Rumunská sarma
Suroviny
Porce: 4-6
Nutriční hodnoty
Energie | 9 052 kJ / 2 163 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 139,48 g |
Tuky | 121,22 g |
Vláknina | 7,05 g |
Cholesterol | 384 mg |
Sodík | 415 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 126,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena.
Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 11. 2015 11:46
zizala: Ja tiež nepestujem kapustu na záhrade. Chce to ale kupovať kapustu skutočne zimnú, vedieť od koho...aby nepodstrčil kapustu nie zimnú, ale nejakú poloneskorú odrodu. Ešte sa mi nestalo, aby tým kapustám niečo bolo, vždy sú parádne. A nakladám cca 30 rokov. Ono to ale vidieť na kapuste, či je skutočne zimná.
27. 11. 2015 11:18
tejaja: Celé hlávky už raději neriskuju, stávalo se mi, že uvnitř byly pohnilé a pod. A sama už nepěstuju, bez chemie mi na zelí řádily housenky běláska
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad dík
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad dík
27. 11. 2015 10:35
Ja si dávam pri nakladaní kapusty do suda 2-3 malé hlávky kapusty celé medzi narezanú. A keď k nej dorazím, mám krásne kyslú hlávku a robím plnenú kapustu.
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
27. 11. 2015 10:24
Listy na sarmu (alebo robím aj iné plnené kapustné listy -varia sa v kyslej kapuste) dávam hocikedy vykvasiť - rozobraté zvinuté listy vo veľkom3 litrovom pohári zalejem slanou vodu, vykysnú rýchlo - nechávam v kuchyni na linke. Ak napr. chcem variť v sobotu, v pondelok naložím.
27. 11. 2015 08:47
majda: Tak dej potom vědět, zda chutnalo
27. 11. 2015 08:39
Jdu na ně teď, dostala jsem na ně velkou chuť ale můj chlap to nemusí, já jsem na nich vyrostla a tak si je po dlouhé době zopáknuDávám bodíka za nápad
21. 11. 2011 21:14
Katka:Díky za info,kde zakoupit
Recept je lákavý+13
Recept je lákavý+13
21. 11. 2011 20:01
Toto máme moc rádi.Mňamka.
21. 11. 2011 19:48
Katka: Díky, to je dobrá zpráva pro ty, kdo mají do Makra přístup
21. 11. 2011 15:51
Moc zdravím,kyselé zelné hlávky zelí prodáva Makro.Balené po 2ks v zelenině.
21. 11. 2011 14:45
Krásný recept, ukládám si
21. 11. 2011 11:52
1974andrea: Já se přiznám, že čerstvý jsem neměla, mražený jsem dát zapomněla, takže taky bez kopru Myslím, že tam není nezbytný
21. 11. 2011 09:41
Taky dělám pouze ze spařených listů, vykvašené nemám, ale bylo by to z nich určitě výborné. Jen kopr jsem ještě nezkoušela
21. 11. 2011 08:18
Betina: Super, já recept přejmenuju, abych to nekomplikovala a budeme se těšit na ten Tvůj
20. 11. 2011 22:07
Betina: Bětko, moc Tě zdravím, taky mi tu moc chybíš. Doufám, že holčičky rostou do krásy a že si někdy uděláš chvilku času a dojdeš. Měj se krásně
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno 5. 6. 2024 18:25
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno 5. 6. 2024 17:29
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno 5. 6. 2024 15:52
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno 5. 6. 2024 15:10
Právě bylo uvařeno:
Houby s tarhoňou
Eviip uvařila před 34 minutami
Červená čočka na kyselo
honza3792 uvařil před 54 minutami
Výborné lasagne
honza3792 uvařila před 57 minutami
Nadýchaný piškotový korpus
Luluska uvařila před 3 hodinami
Masové kuličky v rýži
Lennulinka uvařila před 6 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Lennulinka uvařil před 6 hodinami
Koprová omáčka
MamkaTerka uvařila před 7 hodinami
Moučník s pudinkovým krémem
Marketa Volfova uvařila před 8 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Marketa Volfova uvařila před 8 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Carodejnice1111 uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Velká houbová mapa 2024: Plné košíky hlásí houbaři ze Středních Čech, na bramboračku si nasbíráte i na Vysočině
Ke grilu! Tyhle vychytávky vám zpříjemní letní mlsání
Další recepty
Tématické fráze: rumunské národní jídlo sárma recept plněný zelný list rumunsko sárma rumunská jídla balené zelí v receptech rumunské jídlo balené zelné listy balene zeli rumunske recepty jugoslávská sarma rumunské jídla rumunská kuchařka mail scarma.it loc:cz rumunská jídla recepty recept sarma sarmy kluci v akci sarma zelný salát kluci v akci recept na balene zeli
Suroviny: listy zelné kysané, ocet, voda, sůl, cibule, olej, maso mleté, pepř, paprika sušená sladká, sůl, rýže, kopr, rajče loupané, chléb bílý, smetana kysaná
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
40 názorů