Dršťková polévka I
Dršťková polévka je tradiční druh české polévky z hovězích drštěk. Uvařit dršťkovou polévku je zdlouhavé, ale tento postup se vyplatí, protože pak máte výbornou polévku, za jakou by se nestyděl ani žádný šéfkuchař.
Suroviny pro 10 porcí
10 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 11 060 kJ / 2 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 212,37 g |
Tuky | 133,31 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 459 mg |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 142,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Polévka by měla být hustší, tzv. přesnídávková.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 11. 2023 18:04
Výborný
24. 2. 2023 09:24
26. 1. 2023 11:53
Výborná polévka
6. 12. 2022 08:42
Tonja: Opraveno
5. 12. 2022 22:40
V úvodním textu se píše, že se tato polévka vaří - cituji "z vepřových nebo hovězích drštěk". Dršťky jsou částí žaludku přežvýkavců, vepř takový žaludek nemá a vepřové dršťky jsou nesmysl.
18. 11. 2022 14:03
Dršťkovou polévku vařívám od nepaměti po paměti (podle V. Vrabce) v podstatě jako MilaH: v komentáři 9. 1. 2020 06:49 vyjma klasické jíšky (zahušťuji bezlepkově ovesnými vločkami). Nasládlost po zelenině srážím kapkou octa
Dnes to imrvére furt nebylo ono, grrr tak jsem gůglil a nakonec jsem natrefil na tento rcp...
KMÍÍÍN???
No jo, chtělo to KMÍÍÍN
Dnes to imrvére furt nebylo ono, grrr tak jsem gůglil a nakonec jsem natrefil na tento rcp...
KMÍÍÍN???
No jo, chtělo to KMÍÍÍN
16. 1. 2020 19:04
ladislav.szekely: U nás taky ne. Základ jako na gulášovku a místo masa dršťky.
9. 1. 2020 07:49
Tak takhle podobne delam drstkovou polevku ja. Nejdriv uvarim drstky do mekka asi tak hodinku s celou cibuli a celymi 5-6 strouzky cesneku i s Vegetou a trochou soli. Drstky tady mame ciste, takze nevylevam vodu. Cibuli pak vyhodim. Pak drstky nakrajim na nudlicky. Mezitim si udelam ve velke panvi tmavsi jisku na olivovem oleji, kamz potom pridam cervenou papriku. Zvlast na druhe velike panvi osmazim 2 cibule do ruzova, pridam strouhanou mrkev- 4-5 velke, celer cely-velky, petrzel-3.
az zelenina pusti barvu. Nakonec nastrouhany cesnek- celou hlavicku, ale ten uz moc nesmazim, mam rada silnejsi chut. Pak dam varit do vyvaru jisku a asi za 15 minut pridam smazenou zeleninu a kdyz je zelenina mekka pridam uvarene, nakrajene drstky. Polevku delam asi z 5 kil drstek, tudiz varim ve velikem hrnci (19 L). Nakonec jeste prichutim peprem, pridam i palivou papriku, nebo Ajibasco, maggi, nebo hovezi kostky bujonu, majoranku a jeste podle potreby sul. Konecny vytvor je asi 15 litru polevky! Te snime urcite aspon 4 litry a zbytek zamrazim a mam pokoj na pul roku a kdykoliv pro pratele, kteri moji drstkovku milujou!!www.toprecepty.cz
az zelenina pusti barvu. Nakonec nastrouhany cesnek- celou hlavicku, ale ten uz moc nesmazim, mam rada silnejsi chut. Pak dam varit do vyvaru jisku a asi za 15 minut pridam smazenou zeleninu a kdyz je zelenina mekka pridam uvarene, nakrajene drstky. Polevku delam asi z 5 kil drstek, tudiz varim ve velikem hrnci (19 L). Nakonec jeste prichutim peprem, pridam i palivou papriku, nebo Ajibasco, maggi, nebo hovezi kostky bujonu, majoranku a jeste podle potreby sul. Konecny vytvor je asi 15 litru polevky! Te snime urcite aspon 4 litry a zbytek zamrazim a mam pokoj na pul roku a kdykoliv pro pratele, kteri moji drstkovku milujou!!www.toprecepty.cz
16. 10. 2016 12:38
Honza: fuj,proto me ten blivajz nechutna v hospode,ja je peru i nekolikrat,jen je zahreju tak na 70 a se soli je vyperu,polevka voni a nesmrdi jak stolice
7. 11. 2014 11:05
Tak to tu pročítám a dovolte abych se taky připojil,pokud koupíte předvařené prané a ještě k tomu mražené drštky tak ani nemusíte dělat drštkovou polévku když tam dáte hadr na nádobí má to stejnou chut:žádnou. stokrát prát vařit a furt dokola nemá smysl, jen vyperete chut dršek a nic z toho nezbyde. V hospodách a u všech co maj trochu znalostí z gastronomie se připravují tak, že se v jedné vodě(JIŽ NAKRÁJENÉ) přivedou k varu scedí hodí se na cibuli se vším ostatním a vaří, nic víc nic mín.
19. 12. 2012 14:01
dnes jsem opět vařila, přidala jsem paprikové vločky a chilli
a foto a díky
a foto a díky
3. 12. 2011 22:15
Moje první dršťková v životě...
Mužská část domácnosti byla nadšená, i když mi v ní chyběla petržel a cibulka byla na másle místo sádla.
Přidávám bodík!
Mužská část domácnosti byla nadšená, i když mi v ní chyběla petržel a cibulka byla na másle místo sádla.
Přidávám bodík!
30. 4. 2011 12:07
výýborná
přidávám bod a foto
přidávám bod a foto
9. 7. 2009 12:54
Díky ! V březnu a květnu mi úplně unikly Vaše komentáře.
Jsem ráda, že chutnalo. Finneto, vařím si dršťky sama, mně to voní, fakt. Prostě úchyl.
Jsem ráda, že chutnalo. Finneto, vařím si dršťky sama, mně to voní, fakt. Prostě úchyl.
9. 7. 2009 07:45
včera jsem jí vařila a byla supééééér moc jsme si pochutnali. ale dala jsem také hlubokozmražené a předvařené dršťky (nesnáším ten smrad, co se vždycky line z kuchyně, když je musím vařit syrové). díky za recept a dávám bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 4 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 3 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 4 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 4 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 5 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 5 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 6 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 6 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 6 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 6 hodinami
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Další recepty
Tématické fráze: dršťková polévka dršťková polévka předvařené dršťky dršťková polévka z předvařených drštek dršťková polévka recept dršťková polévka z předvařených recepty drštková polévka domácí drštková polévka držtková polévka nejlepší dršťková polévka recept na drštkovou polévku drštková polívka predvarene drstky recept drštkova polevka dršťková polévka dršťková držťková polévka z drštěk drštková polévka z předvařených drštek recept babiččina drštková polévka držková polévka dršková polévka
Suroviny: dršťky, cibule, sádlo, mouka hladká, paprika sušená sladká, sůl, kmín celý, česnek, pepř mletý, majoránka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
16 názorů