cukrem a zapíjeli mlékem. Je fakt, že jsem to dlouho nedělala, můj manžel není na sladká jídla. Ale vzpomínám na lívance, oukrop, kyselku, vdolky ... no prostě nostalgické vzpomínky;-(top recepty

Díky za recept. Mně ho dělávala prababička ze Sušice, takže se taky přikláním k tomu, že to pochází odtamtud nebo z Německa. Lahůdka. Zítra ho udělám.

Tohle se běžně dělá u nás na severu v Jizerkách a Podkrkonoší. Aspoň je vidět, jak se recepty šíří metelesku blesku :-D:-D, Hel, protože jsem na to vyrostla, dávám bodík a musí zas udělat ;-):-p:yes::yes:

Jen tak jsem se podíval na internet, zda něco najdu o tomto jídle, jako dítě, někdy kolem let 1955 jsem jej dostával k jídlu babičky, která bydlela na Šumavě u Sušice, ale myslím že toto jídlo pochází z německa odkud přišla i má rodina. Jo, a dělalo se to na plechu v troubě.

:yes: Je to jídlo mého mládí. Vařila ho babička i maminka. Bylo to jedno z prvních jídel, které jsem se naučila vařit. Zajímavé bylo, že ho nikdo v mém okolí neznal a tak jsem časem usoudila, že to musí být jídlo z pošumaví, odkud pocházeli babičky rodiče (Hory Matky Boží). Když jsem ho poprvé udělala svému manželovi, tak prohlásil, že je to sice dobrý, ale je to jak zobání pro slepice :-) Jo a u nás doma se tomu říkalo Šmor - bez -n na konci

Hella, včera som odskúšala. K tomu kefír a nemalo to chybu! +

JJ, šmorn znám a dělám, je super, jen jsme tomu neříkali šmorn, ale žmolenka z brambor...:-p:yes:

Tématické fráze:
šmorum, bramborove trhance, šumavský šmorn, trhanec recept, starocesky trhanec, bramborový trhanec s makem, trhance s mákem, trhanec, trhanec s mákem, recepty na staročeská jídla šmorn, šmorum recept, jídlo trhanec, šumavský trhanec, krajová jídla, recept na smorink, šmorn-recept, recept trhanec, šmourn, bramborové trhance recept, staročeské jídlo

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, sůl, tuk

Přidat fotografie receptu