Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb je takovým tajemným rytířem mezi koláči či perníky. Nikdo pořádně neví, kde se vzal. Jíst ho můžete kdykoli, ale péct byste ho měli jen jedenkrát za život. Chléb přinese štěstí celé rodině, ale tomu, kdo se o něj celý týden staral, prý splní přání.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gajdosovam

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min +týden

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, +týden )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 213 kJ /
7 460 kcal
Bílkoviny118,04 g
Tuky287,68 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 807 mg
Sodík 2,76 g
Sůl2,57 g
Sacharidy1 088,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1. Den dáme darované těsto do větší mísy a přidáme 250 ml cukru a pečlivě zamícháme. Krok 2: 2. Den přidáme 250 ml mléka a promícháme. Krok 3: 3.Den přidáme 250 ml polohrubé mouky a zamícháme. Krok 4: 4.Den zamícháme ráno, v poledne a večer. Krok 5: 5.Den do těsta vmícháme 250 ml mléka, 250 ml cukru a 250 ml polohrubé mouky a pečlivě promícháme. Nesmí tam být žádné hrudky. Krok 6: 6.Den pečlivě zamícháme a těsto rozdělíme na čtyři díly. Tři z nich někomu dáme a čtvrtý si necháme. Krok 7: 7.Den přidáme 250 ml polohrubé mouky, 3 vejce, půl prášku do pečiva, půl lžičky sody, 250 ml oleje, špetku skořice, nasekanou čokoládu, hrst sekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 10 dkg hrozinek, 2 nahrubo nastrouhaná jablka a pečlivě promícháme. Krok 8: Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 9: Těsto nalijeme na plech. Pečeme 40 minut při teplotě 160°C. Stupeň propečení zkoušíme vpíchnutím špejle. Špejle musí být po vytažení zcela suchá.

TIP: Jak snadno vyrobit vanilkový cukr

Zveřejněno 7. 6. 2011

Poznámka autorky gajdosovam

Čerstvý chléb přinese štěstí celé rodině a osobě, která jej upekla splní velké přání.

Tento chléb se peče jen jednou za život.

Těsto nesmíme dávat do ledničky

Princip je v tom, že tento chléb (ve skutečnosti to je takový koláč) můžeme dělat jen v případě, že dostaneme jeden díl těsta (6. den ho rozdělíme a dáme ho dobrým přátelům). Každý den se přidávají nějaké ingredience a pak, 7.den se upeče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vatikánský chléb štěstí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yp9E

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vatikánský chléb štěstí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yp9E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

marunda: Vy ten kvásek musíte od někoho dostat. Jinak to nejspíš nefunguje. :-) Kamarádka už zjišťuje, jestli někde koluje tento chléb bez lepku a laktózy. :-)

Nikde jsem se nedočetla, když chci začít úplně od začátku, abych mohla já někoho podarovat, jak začít?

vendysek 39 22. 4. 2015 18:16
musí se do toho těsta přidat ty 2 jablka :-p ;-) :no: :yes: :-//

bstudio: Video je krásně udělané !!! ale podobnou buchtičku si raději vyrobím "rychleji", namnožit se tam může kdeco nejen kvasinky, při vší čistotě, 7 dní je 7 dní. Ještě by mne zajímalo 3 díly rozdáme, z jednoho upečeme, nic si nenecháme pro příště? Proč se ještě přidává tolik prášku???

Vyrobil jsem krátké videjko jak to vypadá, když kvasinky rostou: http://www.youtube.com/watch?v=rqCFBFIpAj4

gabriela: když kvasinky 4 dny nenakrmíte, nic se nestane. Mně vydrželo zbylé těsto více než týden (v lednici).

MY JSME MUSELI DÁT POTOM MÍN OLEJE ALE JINAK JE TO DOBRÝ A CO SE STANE KDZŽ OD PONDĚLÍ DO ČTVRTKA TAM NIC NEDÁTE ?:-/

Vadí, že jsem ho míchala lžící a ne vařečkou? :-O

Včera jsem pekla z dvojité dávky a dnes z těch druhých dvou.Je to moc dobré.Skoro všechno jsem rozdala,ale upečené.Doufám,že i tak mně to štěstí alespoň trochu navštíví.Do toho druhého jsem už nedala cukr,zredukovala jsem vejce na 4 ks,místo části ořechů jsem dala mandle a i oleje jsem dala méně.Jablka jsem nestrouhala a pokrájela na malé kousky.Těsto je hustší,ale tekuté,po upečení kypré.

Tahle buchtička měla u nás obrovský úspěch! :-)Trošku jsem si přizpůsobila receptík. Dala jsem místo ořechů mandlové lupínky a celou čokoládu. A taky jsem ho teda pekla o dva dny dřív, protože jdeme dnes na návštěvu tak ho chci vzít sebou i s těstem :-)Je vynikající! ! !:yes::-)) Tak doufám, že mi to i tak přinese to štěstí!

Markétko, taky jsem byla obdarovaná jedním dílem těsta, tak jsem se o něj řádně starala a dnes upekla:-) Posílám fotečku:-K

Ludvík: ahojky všem.Dostala jsem díl těsta min neděli a dnes večer,po návratu z práce budu péct.Je to zvláštní pocit,skutečně se na pečení těším,škoda jen,že musím počkat až na večer.Snad se povede a trochu toho štěstíčka bude.Lili:-)

kopretina:

Ludvík:

Ludvík:

Holky pečte. Taky jsem dostal jeden díl. A přestože pečení s chutí přenechávám manželce, tak mi to nedalo, a týden jsem se poctivě staral a nakonec pekl. Přesně podle receptu. Zadařilo se, rodina mi chlebíček do rána zlikvidovala. Prý nikdy nic tak dobrého(mámo promiň), nejedli. Tak jsem z druhého dílu pekl znova, a na rozdání zbyly jen dva díly. Snad to nebude mít fatální dopad na mé štěstí :-)) Už jen ten "chlebíček" stál za to. Vřele doporučuju.

Před týdnem jsem dostala kvásek od kamarádky, tak jsem nám to "štěstí" taky upekla... Je to taková obyč. buchta, ale s hezkou legendou okolo. Teď ještě řeším, komu rozdat ty tři díly kvásku, co jsem rozmnožila, protože dotyčný obdarovaný musí zítra začít (chlebík se prý má péct v neděli)... Tak to ponesu do práce, doufám, že to nebudu mít vylité na doklady, klíče a ťuflíky u mobilu...;-):-D:-//

kopretina 14. 3. 2014 21:56
ryshla: Dejte těstíčko třeba soudedům, budou mít radost+ taky jsem měla ten stejný problém :-8:-K

Dostala jsem těsto od kamarádky a po týdenním opečovávání se ho chystám dnes upéct, tak jsem moc zvědavá:-)

Tématické fráze:
vatikánský chlebíček, vatikánský koláč, koláč štěstí, kvasek na vatikanský chleba, koláč přátelství, recept na štěstí, jak se dělá kvásek na vatikánský chléb, chléb přátelství, buchta stesti, chlebíček štěstí, vatikanska buchta, darované těsto, štěstí, vatykansky chleb, koláč pro štěstí, vatikánský chlebíček recept, testo stesti, kvásek na vatikánský chléb, vatikánská buchta recept, jak se peče štěsti

Suroviny:
mléko, vejce, cukr krystal, mouka polohrubá, olej, soda jedlá, prášek do pečiva, rozinky, cukr vanilkový, čokoláda na vaření, ořechy, skořice

Přidat fotografie receptu