Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky
Nedělní oběd u babičky je synonymem pro poctivý vývar s vynikající zavářkou. Nudle jsou složitým procesem, můžete je však nahradit jednodušší variantou, tedy domácím drobením či strouháním. Jednoduché těsto jen nastrouháte do vývaru.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 402 kJ / 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,18 g |
Tuky | 8,91 g |
Vláknina | 4,05 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 102 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 99,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já si většinou strouhání, nudle,.... dělám tehdy, pokud něco peču v troubě. Pak do vychládající trouby vložím plech s těstovinou na proschnutí a nemusím mít strach, že neproschne pořádně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 8. 2010 00:46
Dikes za recept,miluji to od babičky,takže vyzkouším konečně sama,dikes
26. 9. 2009 08:54
dělám, máme rádi do mlíkovkyhttp://www.toprecepty.cz/recept/6310-mlecna-polevk...
1. 8. 2009 12:19
Taky máme moc rádi a děláme, pokud teda nejsme líný. Když si ho nechci dělat do zásoby, tak ho nastrouhám na robotu a šoupnu rychle do polívky, nestihne se tolik slepit, takže v polívce se ještě rozdělí (když je polívky víc, tak sypu postupně). Ale na sušení je třeba strouhat ručně a to se mi většinou nechce
18. 5. 2009 20:46
Lenkoto jsem moc ráda že receptík funguje a že se vše povedlo tak jak má.Jsem ráda že recept furt "žije" a pomáhá
18. 5. 2009 18:07
díky za recept je to super
13. 3. 2009 16:05
Jano R.tak fotky přidávám,a k tomu i popisky pro úplné laiky.K tomu proschnutí-já takové věci nudle,strouhání,..dělám vždy když peču něco v troubě.Hotové pečení vyndám a do vychládající trouby dám to drobení,... na plechu doschnout a nemusím se bát že mi pořádně neproschneA hlavně,já to neusušit rychle tak mi z toho kloučci nadělají šrot
10. 3. 2009 09:56
S tou vodou a barvením také známale vodu používám jen tehdy když to přeženu s moukou a mám místo těsta "žudrák"a barvitu mě není třeba,protože si kupuji od sousedky vajíčka domácí a u ní mají slepičky přímo v popisu práce vajíčka s krásným žloutkemJinak je dobře že jste to připoměl-pro začínající kuchařky dobrá vychytávkaDíky
10. 3. 2009 09:32
Mirko. Taky děláme již podle mojí maminky a ona podle svojí maminky, akorát s tím rozdílem, že na jedno vajíčko dala ( a i já) půl vaječné skořápky vody. A pak děláme nudle i drobení. Někdo do vody rozpustí trošíčku potravinového barviva (žlutého), nebo trochu kurkumy, aby byly nudle žuťoučké.
9. 3. 2009 19:40
Špagetko,mám to taky tak. Dřív to bylo samozřejmé,babička také dělávala ve volných chvílích vlasové nudličky,flíčky atd.Takovéto zážitky dělají domov.
9. 3. 2009 19:26
U nás se říká drobení do polévky.Dělám to úplně stejně.Ta houba se česky jmenuje čirůvka májovka.(Calocybe gambosa).Potvrdilo se u ní,že snižuje koncentraci cukru v krvi.A údajně pečenému kuřeti dodá pikantní chuť.
9. 3. 2009 19:19
Tenhle recept je taková moje vzpomínka na babičku - výroba strouhání, vlasovek, nudlí byla její odpolední páteční činnost - sušila ná bílém plátnu, sypala do sklenic
9. 3. 2009 19:05
Vybusna, budeš se divit, ale jsou to májky, nebo špičky, taky mi tu rostou.
9. 3. 2009 18:58
jaaaj...to ste mi ozaj taku radost urobili s tou mrvenickou
moja mamka tuto zavarku robievala iba do jarnej polievky z hub *majok*, ktore rastu u nas na zahrade...vydrzia tam iba do prveho kosenia travy....a to je v maji...preto ich volame majky (u vas je to kveten) myslim, ze u vas sa tieto huby volaju holubinky...ale nie som si ista.
moja mamka tuto zavarku robievala iba do jarnej polievky z hub *majok*, ktore rastu u nas na zahrade...vydrzia tam iba do prveho kosenia travy....a to je v maji...preto ich volame majky (u vas je to kveten) myslim, ze u vas sa tieto huby volaju holubinky...ale nie som si ista.
9. 3. 2009 18:51
Nutné, nenutné, určitě pak přidej foto. Já z tohoto těsta dělám nudle, ale používám polohrubou mouku.Ale "mrvenička" mi moc nejde, musím to vždycky nechat pořádně proschnout
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 41 minutami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 59 minutami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 1 hodinou
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Andělsky nadýchaný perník
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Extra rychlé lívance
Zuzanka A uvařila před 1 hodinou
Zelný salát aneb falešná treska
Janet.P uvařila před 1 hodinou
Nakládaný hermelín I
Sima1 uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony
Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Další recepty
Tématické fráze: drobení polévková zavářka domaci drobeni drobení do polivky polévkové drobení zavářka do hovězí polévky strouhání těsto na polévkové drobení zavářky do hovězí polévky strouhani do polivky polevkove zavarky domaci strouhani čirůvka májovka recepty polévkové strouhání zavarka do kureci polevky drobeni recept drobánek do polévky vajíčková zavařka domaci zavarka vajecna zavarka do polevky
Suroviny: mouka hrubá, vejce
Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0R4V
29 názorů