Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkovo-pomerančový džem

Hodnocení receptu je 4,5 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 129 kJ /
1 943 kcal
Bílkoviny7,25 g
Tuky1,53 g
Vláknina3,13 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy473,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomeranče omyjeme, rozpůlíme a na elektrickém citrusovém odšťavovači odšťavíme. V receptech na pomerančovou marmeládu se většinou doporučuje pomeranče "filátkovat", což je docela piplačka.
Dužinu, která trochu zůstala napovrchu síta, jsem také ke šťávám přidala. Krok 2: Pomerančovou a rakytníkovou šťávu dáme do hrnce. Krok 3: Obsah želírovacího prášku smícháme se 2 PL cukru, vmícháme do šťávy a přivedeme k varu. Krok 4: Přisypeme cukr, opět přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme 1 minutu-doba varu záleží na tom, jaký druh želírovacího prášku použijete. Krok 5: Džem plníme do teplých sklenic a hned zavíčkujeme.

Zveřejněno 2. 3. 2015

Poznámka autorky radiator

Moje zkušennost

Rakytníkový džem jsem zkoušela dělat poprvé předloni, použila jsem jen propasírovanou šťávu z rakytníku, cukr a želírovací přípravek.

Bohužel po vychladnutí byl džem velmi tekutý, spíše to byl sirup, a tak jsme si ho dávali do čaje;-)

Je to přesně tak, jak napsala komentář Hosta - Rakytníkový džem recept č.32160 a sice, že bez použití želírovacích přípravků rakytníkový džem neztuhne, a to ani když se želírovacích přípravků přidá více.

Proto jsem džem zkombinovala s pomerančovou šťávou, která má vlastnosti jako citronová šťáva a kterou u receptů na džemy doporučují přidat, když nechtějí ztuhnout.

Z loňské úrody jsem měla ještě v mrazáku bobulky rakytníků, rozmrazila jsem je a pak propasírovala přes síto s většími dírkami.

Kaši se semínky, která v sítu zůstala, jsem rozetřela na předem připravená kolečka pečicího papíru a dala sušit do sušičky.

Kdo sušičku na ovoce nemá, tak sušit v troubě při 50°C.

Z těchto sušených rakytníkových slupkek a sušených lístků rakytníku si děláme hlavně v zimě lahodný a zdravý čaj, který má krásně zlatavou barvu.

Tip: Když byl džem hotový, tak jsem nejdříve naplnila několik sklenic a do zbytku džemu v hrnci jsem přidala najemno posekané lístečky rozmarýny a ještě chvíli povařila. Džemu dodala rozmarýna zajímavou příchuť.

o rakytníku-odkaz:

http://www.celostnimedicina.cz/rakytnik-resetlakov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkovo-pomerančový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xBrJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkovo-pomerančový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xBrJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Jiřina Svozilová 20. 8. 2016 21:11
Rakytníky mně letos hooodně zarodily, tak jsem hledala v tom obrovském množství receptů a měla jsem fakticky štěstí, že jsem přišla zrovna na tento recept ! Je to 100% mňamka ! Super spojení chutí !! Ještě ho chci zkusit s ostružinami,ty právě dozrávají . Tak moooc díky ! Jiřina

Jiřina Svozilová: Těší mě, že jsi recept vyzkoušela a džem chutnal:-p

Určitě vyzkouším i s tím sušením v sušičce.Listy se prý taky používají na čaj.Tak je nasuším.Jsem ráda za recept,díky

tu pichlavou potvoru mám také ráda a ty jsi udělala úžasný džem:yes::-D

radiator: určitě to do Poznámky přihoď. Jinak :-p:-p:-p:yes::yes::yes:

jarda Kadic:Járo, díky za upozornění a máš samozřejmě pravdu;-)Taky mě při psaní receptu napadlo vložit tam odkaz o léčivosti rakytníku, ale už jsem tam toho napsala do poznámky dost, ale asi to tam pro ty, kteří rakytník třeba neznají, dodatečně přidám.

A nehledě na to,že rakytník je i léčivý:yes:

Děvčata, sklizeň rakytníku i zpracování je sice pracná záležitost, ale výsledek za to rozhodně stojí. Takové palačinky s tímto džemem, přelité čokoládou a ozdobené šlehačkou, to je fakt mňamka:-p
A díky za bodíky:-K

:-p:-p:yes::yes::yes::yes::yes::-K:-K

tak to se ti moc povedlo, stopro využití:yes:

Tématické fráze:
co dělat když neztuhne marmeláda, rakytníkový džem s pomerančem, marmeláda z rakytníku a pomeranče, co delat s rakytnikem, když neztuhne džem, rakytníková marmeláda s pomeranč, co dělat když neztuhne džem, když džem neztuhne, rakytnikovo pomerancova marmelada, džem pomeranč s rakytníkem, rakytník marmeláda recepty, rakytníková marmeláda s pomerančem, rakytníkový džem recept, marmeláda z rakytníku a pomerančů, jakdělat marmeládu z rakytníku, když neztuhne marmeláda, rakytníkovpomerančový džem, rakytníková marmeláda s pomeranči, zpracování rakytníku, sklizen a zpracování rakytníku

Suroviny:
šťáva pomerančová, šťáva rakytníková, cukr, želírfix 2:1

Přidat fotografie receptu