Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Suroviny
Porce: 4 nohy
Nutriční hodnoty
Energie | 11 961 kJ / 2 859 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,12 g |
Tuky | 61,58 g |
Vláknina | 52,50 g |
Cholesterol | 474 mg |
Sodík | 168 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 479,75 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Vím, že už tu recepty na tažené záviny jsou, ale každý má trochu jiné suroviny. S tímhle těstem se moc dobře pracuje.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 3. 2019 20:46
Povedl se, s těstem se pracuje velmi dobře. Jediný slabší článek jsem byla já, jelikož s taženým těstem nemám žádné zkušenosti, což ovšem snadno napravím! Oceňuju i to, že se dá udělat i slaná forma, jelikož je těsto bez cukru. Za mne zasloužený bod.
14. 11. 2012 11:50
Do receptu-názvu bych politiku netahala Kuchařka naší vesnice je náhodou velice dobrá
14. 11. 2012 10:14
Topolánek:tohle je ubohý komentář
13. 11. 2012 23:00
To jste ani neměl psát že je to z komunistické kuchařky aby jsme se ještě neotrávily aby to nebylo z padesátých let.
8. 10. 2012 10:01
Já mám tu kuchařku z roku 1988, ale když vidím těch požehnaných literárních odkazů,z čeho se čerpalo - nejstarší, pokud jsem něco nepřehlédla, je z roku 1945
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky.
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky.
8. 10. 2012 09:19
fb.lib: Je to opravdu z Kuchařky naší vesnice, sedmé vydání z roku 1969. Nikde jinde jsem takový recept na tažené těsto nenašla. Nemyslela jsem to urážlivě, naopak. Dříve bylo jídlo určitě kvalitnější.
8. 10. 2012 09:07
porada:Je vidět že mezi lidmi je ještě pár kvalitních kuchařek.Bohužel jak se těmto kuchařkám říká Sandtnerky rozhodně nepatří do komunistické literatůry.Do roku 1960 kdy se z Československa stala ČSSR se kuchařky přejímali z doby předválečné tedy z první republiky.Ať je to od Krejčové usporná kuchařka,nebo rok v české kuchyni od Úlehlové.Komunistické kuchařky většinou psal kolektiv a byli vlastně kopírované a upravované do potravin které byli v té době dostupné.Mezi nejkvalitnější kuchařky za komunistické éry patří Kuchařka naší vesnice.Po normalizaci ať to byla jakákoliv kuchařka byla podpultové zboží.Pokud budu brát knižní vazbu komunistických kuchařek nepřekročilo číslo 15.
7. 10. 2012 23:43
fb.lib - to Vám budu oponovat, mám Labužnickou kuchařku od Sandtnerové, 1. vydání z roku 1949 a pak jich mám ještě asi 40.Ale je pravda, že dnes píše kuchařky kde kdo.
7. 10. 2012 23:12
Komunistická kuchařka?? Za komunistů vycházelo tak málo kuchařek že by mě opravdu zajímalo která to byla.Recept dobrý, znám ale nepeču.
7. 10. 2012 21:55
tejaja: terezko,sranda musí být,i kdyby na chleba nebylo!!
7. 10. 2012 20:40
Ja nechápem, prečo sa do varenia zaťahuje politika...
7. 10. 2012 18:11
Zaviny mám rád a rád zkouším recepty.Proto dávám bodík a zakládám.Ale kom.strudl by začínal:Na val vysypeme soudruzku mouku.......
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 5 minutami
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 4 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 8 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 10 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 11 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 12 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 12 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Další recepty
Tématické fráze: topolánek recepty kuchařka naší vesnice recepty kuchařky a recepty recept na tažený štrůdl e- kuchařka recepty kuchařka naší vesnice kuchařka on line komunistická jídla tažený štrudl top kuchařka recept ceska kucharska kuchařka naší vesnice on lihe kuchařka naší vesnice recepty on line československá kuchařka kuchařka jablečný závin z komunisticke kucharky recepty z vesnice rok v nasi kuchyni ulehlova štrůdl z taženého těsta kuchařka naší vesnice -1967
Suroviny: mouka hladká, voda, olej slunečnicový, ocet, vejce, žloutek, sůl, jablko, strouhanka, skořice, cukr krupice, cukr vanilkový, máslo
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
12 názorů